Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Okoseszközök és szemünk védelme

(Témakör létrehozásának dátuma: 30-10-2023 02:39 PM)
143 Megtekintések
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Korábbi cikkemben már beszéltem arról, hogy egyesek esetében a napi telefon használat szinte egésznapos használatot jelent, tehát ritkább az az alkalom, ahol nem a telefon kijelzőjét nézi valaki, mint amikor igen. Sokaknak - többek között nekem is - minden estés program, hogy a telefonon vagy a táblagépen valamilyen videót elindítok, majd miközben nézem, szépen elalszom rajta. Viszont ez a használati séma - amellett, hogy nappal is nagyon sokat van a kezemben a telefon, és rengeteget nézem - nem túl egészséges, többek között a szemeimre nézve sem.

shutterstock_519392149.jpgA legnagyobb probléma az ilyen használati stílussal, hogy szemeink nem tudnak pihenni, és gyakorlatilag konstans erőltetett használatnak vannak kitéve. A legnagyobb problémát jelenleg a kékfény okozza, vagyis egy adott spektruma annak a fénynek, amelyet okos telefonunk kijelzője ad ki magából használat közben. Ezzel a kék fénnyel az emberiség gyakorlatilag a televízió feltalálása előtt szinte egyáltalán nem találkozott, a mesterséges fényt ugyanis ebben a formában nem ismertük, legfeljebb a villanykörték által, de azok elenyésző mennyiséget termelnek a káros hatású típusból. Sokkal nagyobb problémát jelentenek a hideg fényforrások, a LED-ek, a számítógépes monitorok, valamint az okos telefonok, melyek nem elég, hogy sokkal könnyebben kiszárítják és lefárasztják a szemünket, visszafordíthatatlanul károsíthatják a retinát is!

Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve egyáltalán ne használjuk semmilyen okos eszközt, hanem inkább azt, hogy mindezt próbáljuk meg egy kicsit tudatosabban tenni! A Samsung készülékekmain-qimg-c20856532c38c77655e2823bf6824cfc-lq.jpeg esetében például van egy beépített szemkímélő mód is, amely valamelyest sárgásítja a kijelzőt, hogy ne legyen szemünknek annyira leterhelő. Ezt leginkább estére javasolnám, hogy a nap végére ne bombázzuk tovább szemeinket ezekkel a károsabb típusú fényekkel. Akár automatizálni is lehet, hogy adott idő utána szemkímélő automatikusan bekapcsoljon, majd reggel automatikusan kikapcsoljon! Emellett a modern kijelzők egyébként már alapból csökkentett kékfénnyel, és barátibb értékekkel rendelkeznek a szemre gyakorolt hatásuk tekintetében, tehát tényleg nem az az üzenetem, hogy ne nézzünk semmit, hanem hogy mértékkel!

Remélem sikerült felhívnom egy kicsit erre a figyelmet, és jobban oda fognak majd figyelni azok, akik szinte szünetmentesen használják telefonjaikat! Ti tudtatok a kék fény káros hatásairól? Használjátok a szemkímélő módot?

3 Válaszok
GTamás
Samsung Members Star ★★
Beállítások
Ez mondjuk megint egy elég vitatott kérdéssé válik, mert vannak ennek ellentmondó eredmények is. https://www.androidauthority.com/blue-light-filters-1067108/ Ellenben a szem fókuszálására biztosan rossz hatással van a közeli képernyők folytonos "bámulása".
0 tetszik
Miki_M
Samsung Expert
Beállítások
Szia!

Köszi a cikket, nagyon hasznosnak találtam.
0 tetszik
KrisztoferB
Pathfinder
Beállítások
Tapasztaltam én is, hogy este a meleg színhőmérséklet nyugtatóbb hatással van a szememre.
0 tetszik