Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ram Plus

(Temat utworzony: 26-10-2021 07:18 PM)
30471 Wyświetlenia
Matti13
Pioneer
Opcje
Witam, chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie ma działać dodatkowa, wirtualna pamięć RAM Plus. Wczoraj zrobiłem aktualizację do Galaxy A52 i zauważyłem tą nowość. Z informacji w ustawieniach pamięci RAM jest informacja, że pamięć ta będzie korzystała z pamięci wewnętrznej. I tu zastanawia mnie, czy to spowoduje pomniejszenie dostępnej pamięci na pliki albo czy ta pamięć wewnętrzna będzie wykorzystywana w razie potrzeby. Pytanie też, czy ta wirtualna pamięć "już działa" czy uruchamiana jest po wykorzystaniu limitu fizycznego RAMu. Nie mam tu pewności.
Przejdź do rozwiązania
172 Odpowiedzi
rybus85
Helping Hand
Opcje
Ja mam włączone na maks ile było. Różnicy w baterii i wydajności dużej nie widze
lonelly
Voyager
Opcje
Mam na max s22u
0 Like
sometimes
Helping Hand
Opcje
Ja w swoim Galaxy S20+ 5G ustawiłem na 2 GB i wylaczylem. Bo w smartfonie mam 12 GB pamięci RAM, a telefon zużywa raptem 4 GB z tych dostępnych 12 GB.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przy takiej mocy telefonów RAM PLUS jest zbędny i najlepiej jeśli jest wyłączony całkowicie ( tak można zrobić od Androida13) wtedy telefon chodzi najpłynniej.Jeśli jest starsza wersja Androida wtedy ustawić na 2GB
Devmeister
Journeyman
Opcje
Dziękuje! Dzisiaj właśnie zaaktualizowałem mojego s21 5G na androida 13. Rano miałem po aktualizacji ustawione 4gb ram Plus i powiem szczerze że wszystko chodziło bardzo płynnie ale mimo to wyłączyłem niedawno te ram Plus bo nie wiedziałem czy one coś dają czy nie. Słyszałem że zabierają miejsce na telefonie jak są włączone. To prawda?
0 Like
rybus85
Helping Hand
Opcje
Zabiera bo tak to działa. Zabiera część pamięci ROM i tworzy z tego wirtualny RAM. Tak w uproszczeniu 😉
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
RAM PLUS pozwala na wykorzystanie części pamięci wbudowanej jako pamięci RAM, rozszerzając w ten sposób jej dostępne zasoby w bardziej wymagających momentach. Umożliwia to zwiększenie wydajności smartfona w chwilach, w których najbardziej tego potrzebujemy. Jeśli mamy telefon który ma przynajmniej 6GB RAM wbudowanej to RAM PLUS jest w tym przypadku bezużyteczny.
miroON
Big Cheese
Opcje
eeeej sooory ale chyba nie da się tego wyłączyć w każdym bądź razie u mn ..mialem na 4 ale tak jak piszecie zmieniłem na 2 ale wyłączyć za cho...sie nie da.....S10
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Devmeister  Witam 

Ja np. Tą Funkcję mam wyłączoną 

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Da się wyłączyć od Androida13 dopiero