Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
223163 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
awelpu
Explorer
Opcje
został całkowicie wyczyszczony, bo wymieniano płytę główną. Dźwięki niestandardowe to np. dźwięk pstryknięcia - 'Trzask'. Nie mam tego i innych na liście. W załączniku jak wygląda lista dźwięków Niestandardowych na drugim telefonie; u mnie jej nie maIMG-20221023-WA0000_1000018289_1666524505.jpg
0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Rozumiem. Dziwna sprawa. Może na sam początek spróbuj opcji wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu. Wszystkie dane użytkownika oraz ustawienia telefonu pozostaną bez zmian.

Instrukcja jak wykonać :

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wej%C5...

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@awelpu, To będą raczej dźwięki z dodane wraz z instalacją jakiejś aplikacji. Zapoznaj się z poniższym wątkiem od momentu wiadomości użytkownika @Cyś na stronie 6

Jak ustawić własny plik dźwiękowy jako dzwonek i przypisać go do kontaktu.
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/jak-ustawi%C4%87-w%C5%82asny-plik-d%C5%...

awelpu
Explorer
Opcje
sęk w tym, że aplikacje są przywrócone/zainstalowane, a dodatkowo na obu telefonach są różne poza np. whatessapem itp. A kolejna sprawa, dzwonek 'Gwizd' to ten rozpoznawalny dzwonek samsunga
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@awelpu, Dźwięki mogą też pochodzić z aplikacji, którą miałeś zainstalowaną przez jakiś czas, a następnie odinstalowałeś. Na podstawie samych nazw nie jestem w stanie ustalić skąd pochodzą dźwięki. Spróbuj ich poszukać w aplikacji moje pliki w ścieżce Pamięć wewnętrzna/Android/media lub skorzystaj z wyszukiwarki.

awelpu
Explorer
Opcje
nie widzę w apce wcześniejszych wiadomości, ale dzięki pochodziły z aplikacji gmial. Skopiowałem je z drugiego telefonu i wrzuciłem do internal storage/notifications. Od tego momentu dzwonki znów są na liście. Co ważne, reinstalacja gmiala nie pomagała. Temat można zamknąć, dziękuję wszystkim za pomoc 😊
mrozu888
Apprentice
Opcje

Czy ktoś ma problem z powiadomieniami na wyłączonym ekranie S21 FE? Jak przychodzi jakiekolwiek powiadomienie to jest tylko sam dźwięk a ekran nie podświetla się. Jak podświetlę ekran przyciskiem zasilania to powiadomienie jest wtedy widoczne.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mrozu888, Nie wszystkie aplikacje powodują podświetlenie ekranu po otrzymaniu powiadomienia. Na forum mamy już sporo wątków na ten temat.

Podświetlenie ekranu po otrzymaniu powiadomienia
https://eu.community.samsung.com/t5/sugestie/pod%C5%9Bwietlenie-ekranu-po-otrzymaniu-powiadomienia/t...

Jupik
Journeyman
Opcje

Witam, czy ktoś ma podobny problem? A mianowicie po aktualizacji systemu Samsung Galaxy S22 Ultra mam problem z powiadomieniami między innymi ; sms, e-mail. Wszystko przychodzi albo z opóźnieniem albo w ogóle nie jest wyświetlana. Messenger też ni jak wpierw dostaje powiadomienie na zegarku, pozniej na telefonie i to wpierw dźwięk a pozniej dopiero wyświetla się, powiadomienie. 

Wczoraj dostałam wiadomość sms i nawet mi się nie wyświetliła, nie ukazała informacji. Dopiero przypadkowo weszłam i zobaczyłam, że w ogóle cokolwiek przyszło. 
W czym problem? 
0 Like
Gabarosik
Helping Hand
Opcje
Spróbuj Reset do ustawień fabrycznych
0 Like