Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
223080 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
griber87
Student
Opcje

Mam problem, po dostanie SMS nie pokazuje się on w powiadomieniach tylko jest jako ten bombelek z numerkiem na aplikacji wiadomości. Trwa to od jakiegos tygodnia, poszukuje rozwiązania ale nie mogę nic znaleźć. Jest ustawiona na priorytet, i nie mam włączonego nie przeszkadzać ani w ustawieniach specjalnych nie jest na liście oszczędzania energii. Oprócz tego nie ma dźwięku ani wibracji. Proszę o pomoc 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Sprawdź w ustawieniach powiadomień gdzie i czy w ogóle mają się wyświetlać. Być może masz wyłączone.
A na przyszłość warto również podać model urządzenia o którym napisałeś.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
kul-ka
Apprentice
Opcje

Witam,

mam podobny problem z moim Samsungiem S5 Neo. 

W zeszłym tygodniu wymiana smsowa zmieniła się na ekranie w coś przypominającego messengera (podobnym wizualnie do tego z facebooka). Na ekranie startowym wyświetlała się ikonka ze zdjęciem osoby, z którą wymieniałam smsy (analogicznie jak w messengerze facebookowym). Jak usunęłam ten swego rodzaju czat, przestały mi się wyświetlać jakiekolwiek powiadomienia. Jak przyjdzie sms nie ma dzwięku ani żadnej ikonki. Dopiero jak odblokuję ukran to mam numerek przy ikonie smsów.

Niestety powiadomienia są wszędzie odznaczone poprawnie natomiast telefon zgłupiał i przestał wyświetlać powiadomienia. To samo dotyczy raprotów doręczenia, chociaż są odznaczone.

Barzo proszę o pomoc

0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @kul-ka

Na początek wyczyść dane aplikacji Wiadomości.

Jeśli to nie pomoże, napisz, czy posiadasz Galaxy S5, czy Note 5 oraz z jakiej wersji aplikacji korzystasz.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Tak się zastanawiam, czy przypadkiem nie została własnie wyrażona zgoda na obsługę wiadomości, właśnie przez aplikację twarzoksiążki lub inną zewnętrzną? I stąd problemy.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
kul-ka
Apprentice
Opcje

Cześć,

Mam Samsunga  S5Neo. Usunęłam wszystkie wiadomości, nie wiem jak mam usunąć dane aplikacji?:)

Mam Androida 6.0.1.

0 Like
kul-ka
Apprentice
Opcje

Nie wyrażałam na nic zgody.. Możliwe, ze przy aktualizacji systemu jakieś ustawienia się poprzestawiały, bo przy wymianie smsowej sam ekran się zmienił w swego rodzaju czat. Ja tylko probowałam go wyłączyć, co mi się udało niestety razem z wszelkimi powiadomieniami..

0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

@kul-ka

Dane aplikacji możesz wyczyścić wybierając kolejno.

Ustawienia > Menedżer aplikacji > Wiadomości > Pamięć > Wyczyść dane.

0 Like
kul-ka
Apprentice
Opcje

Niestety wyczyszczenie danych nie pomogło, ale dzięki za chęci😊

0 Like