17-01-2021 03:20 PM — edytowano 02-05-2021 11:00 AM
Cześć wszystkim
Wraz z nakładką One UI 3 Samsung znacząco odświeżył wygląd i działanie Bixby Rotuines. W tym poradniku przyjrzymy się nowej wersji Routines, która powinna znajdować się na większości urządzeń z zainstalowanym One UI 3.
Rutyny Bixby służą do automatycznej zmiany często używanych przez nas ustawień na zasadzie IFTTT (If This Then That), co można przetłumaczyć na "Jeśli to wtedy to". Dzięki tej funkcji możemy zdecydować, jakie akcje ma wykonać telefon po spełnieniu określonych warunków takich jak lokalizacja, stan naładowania baterii, pora dnia i wiele więcej. Przykładem takiej reguły jest włączenie Wi-Fi i trybu Always On Display po powrocie do domu. Bixby Routines oferuje ogromną ilość możliwości i kombinacji, więc nie jesteśmy ograniczeni tylko do jednego warunki i akcji. Możemy eksperymentować do woli, o czym dowiedziecie się w dalszej części poradnika.
Bixby Routines w prosty sposób znajdziemy w dwóch miejscach. Pierwsza lokalizacja, to panel szybkich skrótów. Domyślnie skrót ten nie jest dodany, więc musimy go dodać ręcznie. Druga lokalizacja znajduje się w Ustawienia --> Zaawansowane funkcje --> Bixby Routines.
Jeśli w dwóch wyżej opisanych lokalizacjach nie znajdziemy, to niestety oznacza to, że nasze urządzenie nie obsługuje Bixby Routines. Gdy już odnajdziemy i włączymy Rotuines możemy przejść konfiguracji reguł. Istnieje kilka sposobów na ich stworzenie.
Pierwszy sposób polega na dodaniu rutyny z powiadomienia. Kiedy urządzenie nauczy się naszych wzorców użytkowania często używanych funkcji, to otrzymamy stosowne powiadomienie. Po jego kliknięciu zostaniemy przeniesieni do okna, w którym będziemy mogli zapisać proponowaną przez system regułę. Powiadomienia wyświetlają się tylko jeśli mamy aktywną funkcję Bixby Rotuines i Usługę niestandardową.
Drugi sposób polega na wykorzystaniu wstępnie przygotowanych przed producenta procedur. Znajdziemy je w zakładce Odkrywanie. Po kliknięciu w interesującą nas procedurę przechodzimy do okna, w którym możemy dowolnie ją wyedytować i zapisać. Poniżej lista wstępnie przygotowanych procedur. Jest ich naprawdę sporo.
Ostatni sposób to stworzenie własnej reguły od zera i to na nim się skupimy. Tworzenie procedur składa się z dwóch części. Najpierw trzeba dodać warunki uruchamiania procedur, a następnie akcje, które będą wykonywane w ramach procedury.
Poniżej utworzymy regułę rozpoczynającą odtwarzanie muzyki po podłączeniu słuchawek przewodowych. W tym celu otwieramy Bixby Routines, przechodzimy do zakładki "Dodaj procedurę" i rozpoczynamy konfigurację. Na początek wybieramy, co ma wyzwalać procedurę, czyli wcześniej wspomniane If This (Jeśli to).
Do wyboru mamy:
Następnie decydujemy, co ma się wydarzyć po spełnieniu wcześniej ustawionych warunków (Then this — Wtedy to).
W tym kroku możemy wybrać:
Należy pamiętać o tym, że niektóre warunki i akcje nawzajem się wykluczają, a co za tym idzie, nie mogą być dodane w tej samej regule. Część warunków i akcji może być też zależna od urządzenia lub podłączonych akcesoriów. Na przykład w przypadku gdy posiadamy rysik S Pen lub słuchawki Galaxy Buds otrzymujemy dodatkowe możliwości.
Gdy już wszystko mamy ustawione, nadajemy nazwę naszej procedurze i ją zapisujemy. Wszystkie procedury, które dodamy lub stworzymy, będą znajdowały się w zakładce "Moje procedury". Od teraz po podłączeniu słuchawek telefon sam rozpocznie odtwarzanie muzyki.
W zależności od tego, jak skonfigurujemy naszą regułę, może ona być aktywowana na dwa sposoby.
Automatycznie
Rutyny zostaną włączone automatycznie, kiedy zostaną spełnione zadane warunki.
Ręcznie
Jeżeli chcemy ręcznie aktywować naszą procedurę, to w warunku uruchamiania musimy wybrać "Dotknięto przycisk Start". Wtedy będziemy mogli uruchomić ją ze skrótu na ekranie startowym lub przycisku w zakładce "Moje procedury".
Wszystkie obecnie uruchomione rutyny możemy zobaczyć na pasku powiadomień, ekranie blokady (konieczne jest włączenie widgetu Bixby Routines w ustawieniach ekranu blokady) oraz bezpośrednio w aplikacji Bixby Routines. W tych miejscach możemy je także pojedynczo zatrzymać. Jeśli chcemy kompletnie wyłączyć wszystkie procedury, to wystarczy, że odznaczymy ikonę Bixby Routines na panelu szybkich skrótów.
To by było na tyle, jeżeli chodzi o tworzenie i konfigurowanie procedur. Poniżej zamieszczam jeszcze opis kilku ciekawych funkcji, które znajdziemy w aplikacji.
1. Jeśli mamy wiele procedur chcemy i je tymczasowo dezaktywować bez usuwania, to wystarczy, że skorzystamy z opcji "Wyłącz tę procedurę".
2. W aplikacji znajdziemy historię wszystkich uruchamianych procedur zarówno ręcznie, jak i automatycznie
Zachęcam do dyskusji i dzielenia się Waszymi procedurami.
Przydatne odnośniki
17-01-2021 05:23 PM
17-01-2021 05:46 PM
@kamil40013 Świetny poradnik 👍
19-01-2021 12:06 AM
Super przewodnik Czekam z niecierpliwością na aktualizację nakładki i przetestowanie z SmartThings 😄
08-02-2021 08:03 PM
Witam
Ostatnio wykonałem przywrócenie ustawień fabrycznych telefonu (s10e, Android 11) i po tej czynności zniknęły mi pozycje sen i przed snem z ustawienia reguł. Niedobrze, ponieważ do tej pory często ich używałem. Mam też smartwatch i on prawidłowo rozpoznaje sen, ale w bixby routines w ogóle brak snu do wyboru. Zaczynam się zastanawiać czy w jakiś sposób da się dodać taką rutynę? A może sama wskoczy po kilku dniach - reset był w sobotę i jak na razie pozycj sen nie ma...
09-02-2021 02:30 PM
@mariusz9a, Sprawdziłem na dwóch urządzeniach i na obu mogę wybrać Sen oraz Przed snem jako warunek. Nie mam pewności co do tego kiedy pojawiają się te warunki. Poleciłbym zaczekać jeszcze kilka dni, aż telefon wykryje wzorce snu. Pomóc może też włączenie Usługi niestandardowej jeśli jeszcze jej nie aktywowałeś.
Ustawienia --> Konta i kopia zapasowa --> Zarządzenie kontami --> Samsung Account --> Mój profil --> Usługa niestandardowa --> włącz Dostosuj ten telefon
09-02-2021 02:41 PM
10-02-2021 11:59 AM
04-04-2021 06:19 PM
04-04-2021 06:23 PM
Cześć @KoS07
Tak aplikacja działa po polsku.