Salutare comunitate,
Unul din aceste beneficii este ca din cand in cand mai primim in teste dispositive Samsung. Ei bine, a venit randul ultimei generatii de pliabile sa fie testate.
Mic spoiler: @PACRi si @AlphaBlue au fost cam prinsi cu altceva, asa ca au spus PAS oportunitatii de testare.
O sa vedeti totusi 3 postari zilele acestea de la noi ceilalti 3 care am primit dispozitivele in test.
Am primit acum cateva saptamanii ambele dispozitive si am trecut la treaba. Am inceput cu Fold 5 si o sa incerc sa ii fac un mic review in randurile care urmeaza.
Z Fold 5 – design si diferente
Dupa transferul tuturor datelor de pe S23U pe Z Fold 5 (transfer efectuat cu ajutorul aplicatiei Smart Switch desigur), am avut absolut totul pe noul telefon, inclusiv toate pozele de pe vechiul telefon.|
Toata operatiunea a durat undeva la 30 de minute. Transferul a fost facut cu ajutorul unui cablu USB C si nu wireless.
Noul Z Fold 5 are design foarte asemanator ca si vechea generatie in afara de o singura modificare pe care eu o consider MAJORA, si despre care vom discuta cateva randuri mai jos.
Display-ul este mai luminos decat generatia veche si asta este un mare plus. Poate si din cauza foliei aplicata pe ecran... pe generatia veche am avut cateva probleme in utilizarea display-ul mare, depliat, afara in lumina soarelui. Acum, experienta utilizarii Fold-ului afara, in lumina, este mai ok.
Ca si generatia anterioara, noul Fold vine cu suport pentru S-pen. Din pacate, suportul pentru S-pen este doar pentru ecranul interior si nu si cel exterior. Am sperat ca se va schimba asta, dar se pare ca inca nu.
S-pen trebuie tot achizitionat separat din pacate. Avem optiunea achizitiei unei huse care include S-Pen si pentru cine chiar are nevoie de pen este o alternativa destul de buna.
@RapierXDA a avut si o asemenea husa in teste si o sa il las pe el sa ne spuna cum este in review-ul pe care sigur il va posta si el.

Ei si acum sa trecem la modificare MAJORA de care va spuneam mai sus.
Ok, ok, poate nu e chiar atat de majora pe cat am facut-o eu sa para... dar pentru mine chiar este o schimbare majora. Este majora pentru ca unul din lucrurile care m-au enervat foarte mult la generatiile mai vechi de Fold a fost distanta intre cele doua bucati de ecran atunci cand telefonul este pliat.
Samsung a adus modificari destul de mari la balamaua dintre cele doua bucati de display reducand foarte mult golul care se putea observa cand telefonul era pliat.
Din pacate, inca este o mica distanta, suficient de mare incat si modelul de acest an sa poata atrage foarteeee multe scame din buzunare. Da, stiu, deja sunt carcotas... dar ma enerveaza asta.
Samsung sustine ca noul Fold este cu aprox. 10 grame mai usor decat generatia anterioara si acest lucru se simte. Poate si pentru ca se simte mai bine construit datorita noii balamale.. dar este totusi si putin mai usor.
Camere si performanta
Daca la capitolul design si la display Fold 5 a primit un upgrade minor, la camere Samsung nu aduce nici o schimbare. Avem aceleasi camere de pe generatia anterioara.
Nu pot sa zic ca sunt slabe dar cu siguranta nu se ridica la nivelul flagship-ului din seria S, si anume S23U.
In conditii de luminozitate buna, telefonul se descurca foarte bine, insa in interior sau atunci cand lumina nu este stralucita, e loc si de mai bine.
Camerele de pe spate:
- Camera principala de 50MP
- Camera ultrawide de 13 MP
- Camera telefoto 3x de 10MP
Camerele selfie
- Camera selfie de pe display-ul exterior de 6,1 inch – 10MP
- Camera selfie de sub display-ul interior de 7,6 inch – 4MP 😞
Telefonul vine echipat cu acelasi procesor pe care il putem gasi si pe seria S23, Snapdragon 8 Gen 2.
Procesorul este fantastic de bine optimizat si cred ca putem observa asta cel mai bine in consumul bateriei.
La fel ca si S23U, telefonul tine o zi intreaga fara absolut nici o problema. Probabil ca difera mult consumul in functie de cum este utilizat telefonul si cat de mult timp se petrece pe display-ul interior, depliat.
Eu recunosc ca l-am utilizat in special pliat.
Din pacate, incarcare maxima este tot la 25W. Din punctul meu de vedere, era ok un 45W pentru cazurile in care vrei sa incarci repede telefonul. E suficient de rapida incarcarea, dar parca totusi lipseste ceva...
Se incarca pana la 50% in aproximativ 30 de minute... decent.
Telefonul este o bestie intr-adevar si este perfect pentru cei care au nevoie de un telefon cu display mare pentru multitasking, gaming, social media, etc.
Duce orice aplicatie sau joc fara nici o problema. La jocuri insa, depinde foarte mult de aplicatii si cum sunt optimizate. Experienta pe display-ul interior, depliat poate fi una foarte neplacuta daca aplicatia nu este bine optimizata si nu afiseaza corect.
Stiu ca @ElenaP a testat noul fold in Diablo si o las pe ea sa ne spuna mai multe despre experienta in gaming cu Fold 5.
Telefonul a venit direct cu One UI 5.1.1 si asa cum ne-a obisnuit Samsung ofera destul de mult suport pentru ecranul pliabil.
Mult aplicatii ofera deja suport pentru display-ul mai mare si mai patratos si asta este un lucru bun.
Atunci cand am testat Fold 4, multe aplicatii nu erau afisate corect si experienta nu era una foarte „polisata”.
Galaxy Z Flip 5 – design si diferente
Dupa cateva saptamani alaturi de Fold 5 am trecut la testat noul Flip 5.
Am fost utilizator de Flip 3 si cunosc exact atuurile fratiorului mai mic din gama pliabilelor.
La fel ca si Fold 5, Flip 5 vine cu un design putin diferit, cu o balama imbunatatita care face sa dispara golul dintre display-uri, insa pe langa toate aceste modificari, vine cu un display exterior mai mare si mai util de data aceasta, de 3,4 inch. O sa discutam putin mai multe despre acest display exterior putin mai jos.
Camere, display si performanta
Camerele de pe spate din pacate nu vin cu nici o modificare, avem aceleasi camere pe care le putem gasi si pe Flip 4, si anume:
- Camera principala de 12MO
- Camera ultrawide de 12MP
Din nefericire,la camera selfie avem un downgrade (daca il putem numi asa), vine cu 10MP (de la 12MP de pe flip4).
Camera de selfie este relativ ok pentru apeluri video... dar cam atat.
Cea mai mare modificare pe care o aduce Samsung noului Flip este display-ul exterior care a primit un upgrade destul de major. Venind de la 1,9 inch cat are display-ul pe Flip 4, cei 3,4 inch il faca sa para imens in comparatie.
Desigur ca Samsung nu putea arunca un display mai mare fara sa aduca si functionalitati in plus.
Cei de la Samsung au dezvoltat o gramada de „widget-uri” care sa fie utilizate pe display-ul exterior si de data aceasta, chiar se pot utiliza direct de acolo, fara sa mai fie nevoie sa depliezi telefonul.
Pe langa noile widget-uri, acum se poate raspunde direct de pe display-ul exterior avand disponibila o tastatura obisnuita.
Din pacate, inca nu se pot utiliza absolut toate aplicatiile pe display-ul exterior si sincer sa fiu, nici nu stiu daca as vrea sa fac asta.
Totusi, se pot vizualiza clipuri pe YouTube sau se poate utiliza aplicatia Maps, pentru cine ar vrea sa faca asta.
Este totusi prea mic pentru a il utiliza mai mult decat se poate utiliza in momentul de fata.
E ok sa vezi notificarile, sa verifici vremea sau sa faci alte anumite lucruri, insa nu suficient de mare ca sa fie utilizat mereu.
Display-ul principal care depliat masoara 6,7 inch, este desigur un Dynamic AMOLED 2X, FHD+ cu rezolutia de 2640 x 1080 si rata refresh dinamica.
Este un display foarte reusit, la fel ca si pe generatia anterioara.
Singura plangere pe care o am si la Flip este ca vine cu folia aceea preinstalata care in functie de cum pica lumina pe display, poate deranja.
Eu nu folosesc folii de foarte mult timp... si poate asta e problema.
La fel ca si fratele mai mare si ca si seria S23, Flip 5 vine echipat cu cel mai potent si bine optimizat procesor de pe piata (Android), si anume Snpadragon 8 Gen 2 pentru chipset Galaxy (procesoare utilizate exclusiv pe Samsung).
Telefonul este o mica bestie si el chiar daca vine echipat cu „doar” 8 GB RAM LPDDR5X.
Are suficient de multa memorie RAM pentru orice aplicatie si nu simte nevoie de mai multa memorie.
Si eu considera ca 8 GB RAM sunt suficienti pentru 95% din utilizatori.
Telefonul a venit la fel ca si Fold 5 cu One UI 5.1.1 si Android 13. La fel ca si fratele mai mare, cred ca va primi destul de curand Android 14, dupa ce acesta ajunge pe seria S23.
La capitolul baterie, Samsung nu aduce nici o schimbare si telefonul vine echipat cu aceeasi baterie de 3.700 mAh.
Datorita procesorului, bateria chiar daca este mai micuta, tine o zi intreaga fara probleme (cel putin in modul meu de utilizare).
Incarcarea este limitata la 25W ca si pe fratele mai mare, dar datorita capacitatii mai reduse, se incarca full mai repede decat Fold, in aproximativ 1 ora (se incarca pana la 50% in sub 30 de minute).
Concluzii finale
Z fold 5 -> Una peste alta, telefonul nu aduce foarte multe schimbari / upgrade-uri fara de generatia anterioara.
Da, vine cu un procesor imbunatatit, cu upgrade la balama care face golul dintre display-uri sa dispara dar nu aduce nimic nou la baterie si camere.
Z Flip 5 -> Noul Flip aduce un upgrade mai mare fata de generatia anterioara, decat o face Fold, datorita noului display exterior.
Este un telefon foarte puternic datorita procesorului si modificarea la balama il face sa para mult mai bine inchegat.
Ambele telefoane sunt cele mai bine optimizate pliabile si consider ca daca cineva isi doreste un pliabil cu siguranta nu va da gres cu cele din oferta Samsung.
Tot mai multi producatori incearca sa ii prinda din urma pe cei de la Samsung, dar fiind primii si fiind pe piata de ceva ani, este destul de dificil.
Chiar de curand a fost lansat un pliabil de la producatorul chinez OnePlus.
Ce credeti, au sanse alti producatori sa rafineze si sa scoata pliabile mai bune decat Samsung?
Merita cumparate pliabilele din punctul vostru de vedere sau mai are Samsung de lucru la ele?
Sper ca nu v-am plictisit prea tare si nu m-am lungit prea mult.
Desigur, discutia este deschisa si va astept cu orice fel de intrebare / completare in comentarii!