dátum: 27-03-2021 07:43 PM
Ebben a cikkben kimondottan a Super AMOLED kijelzőkről lesz szó, amelyek a Samsung készülékek közép- és felső kategóriás modelljeiben találhatunk meg. Ezek a kijelzők bizonyos kondíciók között érzékenyebbek tudnak lenni, mint az LCD megfelelőik, és erős túlhasználat esetén sajnos sérülhetnek, ’beéghetnek’, azaz ikonok, formák, alakzatok a kijelzőnkön maradhatnak tulajdonképpen az idők végezetéig.
Az elmúlt évek kiadott készülékeiben évről-évre javult ennek az eshetőségnek a kiküszöbölése, így a mai készülékek már egyre kevésbé vannak kitéve ennek a veszélynek, habár túlzott kondíciók hatására még mindig megtörténhet a baj!
Így tehát tekintve, hogy sokszor nem tudjuk, hogy ez is megtörténhet, és kijelzőnk cseréje nem egy olcsó mulatság, gondoltam felhívom a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek kijelzőnk bal sorsát is eredményezhetik!
Az tálalános képlet erre a problémára: Magas fényerő + hőmérséklet +statikus kép.
Az esetek többségében a leggyakoribb probléma a kijelző magas, vagy maximális fényerőn való üzemeltetése, és mindemellett nem mozgó, statikus tartalom kijelzése ( például Maps navigáció közben jobb oldali állapot ikonok ). Mivel ezek az elemek nem mozognak, sajnos képesek kijelzőnkben maradni, ha sorozatosan, több órán keresztül használjuk készülékünket maximális fényerőn!
Ehhez sorolható egy rontó tényező, amely a magas hőmérséklet lenne. Magas hőmérséklet hatására a Super AMOLED érzékenyebb ezekre a statikus elemekre, és könnyebben be tud égni. Jó példa erre, amikor télen egy hosszabb autózás keretében a készülék ki van rögzítve a szellőzőrácsra, és a magas fényerő mellett még a fűtést is kapja közvetlen közelről, emiatt pedig forrósodik egyrészt a fényerő miatt, másrészt pedig a fűtés miatt is. Hasonló helyzet az ablakra rögzített tartóba való használat, hiszen a nap folyamatosan süti, és emiatt is elérhet egy olyan hőmérsékletet, ami nem feltétlenül ideális.
Nem kell megijedni, ha egyszer így adódik egy alkalom, mivel – ahogy fentebb is említettem – a modern kijelzők rengetek strapát bírnak, mielőtt beégés jeleit kezdenék el mutatni, így több hónapon keresztüli kemény kiképzést is képesek tolerálni, mielőtt megtörténne a baj!
Ennek elkerülése érdekében érdemes bekapcsolva hagyni az automatikus fényerő menüpontot, vagy ha manuálisan szeretjük állítani, csak emlékezzünk, hogy ne hagyjuk a fényerőt huzamosabb ideig maximumom! Emellett pedig ajánlott kerülni, hogy folyamatosan forró levegő fújja, és érdemes időnként levenni a szellőzőtől, vagy a szélvédőnkről!
Remélem tudtam segíteni, és sikerült felhívni a figyelmet egy olyan potenciális problémára, ami sokba kerülhet, ha nem vigyázunk! Érdemes ezeket megfogadni, nekem még egy készülékem kijelzője sem sérült meg, amióta egy picit nagyobb odafigyelést tanúsítok!
dátum: 29-03-2021 08:19 AM
Szia,
Köszi az infót!
Szép Napot Neked!
dátum: 29-03-2021 09:01 AM
Szia!
Én azt vettem észre, hogy mióta másabb kijelzőkkel dolgoznak, gondolok a 120Hz-es panelekre vagy a csökkentett kékfény kibocsájtásra, már nem annyira durvák a beégések, ha adódnak is.
Mindig előttem a Galaxy S4-S5 okostelefonok ideje, amikor a Média Markokban azért sűrűn előfordult ronggyá beégett telefon. Azóta mondjuk sokat fejlődött a technika, ami mutatkozik is.
Köszi az összefoglalót!
Üdv.:
K
dátum: 02-04-2021 01:00 PM
Szia !
Ezek szuper hasznos infók!
Bár nekem még sosem égett be a kijelző!
dátum: 29-04-2021 08:13 PM
Szia! Nem is kívánom senkinek, sajnos nagoyn hamar idegesítővé tud válni a legkisebb beégés is!
dátum: 30-04-2021 11:00 PM
Szia!
Köszi az informatív cikket és tippeket.
dátum: 30-04-2021 11:44 PM
Szia!
Nekem nem szoktak beégni a készülékeim, de jó kis tanácsokat írtál
dátum: 14-06-2021 11:55 PM
dátum: 17-06-2021 12:42 PM
Nem lesz semmi beégés az Always on-tól. Minimálisan, de mozog időnként az egész
dátum: 05-08-2023 01:20 PM