11-05-2019 09:48 PM — edytowano 29-05-2019 03:53 PM
Cześć!
Czy wiedzieliście, że podłączając telefon do monitora lub telewizora, na ekranie wyjściowym możemy uruchomić i korzystać z pełnoprawnego Linuxa?
Pokażę Wam, jak przeprowadzić konfigurację z użyciem DEX-a.
Czego potrzebujemy? Jeden z poniższych telefonów z kompatybilną wersją systemu Android:
Android Oreo: Note9 i Tab S4
Android Pie: Note9 | S9 & S9+ | S10, S10e, S10+, S10 5G | Tab S4 | Tab S5e.
Aby przystąpić do działania, potrzebujemy stacji Dex! Pokażę wam krok po kroku, jak uruchomić linuxa.
Zaczynamy !
1. Aby pobrać aplikację Linux On Dex, niezbędna jest rejestracja. Wchodzimy w link, podajemy swoje dane: KLIK!
WAŻNE! (np. W formularzu rejestacji...). Trzeba podać adres mailowy, którego używacie do pobierania apek z Google Play.
1a. Gdyby po rejestracji, w sklepie Play, nie pokazywała sie apka "Linux On Dex Beta", podaje link do bezpośredniego pobrania. KLIK!
2. Po pobraniu i zainstalowaniu aplikacji, klikamy na pomarańczowy plusik.
3. Teraz musimy pobrać obraz systemu Linux. Klikamy "Download From Server"
4. Przechodzimy na dół strony i przy frazie "Linux Images" klikamy "Download". Czekamy, aż plik się pobierze.
5. Gdy obraz systemu się ściągnie, trzeba go wypakować. Wchodzimy w aplikację Moje Pliki -> Pobrane, naciskamy na pobrany plik i w prawym gornym wybieramy"Rozpakuj". Plik rozpakuje się w: pamięć wewnętrzna, LoD, xenial.
6. Teraz przechodzimy do aplikacji Linux on Dex. Klikamy pomarańczowy plusik i wybieramy "Browse". Aplikacja od razu znajdzie nasz obraz systemy - wystarczy go wybrać.
7. Gdy już wybierzemy obraz, nazywamy swoją "wirtualną maszyne" i przydzielamy pamięć. Zalecane jest minimum 20 GB, gdyż sam linux zajmuje 9 GB. Następnie klikamy w prawym górnym rogu przycisk "Create".
8. Teraz możemy uruchomić naszego linuxa. Wystarczy wybrać przycisk "Run". Na obecnym oknie, możecie też edytować i usunąć Waszą "wirtualną maszyne".
9. I voilà! Mamy uruchomionego linuxa. Teraz zalecam wpisać komendę która sprawdzi aktualizacje i ewentualnie pobierze nowe wersje aplikacji: sudo apt-get update
WAŻNE! Domyślna nazwa konta to dextop a hasło secret
Taki jest zamysł programistów Samsung
10. Pobrane aktualizacje musimy zainstalować. Wpisujemy komendę: sudo apt-get upgrade i klikamy enter. Hasła już nie musimy wpisywać, gdyż podaliśmy je wcześniej. System zapyta nas czy chcemy kontynuować instalację aktualizacji. Wpisujemy literkę "Y" i klikamy enter.
Gdy wszystko się zainstaluje, możemy zacząć pracę.
To już wszystko. Mam nadzieję, że instrukcja jest zrozumiała. Zapaszam do dyskusji.
Jakie zastosowanie jesteście w stanie znaleźć dla Linux na Dex?
12-05-2019 05:33 AM — edytowano 12-05-2019 05:36 AM
Na tych stronach mamy opisane co i jak https://www.linuxondex.com/
12-05-2019 04:06 PM
@MateuszT, świetna robota! W niedługim czasie zamierzam sprawdzić jak to wszystko funkcjonuje choć moja wiedza o systemie Linux jest marginalna. Dla niezdecydowanych do kompletu dorzucam film z prezentacją funkcji Linux on DeX.
14-05-2019 04:06 PM
Zarejestrowałem się w programie zgodnie z powyższą instrukcją i chciałem pobrać aplikację ze sklepu Google Play. Niestety wpisując frazę "linux on dex" sklep nie wyszukiwał tej aplikacji. Postanowiłem skorzystać z wyszukiwarki Google wpisując frazę "linux on dex google play". W ten sposób aplikacja znalazła się i po przejściu w odnośnik musiałem ponownie zapisać się do programu testów. Dopiero wtedy mogłem pobrać aplikację Linux on DeX (BETA). Może się komuś przydadzą te wskazówki w momencie kiedy sklep nie będzie pokazywał aplikacji.
14-05-2019 04:18 PM
Mogę potwierdzić że w ten sposób można pobrać apkę jak napisał @mirudo24
05-10-2019 02:17 PM
Mam taki problem, że jak daje run to LoD od razu się wyłącza. Jak uruchomię ponownie to zaczyna mielić i tak najdłużej 25minut wytrzymałem
05-10-2019 06:34 PM
05-10-2019 09:42 PM
@vdsl2, niestety nie korzystam z usługi Linux on DeX.
20-10-2019 09:35 AM
Samsung poinformował, że kończy prace nad programem Linux on DeX. Usługa nie będzie rozwijana i dostosowywana pod nowe wersje systemu Android.
20-10-2019 10:45 AM