Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

OneDrive to nowa chmura dla naszych zdjęć oraz filmów

(Temat utworzony: 31-03-2021 09:44 AM)
418 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W sierpniu tego roku firmy Samsung oraz Microsoft ogłosiły strategiczne partnertstwo czego efektem jest integracja usług Microsoft w urządzeniach Samsung. Jedną z takich usług jest chmura OneDrive, która zastępuje dotychczasową chmurę Samsung Cloud w obrębie kopii zapasowych naszych zdjęć oraz filmów. W pierwszej kolejności nowa funkcja została udostępniona dla telefonów Galaxy Note10, Note10+ oraz urzadzeń Galaxy S10 biorących udział w testach oprogramowania One UI 2 Beta.

Użytkownicy po zainstalowaniu odpowiedniej aktualizacji otrzymają komunikat w systemowej aplikacji Galeria, który będzie zachęcał do włączenia kopii zapasowej zdjęć oraz filmów za pomocą chmury OneDrive. Jeżeli wyrazimy zgodę na włączenie to rozpocznie się proces migracji z konta Samsung Cloud do OneDrive. Migrację możemy również rozpocząć z poziomu ustawień konta Samsung Cloud.

Należy pamiętać, że pozostałe elementy takie jak kopia zapasowa telefonu (telefon, wiadomości, kontakty, zegar, ustawienia itd) w dalszym ciągu będą wykonywane za pomocą usługi Samsung Cloud. Do usługi OneDrive zostaną przeniesione wyłącznie nasze zdjęcia oraz filmy.

Wymagania

Żeby móc skorzystać z usługi OneDrive musimy posiadać:

Funkcja synchronizacji z chmurą OneDrive będzie udostępniana etapami dla kolejnych modeli telefonów. Podejrzewam, że niektóre modele otrzymają dostęp dopiero po aktualizacji systemu do wersji Android 10

Ważne informacje

Jeżeli korzystacie z płatnego planu Samsung Cloud to w ramach nowej usługi OneDrive otrzymacie taki sam plan. OneDrive również posiada różne płatne plany więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykupić więcej wolnej przestrzeni. Dostępne plany możecie sprawdzić na tej stronie.

Proces migracji

Proces migracji możemy rozpocząć z poziomu Galerii lub z poziomu ustawień Samsung Cloud:

• Galeria: Galeria > opcje (trzy kropki w prawym górnym rogu) > Ustawienia > Synchronizuj  z chmurą.
  • Samsung Cloud: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Samsung Cloud

Krok 1Krok 1Krok 2Krok 2Krok 3Krok 3KoniecKoniec

Ustawienia synchronizacji

Dostęp do ustawień synchronizacji otrzymujemy z poziomu Galerii lub z poziomu ustawień Samsung Cloud.

Dostęp z poziomu GaleriiDostęp z poziomu GaleriiDostęp z poziomu Samsung CloudDostęp z poziomu Samsung CloudUstawienia synchronizacji OneDriveUstawienia synchronizacji OneDrive

Gdzie znajdę moje zdjęcia i filmy?

Po udanym włączeniu synchronizacji z chmurą OneDrive nasze zdjęcia i filmy będą wgrywane do folderu: Obrazy > Samsung Gallery > DCIM.

Screenshot_20191113-144646_OneDrive.jpg

Jeżeli macie jakieś pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało.

172 Odpowiedzi
Members_IyiIzFz
First Poster
Opcje

No to wiem - jest tam burdello bum bum totalne, przed migracją jak sam onedrive był było ładnie schludnie - zdjęcia były jak powinny byćte z aparatu, wg miesięcy a teraz jest rozpier...... totalny i w folderze listopad mam jakieś foty jeszcze z dawnych samsungow 8/9/10/note10 ...

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Nie korzystałem z funkcji przeniesienia zdjęć i filmów z usługi Samsung Cloud do OneDrive więc nie jestem w stanie stwierdzić czy problem wystąpiłby również u mnie. Możliwe, że podczas przenoszenia została nadpisana data utworzenia zdjęć co spowodowało taki problem. Może spróbuj zmienić rodzaj sortowania w usłudze OneDrive.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Microsoft zapowiedział wprowadzenie nowych funkcji do aplikacji OneDrive w systemie Android. Począwszy od wersji 6.23 zostaną wprowadzone następujące nowości:

• możliwość zapisywania i odtwarzania zdjęć w ruchu,
  • możliwość zapisywania i odtwarzania filmów 8K.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Microsoft: https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-onedrive-blog/onedrive-for-android-updates/ba-p/195...

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj pojawiła się u mnie aktualizacja aplikacji OneDrive w wersji 6.23, która wprowadza nowości opisane w poprzedniej wiadomości.

majka420
Pathfinder
Opcje

Wiem, że Samsung od 1 czerwca 2021 wycofuje kopie zapasowe dla zdjęć w Samsung 

Cloud.

Stąd moje pytanie z jakiej chmury korzystacie do przechowywania zdjęć, notatek itp ?

0 Like
ZonYY
First Poster
Opcje
Mega
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @majka420 

Zdjęcia z Galerii możesz synchronizować przez OneDrive, a wszystkie plik możesz synchronizować przez OneDrive, Dysk Samsung Cloud i Dysk Google. 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Elementy takie jak urządzenia Bluetooth, Kalendarz, Kontakty, Notatki, Reminder oraz Samsung Internet w dalszym ciągu będzie można synchronizować z chmurą Samsung Cloud. Dotyczy to oczywiście aplikacji firmy Samsung.

W związku z co raz większą integracją usług Microsoft w urządzeniach Samsung możesz zastanowić się nad chmurą OneDrive. Microsoft oferuje różne pakiety, w ramach których możesz wykupić np. wraz z chmurą dostęp do aplikacji Office. Usługa jest płatna.

Do niedawna Google oferował bezpłatną synchronizację zdjęć, ale w niedługim czasie ma się to zmienić. Usługa również będzie płatna.

Na co dzień korzystam z usług Microsoft i jestem zadowolony.

Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Samsung udostępnił szczegółowe informacje dotyczące migracji kont Samsung Cloud do usługi Microsoft OneDrive. Więcej informacji znajduje się w poniższym odnośniku.

https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/zmiany-w-funkcji-synchronizacji-aplikacji-galeria-...

Jack_Murphy
Navigator
Opcje

@mirudo24 mam pytanie odnośnie synchronizacji Galerii w OneDrive
jeśli chcę przestać synchronizować galerię z usługą OneDrive, to wystarczy przełączyć suwak przy "Przechowywanie multimediów" w Konta->zarządzanie kontami->One drive->synchronizuj konto?
Usunięcie zdjęć z usługi OneDrive nie powoduje usunięcia zdjęć z galerii?

0 Like