Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płatności zbliżeniowe/ NFC

(Temat utworzony: 04-11-2022 08:05 AM)
10698 Wyświetlenia
SimonSwan
Pioneer
Opcje
Podczas płatności zbliżeniowych przy włączonym NFC (S22+) nie mam żadnej informacji/uwagi o chęci potwierdzenia płatności = zazwyczaj jak chce się zapłacić zbliżeniowo to trzeba podać PIN lub potwierdzić biometrycznie. Ja u siebie czegoś takiego nie mam!

Czytałem na stronach, że w tym telefonie do płatności zbliżeniowych właśnie wystarczy tylko odblokowany ekran. Czy da się ustawić by jednak była blokada (przy odblokowanym ekranie) podczas płatności?

Szukam w każdych ustawieniach aplikacji, systemu, banku i nic nie znalazłem - Proszę o pomoc.

Bank PEKAO S.A.
107 Odpowiedzi
cyberman
Troubleshooter
Opcje
Nie ma takiego ustawienia. Zabezpieczeniem jest odblokowany telefon. Jeśli masz zablokowany tel I chcesz wykonać płatność to tylko wtedy używasz: biometrii, pinu lub wzoru odblokowania.
BUCKY29
Navigator
Opcje
Dokładnie nie ma zabezpieczenia a jesli chcesz dodatkowe zabezpieczenie to w ustawieniach banku podanie pinu przy mniejszej kwocie płatności... bo teraz bodajże jest od 100 zl
SimonSwan
Pioneer
Opcje
No właśnie, ale na każdym dotąd spotkanym telefonie (nawet marki Samsung z poprzednich flagowcow lub pobocznych) to przy każdej transakcji jest żeby jeszcze raz zeskanować palec by potwierdzić płatność (nieważne jaka ona jest).

I czuję się z tym mniej bezpiecznie, bo każdy kto zobaczy gdzieś wpisywany przeze mnie PIN i ukradnie mi telefon, to może wydać kupę pieniędzy z mojego konta nie mając dostępu do banku ani biometrii...
cyberman
Troubleshooter
Opcje
Moim zdaniem wszystko zależy od zabezpieczenia telefonu. Jeśli masz pin inny niż 1111 to jesteś bezpieczny. Nie da się wpisywać w nieskończoność różnych pinów żeby odblokować tel. Odcisk palca nikt nie podrobi, a skan twarzy też jest moim zdaniem bezpieczny (choć na pewno mniej niż odcisk palca). Tel samsunga nie pozwoli też włączyć NFC jeśli nasz wyłączone beż odblokowania telefonu.
Dlatego uważam że jeśli masz dobry pin / wzór odblokowania to płatność telefonem jest bezpieczna.
Ja temu ufam bardziej niż karcie zbliżeniowej.

Sam też nam konto w banku pekao sa i na codzień place tel zbliżeniowo.
Nigdy przy obcych osobach nie wpisuje pinu tylko używam biometrii.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@SimonSwan  napisał(a):
I czuję się z tym mniej bezpiecznie, bo każdy kto zobaczy gdzieś wpisywany przeze mnie PIN i ukradnie mi telefon, to może wydać kupę pieniędzy z mojego konta nie mając dostępu do banku ani biometrii...

W ustawieniach bankowości powinna znajdować się lista zaufanych urządzeń. Wystarczy, że usuniesz telefon i już nikt nie zapłaci skradzionym telefonem.

SimonSwan
Pioneer
Opcje
Ok, co nie zmienia faktu że są to jedyne telefony które nie potrzebują weryfikacji bezpośrednio przy płatności zbliżeniowej - jak wszystkie inne telefony z Androidem lub iOS.

To chociażby mogliby zrobić możliwość potwierdzenia płatności dla tych co chcą (np. ja)
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W takim wypadku zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members. Instrukcję znajdziesz w poniższym wątku.

[Poradnik] Jak zgłosić sugestię do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@SimonSwan, jak jeszcze jakiś czas temu do płacenia w sklepie używałem aplikacji Pekao zamiast Portfela Google, to było tak samo, jak opisujesz, nie przy każdej płatności było wymagane dodatkowe wpisywanie pinu/ect. Miałem tak na różnych telefonach, nie tylko Samsungach, więc obstawiam, że Samsung nie ma z tym nic wspólnego. Przecież to w ustawieniach aplikacji ustawiasz różne zabezpieczenia związane z płatnościami.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

cyberman
Troubleshooter
Opcje
Mi się wydaje że to polityka google jest.
Nie wiem jak to jest bo jeszcze nie zmieniałem tel od kiedy pekao przeszło na google pay zamiast własnego rozwiązania.
Sama aplikacja peopay ma listę zaufanych urządzeń i można z tam tad usunąć stary tel ale jak jest z portfelem google to nie wiem.
0 Like