11-02-2021 10:17 AM - upraveno 11-02-2021 12:49 PM
Ahoj Community,
aktuálně je to již rok, kdy mým hlavním a jediným telefonem po celou tuto dobu je ohebný Samsung Galaxy Fold.
Po prvním měsíci, co jsem ho měl, jsem z něj byl naprosto nadšený a v této recenzi: Samsung Galaxy Fold – nejlepší telefon, který jsem kdy měl jsem tvrdil, že to je můj dosud nejlepší telefon, který jsem kdy měl.
Je to stále pravda? A projevily se na ohebném telefonu nějaké známky opotřebení? V jakém stavu je konstrukce a vnitřní ohebný displej po roce používání? Měl jsem s telefonem nějaké problémy a má vůbec ohebný telefon smysl? Na to vše se Vám budu snažit odpovědět v tomto článku, který píši po roce používání.
Zaměřil jsem se hlavně na mé zkušenosti s dlouhodobým používáním, protože technické parametry a podrobnosti jsem popisoval v předchozím samostatném článku.
Hned v úvodu musím zmínit, že telefon jsem nijak extra nešetřil a zacházel jsem s ním tak, jako s každým předchozím telefonem. Musím říci, že obecně jsem na všechny své telefony přiměřeně opatrný, ale zase to nijak extrémně nepřeháním, že bych s ním jednal pouze v rukavičkách. Osobně třeba nejsem zastáncem různých krytů a pouzder na telefon (přijde mi, že po použití krytu se vždy ten nádherný design telefonu zakryje a samotný telefon potom vůbec nevynikne), tak ani zde u Galaxy Fold jsem nepoužíval žádný ochranný kryt a telefon jsem nosil úplně normálně po kapsách jak v riflích, v saku, tak i třeba v bundě či v kraťasech.
Začnu tím, co je na tomto telefonu nejlepší, a to je rozhodně velký displej při rozevření. Ta možnost kombinace telefonu v zavřeném stavu a tabletu v rozevřeném stavu, kdy máte vše v jednom zařízení a přitom se to vejde jednoduše do kapsy u riflí, je prostě a jednoduše návyková. Na začátku prodeje telefonu Galaxy Fold kolovaly různé spekulace, že to je první „vlaštovka“ a ohebný displej zatím nic nevydrží. Zaznamenal jsem i komentáře, které tvrdily, že po roce používání bude displej i kloub v telefonu zaručeně nepoužitelný a podobně.
Jaká je tedy pravda a jak opravdu vypadá displej po roce používání? Projevily se na ohebném telefonu nějaké známky opotřebení a v jakém stavu je konstrukce a vnitřní ohebný displej?
Jednoznačně musím říci, že tleskám 👏 Samsungu za kvalitu zpracování👍. Oba dva displeje (jak vnější, tak vnitřní) jsou naprosto v pořádku a po vyleštění, na nich nepozoruji žádné škrábance nebo známky používání. Displeje mi připadají stejné jako na začátku. Telefon se umatlává od otisků prstů – to ano, hlavně vnitřní velký displej, ale to stejné pozoruji i na tabletu, takže toto je naprosto normální stav. Pokud ho chcete mít krásně lesklý, musíte ho často čistit. Ohyb na velkém vnitřním displeji při rozevření prakticky nevnímám - při zhasnutém displeji, pokud se na to zaměříte, tak ano, je viditelný, ale při rozsvíceném displeji, pokud se na něj díváte zpříma, ho ani nevnímáte. Zaznamenal jsem také informace, že na vnitřním displeji můžete udělat rýhy nehtem, pokud na něj zatlačíte. Já žádné rýhy na displeji nemám. Konstrukce a kloubu jsou také úplně bez problémů a nepozoruji žádné rozdílné vlastnosti v ohýbání, které jsem měl na začátku a které mám teď. Troufám si tvrdit, že pokud telefon pečlivě vyčistím a někomu ho dám, nebude mít skoro šanci poznat, že se telefon rok používal.
Po softwarové stránce také nemohu říci jediného křivého slova a tady opět musím Samsung pochválit. Takto příkladně by to mělo vypadat.
Za celou dobu co jsem telefon měl, jsem obdržel řadu softwarových aktualizací (na začátku měl Galaxy Fold Android 9) od Androidu 10, o kterém jsem psal zde: Galaxy Fold dostává aktualizaci na Android 10 přes nové softwarové funkce z Galaxy Z Fold2 až po aktuálně nejnovější verzi Android 11. Zároveň jsem každý měsíc dostával pravidelné bezpečností opravy zabezpečení Androidu. Za celou tu dobu jsem neměl s telefonem jediný problém a vše fungovalo naprosto na jedničku. A to jsem ani jednou nedělal po aktualizaci telefonu obnovení telefonu do továrního nastavení.
Co se týče funkcí, tak se mi opravdu líbila možnost, kdy můžete mít až 3 rozdělené aplikace na rozevřené obrazovce. Já jsem používal převážně zobrazení ve dvou sloupcích. Na jedné straně jsem měl například e-mail a na druhé Whatsapp či Youtube nebo kalkulačku apod. Opravdu velmi dobře se mi píše na velké klávesnici. I odpovídání na příspěvky zde na Community je mnohem pohodlnější, než na jakémkoliv klasickém telefonu. S tím souvisí i počítačové zobrazení webových stránek, které je na takovémto displeji mnohem přehlednější, než na jakémkoliv jiném telefonu. Také práce s Excelem a s delším textem je mnohem použitelnější. To samé platí i v oblasti zábavy. Při sledování videa nebo při hraní her je to, u takto většího displeje, jednoznačně mnohem lepší zážitek. Dále jsem určitě přivítal možnost mít v telefonu také eSIM. Tato volba má i svůj bezpečnostní prvek a doufám, že do budoucna se eSIM stane standardem.
S výdrží baterie jsem byl osobně také spokojený a při normálním používání mi často na konci dne zbývalo ještě cca 40% baterie. Mám vyzkoušené, že s telefonem se dají poměrně dobře dát 2 dny bez nabíjení. Na druhou stranu, pokud hrajete častěji hry nebo sledujete déle videa na Youtube, na konci dne musíte nabíjet.
Co bych ale naopak velmi přivítal, by byl větší přední displej. Na základní úkony mi stačil, ale prakticky v 90 % případů jsem skoro vždy telefon otevíral. Tuto vlastnost by mi ale splnil nástupce Galaxy Z Fold2, který má vnější displej přes celou čelní plochu 👍. Pokud bych měl hledat dále, tak by se mi líbila čtečka otisku prstů zabudovaná přímo do displeje a jako poslední by byla ochrana proti vodě a prachu IP68 (i když zde chápu, že vzhledem k rozevírací konstrukci je toto asi zatím nerealizovatelné).
Jsem strašně rád, že Samsung se do této oblasti ohebných telefonů pustil a že se rozhodl přijít s těmito telefony jako první. Samsungu jsem v tomto směru strašně fandil a rozhodně s klidným svědomím mohu Galaxy Fold po roce používání každému doporučit. Zvykl jsem si na něj tolik, že k „normálnímu“ telefonu se už budu vracet jen těžko. Těším se, až se seznámím s Galaxy Z Fold2 a porovnám všechna jeho nová vylepšení. Do té doby ale stále platí, že po ročním používání mohu jednoznačně říci, že to je skutečně nejlepší telefon, který jsem kdy měl. Za mě tedy rozhodně ohebné telefony smysl mají, určitě to je budoucnost a já už jiný, než ohebný telefon nechci 😊
Jo, a mimochodem, ještě jednu věc stále pozoruji. I když je telefon již cca rok a půl v prodeji, a na trhu již je jeho nástupce Galaxy Z Fold2, stále vyvolává u ostatních takový ten „WAU“ efekt, když telefon rozevřete a najednou z něj máte malý tablet 😊. Pocit k nezaplacení 😀.
o 15-02-2021 07:11 PM
A stále ten "Wau" pocit vyvolávat bude ..
o 16-02-2021 08:07 PM
o 04-03-2021 08:01 PM
@Urbis83 Díky za pochvalu, to vždy potěší😊👍. Z Flip první generace mám také a je to také skvělý telefon. Oceníš ho zvláště v létě, kdy se krásně vejde i do kapsy od kraťasů 😀. Ale mým vítězem se stal Fold, který je prostě návykový. Snad časem půjde cena dolů. Jinak skládací telefony mohu rozhodně doporučit 👍.
o 30-07-2021 08:49 PM
Moc děkuji za tuto jasnou a užitečnou recenzi.👍 Určitě půjdu do Foldu-2 jen doufám, že baterie vydrží také tak dlouho jak zde píšete. Přece jen obrazovky jsou o něco větší jak u Foldu-1.
o 08-08-2021 11:55 AM
Díky. A až budete mít, určitě se pochlubte 😉.