Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płatności zbliżeniowe/ NFC

(Temat utworzony: 04-11-2022 08:05 AM)
17928 Wyświetlenia
SimonSwan
Pioneer
Opcje
Podczas płatności zbliżeniowych przy włączonym NFC (S22+) nie mam żadnej informacji/uwagi o chęci potwierdzenia płatności = zazwyczaj jak chce się zapłacić zbliżeniowo to trzeba podać PIN lub potwierdzić biometrycznie. Ja u siebie czegoś takiego nie mam!

Czytałem na stronach, że w tym telefonie do płatności zbliżeniowych właśnie wystarczy tylko odblokowany ekran. Czy da się ustawić by jednak była blokada (przy odblokowanym ekranie) podczas płatności?

Szukam w każdych ustawieniach aplikacji, systemu, banku i nic nie znalazłem - Proszę o pomoc.

Bank PEKAO S.A.
107 Odpowiedzi
CINEK92
Navigator
Opcje
Jeżeli wejdziesz w ustwienia nfc -> płatności bezdotykowe -> zaznacz opcję "zapłać otwartą aplikacją"
0 Like
Czarna66
Explorer
Opcje
Czyli w sumie żadne zabezpiecznie, skoro wystarczy odblokowany ekran 😞 coś czuję, że ciężko mi się będzie przestawić 😞 ale dziękuję Ci ślicznie i przepraszam ,że tak Ci głowę zawracałam.
CINEK92
Navigator
Opcje
Ale mówimy o odblokowaniu a nie o wybudzeniu ekranu , więc zabezpieczenie można powiedzieć że jak w bankomacie bo musisz podać pin aby odblokować ekran
0 Like
CINEK92
Navigator
Opcje
Nie ma za co :smiling-face:
0 Like
pioter832
First Poster
Opcje

pojawiło się na to jakiekolwiek rozwiązanie?

Rozumiem, że ktoś nazywa to "względami bezpieczeństwa", niemniej prawda jest taka, że jeśli mam już odblokowany telefon (tak się dało płacić wcześniej), to gdy taki telefon przykładam do terminala i prosi o wzór/PIN, to właśnie wtedy jest to idealny moment, żeby ktoś podejrzał moje kody, które służą zarówno odblokowaniu płatności przez Portfel Google, jak i do odblokowania samego telefonu.

Zrozumiałbym ten mechanizm, gdyby wzór/PIN był inny do odblokowania telefonu i inny do płatności, jeśli natomiast jest on identyczny, to tak naprawdę jest to idealny moment dla miliona osób stojących w kolejce do przyjrzenia się temu co wklepuję na ekranie, żeby po wyjściu ze sklepu walnąć mnie w łeb młotkiem, a potem przy użyciu tego wzoru/PINu zarówno odblokować telefon, jak i dokonać płatności w sklepie obok... :winking-face:

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@pioter832, wejdź w aplikację Portfel Google, na górze prawdopodobnie będziesz miał komunikat o potwierdzeniu danych osobowych czy też karty. Kliknij w to i wpisz PIN/wzór od telefonu czy też skorzystaj z biometrii, jeśli masz skonfigurowaną.

Po tym zamknij aplikację. Teraz powinno to działać następująco. Jeśli odblokujesz smartfon i od razu przyłożysz do terminala, to Porfel Google nie poprosi o dodatkowe uwierzytelnienie. Jeśli natomiast odblokujesz i po odblokowaniu minie jakiś czas (prawdopodobnie 2-5 minut, nie udało mi się jeszcze ustalić, ile dokładnie), to po przyłożeniu urządzenia do terminala zostaniesz ponownie poproszony o PIN/wzór/odcisk palca.

Są to zmiany wprowadzone przez Google i wszelkie sugestie należy w razie potrzeby kierować do nich.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

pioter832
First Poster
Opcje
To o czym piszesz działa, ale nie da się tego zrobić tak, żeby działało na przyszłość, wymaga to powtarzania tej czynności, co znaczaco utrudnia korzystanie z płatności NFC.

No nic, czas wrócić do gotówki :winking-face:
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@pioter832, w jakim sensie nie działa to na przyszłość? U mnie działa to tak, jak opisałem wyżej.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like