26-07-2019 02:56 PM
Cześć!
Telefony firmy Samsung mają świetną funkcjonalność, której nie wiedziałem w urządzeniach innych producentów. Czy korzystaliście już z opcji "Udostępnij duże pliki"? Z moich obserwacji wynika, że jest to bardzo mało popularna forma przekazywania plików. W tym krótkim artykule wyjaśnię, dlaczego warto z niej korzystać
Ciężko zliczyć ile razy chcieliśmy podzielić się plikiem. Wysłać zdjęcia jest bardzo prosto, praktycznie każdy komunikator pozwala na przekazanie pliku jpg. Schody zaczynają się przy filmach, lub większych dokumentach.
Weźmy na ten przykład film z wakacji o wadze 200MB. Jak go wysłać?
Coż, Messanger od Facebook bardzo ucina jakość, zatem jestem daleki od tego rozwiązania. Serwery e-mail mają swoje ograniczenia. Alternatywa jest upload pliku na dysk Google lub aplikację typu Dropbox, jednak w tym przypadku jest zazwyczaj sporo klikania, szczególnie jeśli chcemy podzielić się plikiem kilku osobom.
A co, gdybyś mógł wysłać każdy plik do 2GB plik dwoma kliknięciami?
Tak, jest to możliwe i niesamowicie proste! Wystarczy, że przytrzymamy palcem na dowolną zawartość zapisaną na naszym telefonie, wybierzemy z dolnego paska opcję "Udostępnij" i "Udostępnij duże pliki". Plik zacznie wgrywać się na serwer, ale i tak już w międzyczasie otrzymujemy link do skopiowania i udostępnienia dowolnej osobie.
Proste, i szybkie, prawda?
Instrukcja obrazkowa:
Ustaw własne preferencje:
Klikając ikonkę kółka zębatego możemy wejść w opcję aplikacji odpowiadającej za udosepnianie plików i dostosować ją pod siebie.
Czy korzystacie z aplikacji Udostępniania Plików? Napiszcie jak wysyłacie pliki i dlaczego właśnie w ten sposób!
26-07-2019 03:17 PM
@RadekK, przydatny poradnik. Przyznam, że nigdy jeszcze nie korzystałem z funkcji udostępniania dużych plików. Muszę to sprawdzić w najbliższej przyszłości
Z reguły udostępniam zdjęcia i filmy z poziomu chmury Google lub OneDrive. Mam włączoną stałą synchronizację więc w każdym momencie mogę się zalogować do chmury i szybko ustawić co i komu chcę udostępnić.
04-10-2019 09:22 PM
05-10-2019 12:43 AM
@kamil40013 Z której aplikacji?
05-10-2019 10:09 AM
@PrzemekM, Chodzi o funkcję "Udostępnij duże pliki", a aplikacja to "Udostępnian. łącza".
05-10-2019 10:12 AM
@kamil40013 Jak często występuje ten problem u Ciebie ?
05-10-2019 10:30 AM
@vdsl2, W zasadzie, to przy każdym udostępnianiu łącza. Łącze generuje się poprawnie, ale powiadomienie o przesyłaniu nie znika. Tak samo miałem na S9, więc to raczej wina po stronie aplikacji. Wysłałem zgłoszenie przez aplikację Samsung Members.
05-10-2019 10:59 AM
Domyślam się, że masz taką wersję zapewne zaglądałeś do powiadomień
07-02-2020 08:08 PM
@mattimac Czy widziałeś temat ?
07-02-2020 08:16 PM
@vdsl2 już tak. Ale z pewnością powinni zmienić osobę która pisze changelog do aktualizacji. Zawsze jest bardzo niejednoznaczny.