Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak korzystać z funkcji połączeń i wiadomości SMS na innych urządzeniach?

(Temat utworzony: 22-07-2019 01:37 PM)
57161 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Samsung wprowadził nową funkcję do wybranych telefonów, tabletów i zegarków, dzięki której możemy obsługiwać nasze połączenia oraz wiadomości na dodatkowym urzadzeniu. Funkcja nosi nazwę Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach (Call & text on other devices).

Zalety funkcji:

• Kiedy główne urządzenie otrzymuje połączenie przychodzące to otrzymuje je również urządzenie dodatkowe. W ten sposób możemy wybrać, na którym urządzeniu chcemy odebrać rozmowę.
  • Możliwość przekazania trwającego połączenia z urządzenia głównego na urządzenie dodatkowe.
  • Możliwość synchronizacji wiadomości SMS oraz połączeń pomiędzy urządzeniami. 
  • Możliwość wykonywania połączeń oraz pisania wiadomości SMS z urządzenia dodatkowego.

Jak aktywować funkcję?

W pierwszej kolejności należy zalogować się na to samo konto Samsung na obu wspieranych urządzeniach. Następnie opcję należy aktywować ustawieniach telefonu.

• Przejdź kolejno do: Ustawienia > Podłączone urządzenia i włącz funkcję Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach. Opcję należy włączyć zarówno w głównym (telefon) jak i w dodatkowym urządzeniu (tablet). W przypadku zegarka należy włączyć odpowiednią opcję również w aplikacji Galaxy Wearable: Konto i kopia zapasowa > Połączenie zdalne.

Screenshot_20230813_201809_Settings.jpg

Obsługiwane urządzenia główne (telefon):

• Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23 FE
  • Galaxy S22, Galaxy S22+, Galaxy S22 Ultra
  • Galaxy S21, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultra
  • Galaxy Note20, Note20 5G, Note20 Ultra 5G
  • Galaxy S20 Fan Edition, S20, S20+ (5G), S20 Ultra (5G)
  • Seria Galaxy Z Fold
  • Seria Galaxy Z Flip
  • Galaxy Note9, Note10, Note10+, Note10 5G, Note10 Lite
  • Galaxy S9, S10e, S10, S10+,S10 5G, S10 Lite
  • Galaxy A13 5G, A14 5G, A15 5G, A20, A23 5G, A31, A32 5G, A42 5G, A50, A51, A52 5G, A53 5G, A54 5G, A70, A71, A90 5G, XCover Pro
  • Galaxy S8, S8+, Note8
  • Galaxy S9, S9+, Note9

Obsługiwane urządzenia dodatkowe:

Tablety:

• Galaxy Xcover6 Pro
  • Galaxy Tab A (2020, 2021)
  • Galaxy Tab A8 (2022)
  • Galaxy Tab S4 Wi-Fi
  • Galaxy Tab S5e Wi-Fi, Tab S5e LTE
  • Galaxy Tab S6 Wi-Fi, Tab S6 LTE
  • Galaxy Tab S7 Wi-Fi, Tab S7 LTE, Tab S7+ Wi-Fi, Tab S7+ 5G
  • Seria Galaxy Tab S8
  • Seria Galaxy Tab S9

Zegarki (tylko w wersji Wi-Fi):

• Galaxy Watch
  • Galaxy Watch Active2
  • Galaxy Watch3
  • Galaxy Watch4
  • Galaxy Watch5
  • Galaxy Watch6

Opisywana funkcja dostępna jest wyłącznie dla urządzeń z systemem Android Pie lub nowszym i 3 GB pamięci RAM.

Źródło: Samsung

194 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Cinho, A czy masz dostępną w aplikacji Galaxy Wearable opcję Rozmawianie przez telefon ?

Cinho
First Poster
Opcje
Galaxy Watch 4 LTE ale w Galaxy Watch 3 Frontier też odbierałem połączenia z telefonu.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013  Wiesz gdzie ta opcja jest w aplikacji Wearable?

Cinho
First Poster
Opcje
Mam takie opcje jak na przykład scr. Ja po prostu połączyłem zegarek z telefonem i ta funkcja działa automatycznie. SmartSelect_20210912-093032_Galaxy Watch4 Plugin_6544.jpg
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Cinho  Dobrze i proszę teraz wejść w połączenie zdalne, pojawi się coś takiego:

Screenshot_20210912-093444_Galaxy Watch4 Plugin.jpg

I włączyć "Rozmawianie przez telefon" - "Synchronizuj dane między telefonem i zegarkiem przez WIFI lub sieć komórkową ", akceptujemy zasady prywatności i powinno działać.

Cinho
First Poster
Opcje
Ale po co ,u mnie wszystko działa.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Po włączeniu opcji "Rozmawianie Przez Telefon" po wysunięciu belki powiadomień powinna być następująca informacja o połączeniu:

Screenshot_20210912-093815_Galaxy Watch4 Plugin.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Cinho  napisał(a):
Mam LTE i działa normalnie. Łączy i wykonuje połączenia z/przez telefon.

Pytanie czy korzystasz z karty eSIM w zegarku czy z funkcji połączeń i wiadomości SMS na innych urządzeniach. Czy masz włączoną tę funkcję w ustawieniach telefonu i w aplikacji Galaxy Wearable? W telefonie należy kolejno przejść do: Ustawienia > Zaawansowane funkcje > Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach.

Podejrzewam, że ta funkcja nie jest dostępna w zegarkach LTE ponieważ po skonfigurowaniu karty eSIM z takim samym numerem jak na telefonie nie ma potrzeby żeby taka funkcja była dostępna. Może się przydać w momencie kiedy karta eSIM nie jest podpięta do zegarka lub w zegarku jest inny numer telefonu. Niestety nie posiadam zegarka z LTE więc nie mam jak sprawdzić.

Members_ZJgAFEN
First Poster
Opcje

U mnie na galaxy s22 polaczonym z watch 4 bez lte niestety to nie działa pomimo ze na telefonie są pozaznaczane wszystkie opcje o ktorych tu mowa, zegarek powiazany i w nim też zaznaczone obie opcje. Nie da się ani nic wysłać ani odebrać nie mówiąc już o rozmawianiu. Cały czas zegarek krzyczy o konieczności połączenia bluetooth 😞

0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Members_ZJgAFEN spróbuj resetu ustawień sieciowych na smartfonie, a następnie sparuj go ponownie ze smartwatchem:
Ustawienia-> Zarządzanie ogólne-> Resetowanie-> Reset ustawień sieciowych.