Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Inteligentne WiFi, ale czy dane komórkowe też?

(Temat utworzony: 28-02-2023 07:24 PM)
1336 Wyświetlenia
sslag
Voyager
Opcje
Podpowiedzcie proszę - czy w ustawieniach (pomijając konfigurację trybów) da się tak skonfigurować telefon, że po utracie połączenia z WiFi włączy automatycznie dane komórkowe, a po złapaniu zasięgu z WiFi je wyłączy? 

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w S22+ chyba tak to miałem skonfigurowane. 
Przy ustawieniach ze zrzutu poniżej, to co działa to wyłączanie WiFi i włączanie jeśli jest w zasięgu. Dane niestety się nie włączają i nie wyłączają. 

image

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
sslag
Voyager
Opcje
Wydaje się, że poradziłem sobie z "problemem" lepiej niż oczekiwałem :smiling-face:
Przełączanie ustawiłem tylko w tej jednej procedurze i działa wręcz idealnie.
Celowo pominąłem uzależnianie procedury od lokalizacji, ponieważ to 100 metrów ma u mnie znaczenie. Przy powyższy ustawieniach, jak tylko wyjdę z zasięgu mojego WiFi, to włącza się lokalizacja i dane mobilne. Jak ponownie jestem w zasięgu swojej sieci, to procedura się odwraca - dzięki systemowemu "Inteligent WiFi" sieć włącza się samo. Screenshot_20230303_070814_Modes and Routines_1000006486_1677823753.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
sslag
Voyager
Opcje
Znalazłem rozwiązanie, choć nie mam pojęcia dlaczego tak się wydarzyło, bo procedury tworzy się tylko w jednym miejscu i wg. jednego schematu,ale do rzeczy:
Stworzyłem nową testowa procedurę z przedziałem czasu i tam podczas tworzenia jest belka "gdy procedura się skończy", z kolei w tej, która wskazywałem jako niedziałającą tej belki nie ma, nawet jak edytuje to jej nie ma. I tu jest pies pogrzebany :smiling-face:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
19 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Tak zrób jak na screenie poniżej.
Jedynie tam gdzie jest warunek "moc sygnału wifi" (opcja nr 2 od góry na screenie), możesz wybrać "jedna kreska lub mniej) i zapisać procedurę.Screenshot_20230228_194338_Modes and Routines.jpg
sslag
Voyager
Opcje

Chciałem uniknąć tworzenia procedury, stąd pytanie czy w opcjach systemowych nie da się tego tak ustawić, ale dziękuję za podpowiedź.

0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
To co masz na swoim screenie zaznaczone powinno działać właśnie jak chcesz.
Opcja "włącz, wyłącz wifi automatycznie", działa przy włączonej lokalizacji.
Opcja środkowa sprawdzi się jeśli masz zapamiętane kilka wifi i wiesz, że można im ufać (w domu, mieszkaniu, u rodziny itp itd).
0 Like
sslag
Voyager
Opcje
Przyjrzę się temu jeszcze. Dzięki.
0 Like
ukash
Pathfinder
Opcje
Też z tym kombinowałem ale jakoś u mnie nie chciało to trybić. Rozwiązałem to za pomocą Tryby i Procedury i dwóch procedur. Procedura Przybycie do lokalizacji jest zawężona do ̶5̶0̶ ̶m̶e̶t̶r̶ó̶w̶ do 100 metrów. Zwróć uwagę aby ustawić tak samo opcję w polu "Gdy procedura się skończy" w dwóch procedurach, aby procedury nie wpadały w pętle. U mnie w procedurach jest jeszcze Lokalizacja, ponieważ nie mam jej włączonej na stałe gdyż ograniczam działanie tej funkcji i trochę mnie to irytuje że bez Lokalizacji nie udało mi się stworzyć działającego rozwiazania. Jeśli masz ją włączona na stałe nie musisz dodawać jej do procedur.Screenshot_20230301_133222_Modes and Routines_1000000727_1677674284.jpgScreenshot_20230301_133349_Modes and Routines_1000000732_1677674361.jpg
0 Like
sslag
Voyager
Opcje
Dzięki. Ustawiłem, będę testował jak to się sprawdza.
Zwężenie lokalizacji to jednak min. 100 metrów. Skąd to 50?
0 Like
ukash
Pathfinder
Opcje
Sorki mój błąd-100m.
0 Like
Rozwiązanie
sslag
Voyager
Opcje
Wydaje się, że poradziłem sobie z "problemem" lepiej niż oczekiwałem :smiling-face:
Przełączanie ustawiłem tylko w tej jednej procedurze i działa wręcz idealnie.
Celowo pominąłem uzależnianie procedury od lokalizacji, ponieważ to 100 metrów ma u mnie znaczenie. Przy powyższy ustawieniach, jak tylko wyjdę z zasięgu mojego WiFi, to włącza się lokalizacja i dane mobilne. Jak ponownie jestem w zasięgu swojej sieci, to procedura się odwraca - dzięki systemowemu "Inteligent WiFi" sieć włącza się samo. Screenshot_20230303_070814_Modes and Routines_1000006486_1677823753.jpg
ukash
Pathfinder
Opcje
Co dwie głowy to nie jedna. Teraz ja muszę przetestować 😁
0 Like