Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Oto jak w łatwo wysłać pliki do 2GB!

(Temat utworzony: 26-07-2019 02:56 PM)
3726 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

Telefony firmy Samsung mają świetną funkcjonalność, której nie wiedziałem w urządzeniach innych producentów. Czy korzystaliście już z opcji "Udostępnij duże pliki"? Z moich obserwacji wynika, że jest to bardzo mało popularna forma przekazywania plików. W tym krótkim artykule wyjaśnię, dlaczego warto z niej korzystać :smiling-face:

Ciężko zliczyć ile razy chcieliśmy podzielić się plikiem. Wysłać zdjęcia jest bardzo prosto, praktycznie każdy komunikator pozwala na przekazanie pliku jpg. Schody zaczynają się przy filmach, lub większych dokumentach.

Weźmy na ten przykład film z wakacji o wadze 200MB. Jak go wysłać?
Coż, Messanger od Facebook bardzo ucina jakość, zatem jestem daleki od tego rozwiązania. Serwery e-mail mają swoje ograniczenia. Alternatywa jest upload pliku na dysk Google lub aplikację typu Dropbox, jednak w tym przypadku jest zazwyczaj sporo klikania, szczególnie jeśli chcemy podzielić się plikiem kilku osobom.

A co, gdybyś mógł wysłać każdy plik do 2GB plik dwoma kliknięciami?

Tak, jest to możliwe i niesamowicie proste! :smiling-face: Wystarczy, że przytrzymamy palcem na dowolną zawartość zapisaną na naszym telefonie, wybierzemy z dolnego paska opcję "Udostępnij" i "Udostępnij duże pliki". Plik zacznie wgrywać się na serwer, ale i tak już w międzyczasie otrzymujemy link do skopiowania i udostępnienia dowolnej osobie.

Proste, i szybkie, prawda?

Instrukcja obrazkowa:

Udostępnij plik.jpg

Ustaw własne preferencje:

Klikając ikonkę kółka zębatego możemy wejść w opcję aplikacji odpowiadającej za udosepnianie plików i dostosować ją pod siebie.

Udostępnij plik 2.jpg

Czy korzystacie z aplikacji Udostępniania Plików? Napiszcie jak wysyłacie pliki i dlaczego właśnie w ten sposób! :smiling-face:

10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@RadekK, przydatny poradnik. Przyznam, że nigdy jeszcze nie korzystałem z funkcji udostępniania dużych plików. Muszę to sprawdzić w najbliższej przyszłości :winking-face:

Z reguły udostępniam zdjęcia i filmy z poziomu chmury Google lub OneDrive. Mam włączoną stałą synchronizację więc w każdym momencie mogę się zalogować do chmury i szybko ustawić co i komu chcę udostępnić.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy u Was także czasami występuje problem z niedającym się skasować powiadomieniem dotyczącym przekazywania plików ?

Screenshot_20191004-211521_One UI Home.jpg

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013  Z której aplikacji?

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PrzemekM, Chodzi o funkcję "Udostępnij duże pliki", a aplikacja to "Udostępnian. łącza".

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@kamil40013  Jak często występuje ten problem u Ciebie ?

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vdsl2, W zasadzie, to przy każdym udostępnianiu łącza. Łącze generuje się poprawnie, ale powiadomienie o przesyłaniu nie znika. Tak samo miałem na S9, więc to raczej wina po stronie aplikacji. Wysłałem zgłoszenie przez aplikację Samsung Members.

1.jpg

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Domyślam się, że masz taką wersję zapewne zaglądałeś do powiadomień 

Screenshot_20191005-104954_Samsung Experience Service.jpgScreenshot_20191005-105442_Settings.jpgScreenshot_20191005-105436_Settings.jpg

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mattimac  Czy widziałeś temat ? 

mattimac
Pathfinder
Opcje

@vdsl2  już tak. Ale z pewnością powinni zmienić osobę która pisze changelog do aktualizacji. Zawsze jest bardzo niejednoznaczny.

0 Like