Nie wiem czy było już tu takie pytanie ale nie widzę. Niestety ale skończyło mi się dostępne miejsce na dysku google zdjęcia i wyskakuje mi info ze teraz nie będę mogła ani odbierać ani wysyłać meili i działanie aplikacji może być nieprawidłowe. Możecie polecić co w takiej sytuacji zrobić. Nie chciała bym utracić tamtych danych bo z chwilą gdy tam coś chce usunąć to automatycznie usuwa mi to też z urządzenia. Da się zrobić tak żeby część rzeczy w dysku google usunąć bez usuwania go automatycznie z urządzenia? Chciała bym troszkę miejsca tam zwolnić żeby chociaż ta poczta normalnie mi działała a kopie zapasowa zdjęć sobie wyłączyć i w przyszłości nowe zdjęcia czy dokumenty przerzucać będę na laptopa by w razie "wu" nie utracić ich calkiem. Ewentualnie jakiś wirtualny dysk z większą ilością miejsca? Nawet kopii zapasowej urządzenia teraz nie mam jak wykonać bo brak miejsca. Dysk miałam powiązany z poprzednim urządzeniem dlatego w 85% już był zajęty z chwilą przesiadki na s23u. Pozdrawiam serdecznie
No pamięci już nie dołożysz 😅😅 więc na dysk zew. a w przyszłości kupić większy dysk przy zakupie. Chomikujemy różne zdjęcia i filmiki z kilku lat i więcej, a oglądamy później te ostatnie. Zdjęcia z Whatsapp i inne śmieci.
Akurat jeśli chodzi o urządzenie to pamięci jak dla mnie ma wysytaczajaco . Po prostu dysk google jest zajęty przez dane z poprzedniego urządzenia ale no faktycznie będę musiała przysiąść i przeglądnąć co moge juz usunąć a co zostawic 😄 nie chciałam tylko zeby dysk google co to na nim usunelam usuwał.tez z urządzenia i nie wiedziałam jak to zrobić ale dzięki tu pomocy panów juz poradziłam sobie
Ja nie używam chmury tylko do kopi zapasowej telefonu, mam tam setki innych danych, sam zajmuje ponad 1TB danych. Nie ufam już dyskom przenośnym, taki dysk w każdej chwili może się nie włączyć i tracisz wszystko, kto raz straci już więcej nie kupi, wybierze chmurę, oni mają kopie zapasowe i nie stracisz danych. Wszystko do czasu, też miałem kiedyś dysk przenośny, nigdy więcej.
Nie ufam już dyskom przenośnym, taki dysk w każdej chwili może się nie włączyć i tracisz wszystko, kto raz straci już więcej nie kupi, wybierze chmurę, oni mają kopie zapasowe i nie stracisz danych. Wszystko do czasu, też miałem kiedyś dysk przenośny, nigdy więcej.
Zdjęcia Google >kliknij w twój awatar > kopia zapasowa > trzy kropki > ustawienia kopii > Jakość > Oszczędzanie miejsca
Sprawdź za jakiś czas (dzień lub dwa) czy zdjęcia zostały skompresowane. Jeśli nie to jest inny sposób i możesz odzyskać sporo miejsca ale wymaga to trochę pracy.
---ZALECANY KOMPUTER---
W skrócie: pobierasz wszystkie zdjęcia, usuwasz wszystko z aplikacji Zdjęcia, wysyłasz jeszcze raz
Uwaga! Kopie zdjęć wysłane do końca maja 2021 nie zajmują miejsca i nie trzeba z nimi nic robić.
1. Wejdź na takeout.google.com 2. Z całej listy zaznacz tylko Zdjęcia Google 3. Kliknij Uwzględniono wszystkie albumy 4. Zaznacz wszystko lub tylko to co po dacie maj 2021 (prawdopodobnie będzie trzeba pobrać cały rok 2021) 5. OK i Następny krok 6. Rozmiar pliku: jeśli zostawisz wartości domyślne to otrzymasz kilka plików .zip. Jeśli zmienisz na 50GB to możesz użyć programu 7zip do rozpakowania tego. 7. Utwórz eksport i czekasz na maila 8. Pobierz, rozpakuj i sprawdź czy zdjęcia wyświetlają się prawidłowo. W właściwościach zdjęć sprawdź czy są prawidłowe daty, współrzędne GPS itp 9. Jeśli wszystko gra to usuń zdjęcia z aplikacji Zdjęcia Google a potem z kosza (pamiętaj o dacie maj 2021, tych zdjęć nie trzeba usuwać) 10. W aplikacji Zdjęcia Google > kopia zapasowa zaznacz oszczędzanie miejsca 11. Skopiuj wcześniej pobrane zdjęcia na telefon (można to robić etapami np po 100 zdjęć) 12. Włącz aplikację Zdjęcia Google i sprawdź czy w prawym górnym rogu rozpoczęła się synchronizacja 13. Po synchronizacji zdjęcia powinny pojawić się chronologicznie według daty ale zajmujące mniej miejsca
Dziękuję za poradę:) trochę zabawy z tym by było ale udało mi się uzyskać 10% wolnej przestrzeni na dane . Kopie zapasowa zdjęć wyłączyłam bo zaczęłam przerzucać na laptopa zdjęcia żeby w razie czego nie utracić calkiem tak jak i inne dane