Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oczyszczenie RAM

(Temat utworzony: 25-04-2021 07:06 AM)
2189 Wyświetlenia
iPriston
Pioneer
Opcje
Jak mogę oczyścić jak najwięcej RAM? Zawsze kiedy patrze ile zostało ram jest 3,1/4 GB. (Samsung Galaxy A40, Android 11)

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
theguildsman
Helping Hand
Opcje

RAM w telefonie jest po to, żeby był zapełniony! Pusty RAM to zmarnowany hardware i niewykorzystane zasoby telefonu. Android gospodaruje RAMem w tej sposób, że buforuje w jego aktualnie nieużywanej części jak największą ilość często używanych danych i aplikacji, aby w razie potrzeby uruchomić je natychmiast, poprawiając komfort użytkowania. Jeśli użytkownik postąpi inaczej, buforowana partia jest natychmiast usuwana, by zwolnić miejsce aktualnie potrzebne. Czyszczenie RAMu powinno się przeprowadzać jedynie w przypadku stwierdzenia działania w tle aplikacji, która sprawia problemy jak np. nadmierne zużycie baterii, ewentualnie przed uruchomieniem zasobożernej gry (chociaż w tym przypadku Android i tak uwolni RAM automatycznie). Wiele użytkowników promuje tezy pod tytułem "zapełniony RAM pobiera więcej energii".  Proszę wziąć pod uwagę, że ciągłe (manualne) usuwanie procesów z RAMu skutkuje wczytywaniem ich na nowo przez system i obciąża dodatkowo pamięć wewnętrzną oraz procesor!

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
Candy1302
Apprentice
Opcje
Mam podobnie. Jak wczyszczę ram przez chwilę mam ok. 2,3 - 2,5 GB , ale za chwilę znowu w granicach 3 GB. Tak było od początku. Myślę, że to wina wbudowanych aplikacji, które działają w tle. Galaxy M 21.
PSz92
Apprentice
Opcje
Myślę, że w ustawieniach baterii możesz zablokować działanie w tle aplikacji których nie potrzebujesz mieć stałe synchronizowanych
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @iPriston 

Przejdź do: Ustawienia -> Pielęgnacja urządzenia -> Pamięć RAM -> Czyść teraz. Spowoduje to wyczyszczenie pamięci RAM.

MarcinezK
Pathfinder
Opcje
Masz ram, więc aplikacje z niego korzystają. Nie rozumiem problemu. Jak wyłączysz aplikacjom możliwość działania w tle to przestaną przychodzić powiadomienia, synchronizowac się i smartfon stanie się bezużytecznym urządzeniem.
Rozwiązanie
theguildsman
Helping Hand
Opcje

RAM w telefonie jest po to, żeby był zapełniony! Pusty RAM to zmarnowany hardware i niewykorzystane zasoby telefonu. Android gospodaruje RAMem w tej sposób, że buforuje w jego aktualnie nieużywanej części jak największą ilość często używanych danych i aplikacji, aby w razie potrzeby uruchomić je natychmiast, poprawiając komfort użytkowania. Jeśli użytkownik postąpi inaczej, buforowana partia jest natychmiast usuwana, by zwolnić miejsce aktualnie potrzebne. Czyszczenie RAMu powinno się przeprowadzać jedynie w przypadku stwierdzenia działania w tle aplikacji, która sprawia problemy jak np. nadmierne zużycie baterii, ewentualnie przed uruchomieniem zasobożernej gry (chociaż w tym przypadku Android i tak uwolni RAM automatycznie). Wiele użytkowników promuje tezy pod tytułem "zapełniony RAM pobiera więcej energii".  Proszę wziąć pod uwagę, że ciągłe (manualne) usuwanie procesów z RAMu skutkuje wczytywaniem ich na nowo przez system i obciąża dodatkowo pamięć wewnętrzną oraz procesor!

TomekPe
Pioneer
Opcje
Ram można czyścić za pomocą widgetu

SmartSelect_20210425-172216_One UI Home_2464.jpg

Screenshot_20210425-172203_One UI Home.jpg

SmartSelect_20210425-172231_One UI Home_2465.jpg

No0bo0dY
Pioneer
Opcje

Czy może ktoś wie co trzeba zrobić by automatyczne czyszczenie ram całkowicie wyłączyć? Ja wolę samemu czyścić ram.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@No0bo0dY, W One UI 6 nie ma takiej możliwości.

No0bo0dY
Pioneer
Opcje

Kolejny przymus dobrowolny made in Samsung.

0 Like