Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Smart Call i zakładka Miejsca w aplikacji Telefon

(Temat utworzony: 09-07-2021 04:31 PM)
21944 Wyświetlenia
AgnieszkaG
Expert
Opcje

Dziś dowiemy się, w jaki sposób możemy uniknąć niechcianych połączeń typu spam i je skutecznie zablokować. Wisienką na torcie będzie wyszukiwanie ciekawych miejsc w pobliżu. A z pomocą przyjdzie nam systemowe rozwiązanie z telefonów Galaxy 🙂

Tytułowa funkcja Smart Call daje nam możliwość zidentyfikowania numeru dzwoniącego, nawet jeśli nie mamy go zapisanego w swojej książce telefonicznej. W przypadku podejrzenia spamu, można w łatwy sposób zablokować połączenie oraz zgłosić numer.

hi3.jpg

Przed odebraniem połączenia określonego jako spam lub zaraz po nim mamy możliwość wybrać opcję zablokowania lub zgłoszenia tego numeru, aby uniknąć ponownego nękania. Można to zrobić poprzez przycisk „Blokuj” lub „Zgłoś”. Możemy wybrać typ spamu, napisać komentarz i nacisnąć przycisk „Zgłoś”.

Usługą Smart Call, czyli „Identyfikacji nieznanych numerów” można zarządzać samodzielnie z poziomu swojego telefonu komórkowego. W tym celu należy wejść w aplikację Telefon (ikonka słuchawki) na ekranie urządzenia, wybrać znaczek trzech kropek, „Ustawienia” , następnie wejść w panel „ID rozm. i ochrona przed spamem” i dokonać wyboru preferowanych ustawień. W tym miejscu są również dostępne „Zasady prywatności”, które umożliwiają zapoznanie się ze sposobem funkcjonowania firmy Hiya*.

hi3.png

Jeśli włączyliśmy udostępnianie nazwy i numeru naszego telefonu, a teraz chcemy z tego zrezygnować - wyłączamy udostępnianie (jak na 2 screenie wyżej), klikamy w trzy kropki w prawym górnym rogu i wybieramy "Zatrz. używ. tej usługi".

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest zakładka Miejsca, którą również znajdziemy w aplikacji Telefon. Dzięki niej możemy wyszukać lokalne firmy w oparciu o naszą lokalizację, bez konieczności otwierania przeglądarki internetowej. Funkcja jest ciekawa, może okazać się przydatna np. w podróży 🏖

Włączymy ją, wchodząc, jak poprzednio, w aplikację Telefon > trzy kropki > Ustawienia > Inne ustawienia połączeń > Wyszukaj miejsca w pobliżu - przesuwamy znacznik w prawo. Uaktywni się zakładka Miejsca*, do wyboru mamy wiele kategorii:

hi11.png

hi4.jpg

Przydatne linki:

Aplikacja Smart Call:  https://www.samsung.com/pl/apps/smart-call/

Informacje o Hiya, firmie dostarczającej usługęhttps://www.hiya.com/

* Opis kontaktu jak i dane w zakładce Miejsca nie są nadawane przez Samsung, jak również Samsung nie zarządza tą treścią. Usługę identyfikacji numerów oraz wyszukiwanie lokalne dostarcza firma Hiya. Wniosek o zmianę opisu numeru można złożyć poprzez formularz kontaktowy Hiya: 
https://hiyahelp.zendesk.com/hc/en-us/requests/new?ticket_form_id=824667

Korzystacie z identyfikacji numeru lub wyszukiwania lokalnego? Podzielcie się w komentarzach 🙂

192 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Dzień dobry.

Takie połączenie przychodzące miałem dziś, co mnie zdziwiło. Potem doczytałem co nie co ale tu chciałbym może zdobyć więcej informacji.

Mam na sprzedaż jedną rzecz.
Dzwoni telefon, a na ekranie widzę numer telefonu, jakąś nazwę jakbym miał ten numer zapisany w kontaktach oraz Smart.

Czy to jest połączenie od kogoś kto ma Hiya i w niej konfiguruje się własny numer jak ma się komuś wyświetlać? Bo tak to rozumiem. Hiya nie instalowałem.

Mam A71 i z tego co czytałem na nim połączenia Smart i Hiya działają.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że można wprowadzić swoje dane do bazy Hiya. Najczęściej jednak usługa wyświetla informacje o połączeniach typu spam lub automatycznie je odrzuca na podstawie zgłoszeń od użytkowników. Ustawienia Hiya znajdziesz w aplikacji Telefon (trzy kropki > Ustawienia > ID rozm. i ochrona przed spamem). Więcej informacji o usłudze znajdziesz na stronie producenta: https://www.hiya.com/

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Właśnie teraz mnie olśniło i spr w lokalizacji, o której mówisz. Nie dalej jak kilka dni temu włączałem tę opcję więc to pewnie o to chodzi.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W takim wypadku to na pewno chodzi o usługę Hiya. Rozumiem zatem, że sprawa została wyjaśniona?

Citizen2020
Voyager
Opcje
Włączając Hija możemy udostępnić swoje kontakty do ich bazy. Widocznie numer, który do Ciebie dzwonił został udostępniony przez kogoś innego.
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Tak. Dziękuję 🙂
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Dzięki 👍
0 Like
Citizen2020
Voyager
Opcje