Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak włączyć dwuetapową weryfikację konta Samsung Account?

(Temat utworzony: 06-03-2020 11:20 AM)
20370 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

main.jpg

W tym krótkim poradniku przedstawię w jaki sposób można w szybki i łatwy sposób dodatkowo zabezpieczyć nasze konto Samsung Account przed potencjalnymi atakami. Aby poprawić bezpieczeństwo naszego konta oraz korzystać ze wszystkich usług Samsung należy włączyć dwuetapową weryfikację naszego konta. Można to zrobić z poziomu naszego urządzenia Galaxy lub logując się bezpośrednio na stronie Samsung.

Aktualizacja 2020.03.16

Samsung wprowadził konieczność ustawienia dwuetapowej weryfikacji dla wszystkich użytkowników. Nowi użytkownicy zostaną o to poproszeni podczas zakładania konta. Osoby, które korzystają z konta od dłuższego czasu muszą włączyć dwuetapową weryfikację żeby korzystać z niektórych usług jak np. Samsung Cloud.

Aktualizacja 2020.07.06

Samsung zmienił sposób wysyłania kodów z wiadomości SMS na powiadomienia push.

Jak włączyć lub wyłączyć dwuetapową weryfikację?

Za pomocą telefonu:

W telefonie przejdź kolejno do: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta > Samsung account > Hasło i zabezpieczenie > Weryfikacja dwuetapowa. W dalszym krokach postępuj zgodnie z wyświetlanymi wskazówkami.

Samsung-Account-app.png

Za pomocą strony Samsung:

Przejdź na stronę Samsung Account a następnie kliknij w BEZPIECZEŃSTWO i wybierz opcję Weryfikacja 2-etapowa. W dalszym krokach postępuj zgodnie z wyświetlanymi wskazówkami.

Samsung-Account-web.png

Przydatne informacje

Do czego jest potrzeba weryfikacja dwuetapowa?

Kradzież hasła jest łatwiejsza, niż może się wydawać. Wystarczy opbrać jedną nieodpowiednią aplikację z Internetu lub kliknąć jeden link do złośliwej strony, aby umożliwić komuś:

• uzyskanie dostępu do historii wiadomości SMS i połączeń
  • wyświetlnie wszystkich Twoich obrazów i zdjęć zsynchronizowanych w chmurze
  • uzyskanie dostepu do wszystkich Twoich połączonych kont

Dzięki weryfikacji dwuetapowej Twoje konto będzie bezpieczne, nawet kiedy ktoś nieupoważniony pozna Twoje hasło.

Jak to działa?

1. Wprowadzasz hasło, aby zalogowoć się na koncie

Pierwszy krok jest więc taki sam. Po prostu wprowadzasz identyfikator konta i hasło.

2. Zostanie wyświetlony monit o podanie kodu weryfikacyjnego

Zostanie wysłany poufny kod w wiadomości SMS w powiadomieniu push lub trzeba będzie użyć kodu z aplikacji uwierzytelniającej albo z listy kodów zapasowych. Wpisując kod, możesz wybrać opcję pominięcia kodu weryfikacyjnego na tym urządzeniu przy kolejnym logowaniu, aby logować się szybciej.

W jaki sposób działa ta ochrona?

Weryfikacja dwuetapowa dodaje kolejną warstwę zabezpieczeń do konta. W celu zalogowania się trzeba podać hasło oraz kod weryfikacyjny z telefonu, aplikacji uwierzytelniającej lub zestawu kodów. Nawet jeśli ktoś pozna Twoje hasło, nie będzie w stanie zalogować się na Twoje konto, ponieważ nie ma dostępu do Twoich kodów weryfikacyjnych.

Zachęcam również do włączenia weryfikacji dwuetapowej w przypadku pozostałych usług takich jak np. Google czy Microsoft.

Źródło: własne, Samsung Members

Ostatnia aktualizacja: 2020.07.06

50 Odpowiedzi
QQryQQ
Explorer
Opcje

@vdsl2 

Po pół roku i kilku aktualizacjach przeglądarki lista zaufanych urządzeń pełna, w momencie gdy potrzebujesz pilnie się zalogować musisz skorzystać z opcji jednorazowej bo limit zaufanych urządzeń jest pełny. Tak to działa w banku.
Nie ma takiego problemu gdy korzystasz z aplikacji mobilnej, kurcze ja wolę przeglądarkę w laptopie....
Rozumiem zabezpieczenia, zmiany haseł itp, tylko czy to nas naprawdę chroni ?, czy tylko zmniejsza krąg pt osób, 3 literowych instytucji dla których to w zasadzie żaden problem..
Bezpieczeństwo faktyczne, czy marketing ?
Bo jak inaczej nazwać możliwość znalezienia telefonu będącego offline :smiling-face:
btw, mam wyłączone usługi google.. sklep samsunga oraz aplikacje mi w zupełności wystarczają..

0 Like
RADNAJ
First Poster
Opcje

Witam.

Niestety nie dostaje kodu SMS podczas weryfikacji dwuetapowej. Jak sobie z tym poradzić? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy problem występuje od początku włączenia dwuetapowej weryfikacji konta? Zdarza się, że występują tymczasowe problemy z działaniem usługi i wtedy trzeba skorzystać z innej metody logowania dwuetapowego lub odczekać jakiś czas i spróbować ponownie.

0 Like
2451
Journeyman
Opcje
Yubikey jest bardziej bezpieczne. Jeżeli chodzi o wymuszanie podawania nr telefonu, Samsung działa, a Samsung Pay czy polskiego Bixby już zrobić nie umie.
0 Like
remus_rom
Pioneer
Opcje
Przytrafiła mi się nieprzyjemna przygoda i zgubiłem telefon w taxi. Na szczęście trafiłem na spoko taksówkarza za extra napiwek. 
Oczywiście próbowałem dostac sie do konta Samsung przez komputer... jak sie okazało włączona jest weryfikacja dwuetapowa. Co gorsza nie można tego wyłączyć 

Jaka w tym logika, jeżeli nie mogę potwierdzić weryfikacji SMS, ani na ekranie telefonu... bo przecież go nie mam jak zgubie? xD

I co zrobić aby to cholerstwo wyłączyć albo w inny sposób obejść 🙃🙃 poza wybraniem opcji kodów zapasowych. 

Oczywiście, najlepiej mieć inne zweryfikowane urządzenie. Wtedy zaloguje sie bez dwururki. Ale to ogranicza pole manewru, bo mogę mieć je daleko stąd. 

Na telefonie mam wszystko podłączone, skrzynki mailowe, Google przeciez też! Jak jeszcze przez przypadek zgubie go z wlaczonym ekranem, to już totalnie klapa, bo próbując się wtedy zalogować z innego urzadzenia wyskoczy powiadomienie samsung na zgubionym + sms z kodem jak to cholerstow sie włączy + jeszcze wyskoczy mail z konta google po zalogowaniu z nowego urzadzenia/przeglądarki... przecież to jest jakieś chore xD kto to wymyślił 

I tak za każdym razem, gdy ktoś, nawet ja, probuje sie zalogowac do konta google/samsung z innej przegladarki, niż zwykle to odrazu przylatuje z tysiac powiadomien do mnie na tele. Więc JAKI W TYM SENS xDD
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Weryfikacja dwuetapowa jest obowiązkowa. Dla pewności najlepiej wydrukować kody zapasowe i trzymać w bezpiecznym miejscu. W takim wypadku zawsze będziesz miał dostęp do konta nawet po zgubieniu urządzenia.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@remus_rom, dwuetapowej weryfikacji nie da się w żaden sposób wyłączyć. Dostępne metody takiej weryfikacji już przejrzałeś (wynika to z treści Twojego postu), żadnych innych ukrytych nie ma. Pozostaje dodatkowo wygenerować kody zapasowe, o których również wspominałeś.

Dodatkowo przychodzi mi do głowy taka opcja: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-zmiana-numeru-niezb%C4%99dnego-...

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

remus_rom
Pioneer
Opcje
Dzięki, ale dodanie na innego, zaufanego numeru nie wchodzi w grę
0 Like
remus_rom
Pioneer
Opcje
Czy jest opcja zeby wyłączyć powiadomienia na maila i telefon, że ktoś (ja) zalogowal się do konta samsung z innego urzadzenia??

Albo podania innego maila do konta, niż konto google? Mam Chrome, gdzie tez jest to konto, wiec jak telefon nie ma zablokowanego ekranu to przecież nie ma problemu, zeby zmienić hasło do konta..
0 Like