Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Cloud pobrał zdjęcia do chmury bez mojej zgody i nie można ich usunąć

(Temat utworzony: 13-11-2020 09:00 PM)
4311 Wyświetlenia
teaa
Student
Opcje
Właśnie dostałem powiadomienie, że 10/02/2021 moje zdjęcia zostaną usunięte ze względu na zakończenie usługi Samsung Cloud (przejście do Microsoft). Zaproponowano mi pobranie obecnych danych z Samsung Cloud i jakie było moje zdziwienie zobaczyć tam setki zdjęć, na których synchronizację nigdy nie wyraziłem zgody. Co więcej nadal nie widzę takiej opcji w ustawieniach telefonu w zakładce Samsung Cloud (mogę tam tylko synchronizować dane aplikacji i zrobić backup telefonu). Co gorsza, nawet po zalogowaniu w przeglądarce na komputerze do Samsung Cloud nie ma opcji usunięcia tych zdjęć, można tylko pobrać. To jakiś absurd. Czy ktoś ma podobnie lub wie jak skasować te zdjęcia z Samsung Cloud? Mam S7 z Android 8.0
0 Like
10 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@teaa   Skoro zdjęcia miały zrobioną kopię zapasową to znaczy że była włączona funkcja automatycznej kopii  zapasowej.

Zapoznaj się z poniższymi tematami:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/chc%C4%99-pobra%C4%87-zdj%C4%99c...

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/samsung-cloud/m-p/1736062/highli... 

teaa
Student
Opcje
Dziękuję za odpowiedź, jednak jak wspomniałem nie miałem włączonej synchronizacji zdjęć ani tworzenia kopii zapasowej telefonu. Świadczy o tym również fakt, że zdjęcia w chmurze są wybrane przypadkowo na przestrzeni kilku lat. Niemożliwe jest, żebym w tak przypadkowych odstępach wyłączał i wyłączał synchronizację. Poza tym tych zdjęć nie mam już od lat na telefonie, więc zgodnie z zasadą synchronizacji, powinny one automatycznie zostać usunięte i z chmury, prawda? Tu mamy do czynienia jakby z wybiórczą archiwizacją. Zgłosiłem problem do Samsung, choć z takim naruszeniem prywatności sprawa nadaje się raczej gdzie indziej 🙄
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@teaa  Jeżeli nie byłą włączonej synchronizacji nie ma opcji aby zdjęcia zgrały się na chmurę.

https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/czym-jest-samsung-cloud-i-jak-z-niej-korzystac/

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy w ciągu tych kilku lat zmieniałeś telefony? Możliwe, że w trakcie początkowej konfiguracji omyłkowo włączyłeś synchronizację i w związku z tym niektóre ze zdjęć zostały przeniesione do chmury. Chmura powinna być odzwierciedleniem tego co mamy w telefonie, ale sytuacja zmienia się w momencie kiedy wymieniamy telefon. Jeżeli nie usunęliśmy zdjęć ręcznie tylko wykonaliśmy resetowanie do ustawień fabrycznych to zdjęcia z chmury nie zostają usunięte.

Wskazówki dotyczące usuwania zdjęć z Samsung Cloud znajdziesz w poniższym odnośniku.

https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00060519/

teaa
Student
Opcje
Nie zmieniałem telefonu ani razu. Również nie resetowałem go. Dziękuję za link, ale możliwość usunięcia zdjęć z Samsung Cloud w postaci przeniesienia tych zdjęć do OneDrive to kiepska propozycja.

P.S. Pomoc techniczna to jakiś nieudolny bot, który kompletnie nie rozumie o co mi chodzi. Pozostaje poczekać na auto usunięcie zdjęć. A ja instaluję czystego Androida i nie będzie więcej takich numerów.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@teaa ale masz fantazje... z tym czystym androidem. 😉😀

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Przeniesienie zdjęć z Samsung Cloud do OneDrive to jedyne rozwiązanie. Samsung rezygnuje z możliwości wykonywania kopii zapasowej zdjęć i filmów we własnej chmurze na rzecz usługi OneDrive. Migracja rozpoczęła się już jakiś czas temu i pewnie w niedługim czasie wszyscy użytkownicy urządzeń Galaxy zostaną nią objęci.

0 Like
teaa
Student
Opcje
np. NetGuard pokazuje ruch sieciowy systemowych aplikacji, więc wiesz, czy masz czysty system, czy nie. Kolega od cyber zabezpieczeń przeanalizował ten ruch sieciowy - istnieją czyste Androidy, nie trzeba fantazjować. Zresztą kod źródłowy jest otwarty, więc wystarczy sobie skompilować własnego Androida.
0 Like
teaa
Student
Opcje
Jeśli posiadacz moich danych nie może ich skasować na moją prośbę, to chyba łamie jakieś RODO?
0 Like