Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

A kék fény. Tényleg annyira káros?

(Témakör létrehozásának dátuma: 27-03-2021 03:57 PM)
718 Megtekintések
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Ma egy kicsit szeretnék bővebben belemenni a kék fény kártékony és jótékony hatásaiba egyaránt. A kék fény egy elkerülhetetlen dolog az életünkben. Minden monitor előtt töltött percben, kint a szabadban, vagy bent a munkahelyünkön, sőt akár otthon egy hagyományos asztali lámpa melletti olvasás alatt is ér minket a kék fény. Na, de mi is volna ez pontosan?

A kék fény az emberi szem által érzékelhető spektrumba esik, a nagyobb energiájú ultraviola sugárzással szemben. Más néven kék ibolya sugárzásnak szokták ezt nevezni. A káros hatásai mellett, amikre hamarosan kitérek, számos olyan az egészségre jótékony hatással bíró tulajdonsága van, ami elengedhetetlen. A szürke téli, vagy őszi hónapokban kifejezetten nagy szerepet tölt be az, ha természetes kék fény sugárzás ér minket. Pl. egy szabadban töltött óra alatt ez a sugárzás jótékony hatással bír a hormonházartásunkra, vitamintermelése és közérzetünkre. Ennek hatására közérzetünk és kedvünk jelentősen javulhat, úgyhogy érdemes még a szürke, rossz napokon is a szabadban tartózkodni néha, hogy egészségesebbek és boldogabbak maradjunk. Nappali körülmények közt, mind az UV és mind a kék ibolya sugárzás jelentősen nagyobb mennyiségben van jelen, mint az esti sötét órákban. Érdekességképpen egy szürke napon is egy szabadban töltött óra alatt 30x annyi kék fény ér minket, mintha ugyanennyi ideig a monitor előtt ülnénk. A hormonokra kicsit visszatérve. Amikor kék fénynek és UV sugárzásnak vagyunk kitéve testünk szerotonint és kortizolt termel. Ez a két hormon köznyelvben a "boldogsághormon" és a "stresszhormon". Mind a kettő azért felel, hogy ébernek érezhessük magunkat. Amikor sötétben vagyunk, például elalvás előtt, akkor ezeknek a hormonoknak a mennyisége csökken és szerepüket a melatonin veszi át, mely az "alváshormon" a köznyelvben. Ennek szerepe az, hogy fáradtnak érezzük magunkat és mélyebben tudjunk aludni. 

Na, de, ha ennyi jó tulajdonsága van, mi benne a rossz? 

Sajnos, ha túlzottan sok kék fénynek vagyunk kitéve védelem nélkül, akkor hosszú távon sajnos a szemünk romlani fog. Miért? Azért, mert a kék fény gyakorlatilag akadálytalanul áthalad a retinánkon, szemben az UV sugárzással, ami inkább a bőrünkre ártalmas, nagy mennyiségben. Érdemes tehát olyan napszemüveget vásárolni, vagy olvasószemüveget ami el van látva kék fény elleni védelemmel és UV védelemmel is. Ezek nyilván növelik a termékek árát, azonban jóval biztonságosabb és kevésbé lesz káros a szemünkre. 

Sajnos magamon is tapasztalom a munkahelyemen töltött évek után és a sok kijelző előtt ülés következményeként, hogy a szemem romlott. Amennyiben van a készülékünkön amit használunk kék fény elleni védelem, látásjavító, vagy kék fény szűrő azt legalább időzítve alkalmazni. Kissé sárgább árnyalatú lesz tőle a kép, de ezzel a szemünknek teszünk egy pozitív lépést. Az újabb OLED kijelzők a telefonokban, TV készülékekben, laptopokban már erősen lecsökkentett kék fény kibocsátással rendelkeznek. A gyártók törekszenek arra, hogy a mai megnövekedett átlag kijelzőidő mellett, a felhasználók egészsége se romoljon. Azonban a lényeg, hogy mi, akik ezeket a termékeket használjuk, tegyük ezt kicsit körültekintőbben és akkor nem fogjuk a káros hatásait elszenvedni ennek az amúgy kifejezetten hasznos sugárzásnak.

Köszönöm, hogy elolvastad

Szép napot!

Dávid

19 Válaszok
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Van az a mérték, ami nagyon sok, habár nem az okos telefonok kijelzőjét, és a televíziók paneljét mérsékelném, hanem az irodai- és áruházi környezetekben megtalálható rikító fehér led-, és halogén fényszórók kibocsátását... sajnos van, aki egész nap csak ezt látja 😕

0 tetszik
GyulusA
Black Belt 
Beállítások
Legnagyobb meglepődésemre amikor pár hónapja voltam szemészeten kiderült, hogy 6 év alatt nem romlott a látásom. Pedig sajnos bombázva van kékfénnyel.
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Rengetegszer olvastam már, hogy ennyivel és annyival csökkentették az adott termék utódjának a kékfény kibocsátását, azonban én valahogy sosem foglalkoztam vele. Amúgy hiába van a Galaxy S10-emben a Szemvédő funkciót sosem kapcsolom be, engem nagyon zavar, hogy visszavesz a megszokott színkibocsátásból.

Inkább veszélyes élek! 

0 tetszik
Tiborko
SuperStar
Beállítások

@KrisztianK 

Szívemből beszélsz!! :face-with-tears-of-joy:

0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Az mondjuk tény, hogy a kijelzők kombinálva a mesterséges fénnyel még rombolóbb a látásunkra. Ettől függetlenül sajnos ezek kéz a kézben járnak. Azért azt jó látni viszont, hogy, mind a laptop, tv, telefongyyártók és a világító eszközöket gyártó vállalatok próbálnak minél inkább erre figyelni. 

0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Szerencsés vagy, én sajnos pont az ellenkezőjét tapasztaltam ennek. 😞 

0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Az biztos, hogy romlik a színhűség és nem lesz annyira szép az összhatás. Ami még így az OLED kijelzőkön sokat dob ilyen szempontból az a sötét mód. Én mondjuk használom mind a kettőt és határozottan jobban bírja a szemem, mint régebben. 

0 tetszik
GyulusA
Black Belt 
Beállítások
Kontaktlencsét vagy szemüveget kell hordanod?
0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Eddig nem kellett, de sajnos a szemvizsgálat és a saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy kelleni fog hamarosan. Neked szemüveged van, ha jól tudom, nem? 

0 tetszik