dátum: 28-03-2021 07:10 PM
Nem is olyan rég találkoztam egy érdekes problémával: adott egy Galaxy A71, és az a panasz, hogy tárcsázás után szinte azonnal elsötétül a kép, és csak a bekapcsológombbal lehet felkelteni, mivel nem reagál semmilyen érintésre. Egyből arra gondoltam, hogy a kijelző alá beépített közelség érzékelő lehet a baj, talán nem működik megfelelően, ezt viszont csak a szerviz tudja orvosolni, nem tehetek semmit. Aztán feltűnt, hogy ezen a készüléken található egy kijelző védő fólia is, ami nem a gyári- vagy jó minőségű darab, és nem is a MediaMarkt-ban vásárolt Clearplex elnevezésű gumi kijelző védő, hanem egy egyszerű, talán a legolcsóbb kapható üvegfólia. Rá is kérdeztem, hogy hol lett felrakatva, mire a válasz az volt, hogy „a plázában rakták fel a srácok 1500 Forintért.”
Számomra egyből egyértelművé vált a probléma gyökere: a fólia nem jó minőségű, vastag, és kezeletlen üveg, emiatt mivel letakarja a közelség érzékelőt, a komponens azt hiszi, hogy éppen fülünkhöz van emelve a készülék, és ezért jól végzi a dolgát.
Jeleztem, hogy érdemes a fóliát eltávolítani. A probléma ezzel meg is oldódott volna, de a tulajdonos már megelégelte a hibás működésből való kellemetlenségeket, elkönyvelte, hogy a készülék a hibás, és nem volt hajlandó ezen javítani, inkább másik készüléket akart vásárolni...
Így jutunk el a címig, „kártékony” kijelző védő fóliák.
Érthető, hogy mindannyiunk védelemmel szeretné ellátni új készülékének kijelzőjét, nem akarunk balesetek áldozata lenni. Viszont felmerül a kérdés, hogy érdemes-e pont ezen spórolni, és a legolcsóbb üvegfóliát felrakatni? Még nem is csak az előző példa lenne erre egy nemleges példa, hiszen érdemes elgondolkodni rajta, hogy miért van a piacon 1000, 5000, 10.000, de akár 20.000 Forintért is kijelző védelem? Habár a legutolsó ár-érték arányában nekem is vannak kételyeim, érdemes átgondolni, hogy ne a legolcsóbb alternatívát válasszuk, hanem megálljunk valahol az arany középúton.
Jó kijelző védő például a Cellect által forgalmazott fóliák összessége ( 2000 Forint körül / darab ), vagy a MediaMarkt-ban kapható Clearplex nevezetű gumifólia, amely habár drágább, pontosabb illesztést garantálnak a dolgozók, és legalább olyan védelmet, amelyet az üveg megfelelők is.
Összefoglalva: ne a legolcsóbb fóliát válasszuk készülékünkhöz, mert sanszos, hogy nem is fogja védeni abban a mértékben, amiben mi reménykedünk, de elképzelhető, hogy készülékünk félreműködését fogja eredményezni, ezzel rengeteg kellemetlenséget okozva nekünk a mindennapokban. Érdemes jobban körbenézni a piacon, és választani egy olyat, ami inkább egy középkategóriát képvisel, azzal talán nem járunk rosszul. A fentebb említett kijelző védő fóliákat mindenkinek tudom ajánlani, viszont lehetőség szerint érdemes kerülni a „plázás fóliákat”.
Esetleg volt már valakinek hasonló, negatív tapasztalata, akár az ajánlott fóliákkal is?
dátum: 29-03-2021 09:52 AM
A érintésérzékenységet illetve az Spen felismerést is befolyásolják a fóliák. A mágneses tokok szintén tudnak gondokat okozni, illetve a kemény, feltpattintós tokok is kártéékonyak lehetnek adott estben.
A szervizeket sokszor negatív kritika éri, amiért eltávolítják az ilyeneket a javítás során, de nem véletlenül - egyrészt a fejlebb felsorol potenciális hibák, másrészt a telefon szétszedése és javításakor is útban vannak.
üdv,
Soma
dátum: 02-04-2021 12:59 PM
Szia Olivér! Ez jo info! Nekem is volt olyan, hogy a fólia miatt szórakozott a kijelző.
dátum: 29-04-2021 08:13 PM
Köszi az infót!
dátum: 30-04-2021 10:59 PM
Sziasztok!
Nekem sajnos kell a telefonomra üvegfólia, mert elég sokszor el szoktam ejteni, viszont tokot nem szeretnék rá még akkor sem ha ettől nem csúszna annyira, mert akkor meg nagyon vastag lesz.
dátum: 30-04-2021 11:45 PM
Szia!
Volt már bőven tapasztalat ilyenekkel, azóta nem is használok fóliát