Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Mój sejf, KNOX i inne aplikacje - korzystające z zasad bezpieczeństwa – problem z uruchomieniem - root, custom recovery i rom.

(Temat utworzony: 09-10-2018 12:26 PM)
12802 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Witam Wszystkich.

Ostatnio na priva dostaję dużo zapytań jak utworzyć nowy lub przywrócić do życia wcześniej stworzony bezpieczny folder, Mój sejf. Pytania te związane są z urządzeniami, których system został zrootowany, wgrano custom recovery lub zainstalowano custom rom.

Dzieje się tak również na telefonach zakupionych z drugiej ręki.

Najważniejszym jest rozpoznanie, że z naszym system jest coś nie tak. Jak to uczynić?

Najłatwiej jest w przypadku telefonów z custom romami. Co to jest? W dużym uproszczeniu, są to systemy developerskie, stworzone „w domowym zaciszu”, bazujące na systemach i np. wyglądzie oraz funkcjonalności systemów z modeli telefonów. Mogą to być w przypadku Samsunga systemy instalowane np. na S7 ale tworzone na bazie wersji dla Note. Ale mogą to być również systemy na bazie androida przygotowanego dla Pixel’i, czyli tzw. czystego googlowskiego lub całkiem niezależne dzieła jak Lineage OS.

Te jest najłatwiej rozpoznać, ponieważ już sam wygląd systemu (pulpit, ikony aplikacji lub menu ustawień) znacznie odbiega od wersji fabrycznej producenta. Poniżej przykłady.                                                                                                                                        custom rom 2.jpg

custom rom.jpg

A co jeżeli nasz system wygląda normalnie? Wtedy sprawdzamy menu recovery, czy mam stockową wersję, czy pozostawione jakieś customowe. W recowery wchodzimy kombinacją klawiszy Volume Up + Home + Power lub Volume Up + Bixby + Power – w zależności od posiadanego modelu. W tym przypadku rozpoznanie również jest proste. Poniżej recovery stockowe. Grafika poglądowa, w zależności od wersji systemu mogą występować drobne różnice.                                 

stock recovery.jpg

Grafika poglądowa, w zależności od wersji systemu mogą występować drobne różnice.

W przypadku customowych recovery różnice są już znaczne, oto przykłady.                                                                                                      

custom recovery.png

clockwork.jpg  

A co jeżeli wygląd systemu oraz menu recovery nie odbiegają od stocokowego wyglądu lub są wręcz takie same? Wtedy nie pozostaje nic innego jak przyjrzeć się dokładnie informacją jakie zawarte są na ich pulpitach. Jest to bardzo ważne ponieważ gdy kupujemy telefon z drugiej ręki, sprzedający najczęściej po customowych czy deweloperskich zabawach starają się przywrócić telefon do stany pierwotnego. I udaje się im to, ale z jednym małym ALE. I oto „ALE” właśnie chodzi.

W najnowszych wersjach systemów takie działania pozostawiają po sobie nieodwracalne piętno. Nabita zostaje Flaga KNOX. Znacznik tych działań jest widoczny w tzw. Download/Odin Mode. W Download Mode wchodzimy kombinacją klawiszy Volume Down + Home + Power lub Volume Down + Bixby + Power – w zależności od posiadanego modelu. Następnie po wyświetleniu się ostrzeżenia klikamy na Volume Up.

W tym menu przyglądamy się uważnie linijce opisującej Knox’a, Warranty lub Warranty Knox. Jaką informację mamy w niej zawartą. Czy jest opisana cyfrą „0”, czy „1”, czy frazą „0x0”, czy też „0x1”. Jeżeli wszędzie mamy 0 możemy spać spokojnie, jeżeli gdzieś pojawiła się cyfra 1, to znak, że mamy problem. Oto przykłady dla znaczników informujących o nabitej fladze Knox, informującej o ingerencji w pliki systemowe i naruszeniu struktur bezpieczeństwa.

knox 0x1.png

knox old 0x1.png

Tu przykład dla ingerencji w system z nieudolnym przywróceniem do stanu fabrycznego lub pozostawieniu customowych składowych w oprogramowaniu. W takim przypadku pojawia się jeszcze dodatkowo status Custom.                                                                                  knox 0x1 custom.png

Gdy wszystko jest okey, nic z systemem lub samym recovery nie było robione, nasze Download/Odin Mode powinno a nawet musi wyglądać jak to przedstawione na poniższych grafikach.                                                                                                                   

knox 0x0.png

knox old 0x0.png

A co z osobami, które nie chcą „bawić” się we wchodzenie w recovery czy download mode. Tym z pomocą przyjdzie aplikacja ze sklepu gogle play. Chodzi o aplikację Phone Info, przeznaczoną dla telefonów Samsunga.PhoneInfo.PNG

Aplikacja do pobrania pod linkiem: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.vndnguyen.phoneinfo.plus&hl=pl&gl=US

Aplikacja ma do pokazania nam wiele ciekawych informacji o naszym telefonie i zainstalowanym na nim systemie. Ale jedną z nich jest informacja o statusie Knox, dostępna na pierwszym pulpicie aplikacji zaraz po jej uruchomieniu.                         

PI Knox.png pi knox 0x1.png

I w zasadzie to chyba już wszystko co powinniście wiedzieć o statusach swoich telefonów i zainstalowanych na nich systemów. Teraz możemy w końcu przejść do informacji jaki wpływ ma na bita flaga Knox na problemy z naszym sejfem/bezpiecznym folderem, w którym chcielibyśmy przechowywać ważne dla nas informacje lub uruchamiać w trybie bezpiecznym niektóre z aplikacji.

Otóż.

Przy nabitej fladze KNOX nie skorzystamy z dobrodziejstw SEJFU.

Struktura bezpieczeństwa systemu została naruszona, nie ma od tego odwrotu, a zatem system nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa naszym danym, plikom i aplikacjom.

Powyższe informacje możecie zastosować do każdej innej aplikacji korzystającej z zasad bezpieczeństwa w systemie Android na telefonach Samsung, z którą są problemy.

W przypadku, gdy zabezpieczenia waszego telefonu są OK, ale występują problemy z działaniem aplikacji, rozwiązania są w zasięgu ręki.

Czyścimy dane oraz pamięć aplikacji sprawiającej problemy lub odinstalowujemy ją i instalujemy ponownie. Nie zawsze pomaga.

Bardziej pracochłonnym rozwiązaniem jest (o ile czujecie się na siłach) samodzielna reinstalacja systemu w trybie CSC Home – nie usuwa plików, naprawia błędy. Oczywiście z uwagi na oficjalność tego forum nie napiszę jak to wykonać. 😉

A gdy nie czujecie się na siłach, powierzcie tę czynność serwisowi. W tym przypadku należy pamiętać o wykonaniu kopii zapasowej własnych plików i danych, ponieważ metoda stosowana przez serwis przywraca telefon do stanu „pudełkowego”.

Mam nadzieję, że udało się mi wam co nieco zobrazować, jeżeli chodzi o kwestie bezpieczeństwa naszych urządzeń.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
93 Odpowiedzi
cccccc1
Voyager
Opcje

Rootujac telefon zgodziłeś się na utrate gwarancji i od tej pory sam jesteś sobie sterem, żaglem i okrętem.

TenTaki
Helping Hand
Opcje
Można ale nie działają wszystkie funkcje.
mati1010
Explorer
Opcje

Witam, narobiłem sobie trochę problemów gdyż chciałem zrootować telefon ale odpuściłem i byłem zmuszony ponownie zainstalować stock ROM. Jednak po tym zabiegu nie działa sejf i przy diagnostyce telefonu dostaje komunikat że wykryto nietypowa zmianę oprogramowania. Dodam że zablokowałem bootloader i odznaczylem w opcjach programistycznych "blokada OEM" czy jakiś tak. Co teraz mogę zrobić?

PrzemoL82
Helping Hand
Opcje

Teraz juz nic nie zrobisz, nabiłeś knoxa. w recovery pewnie pisze KNOX 0x1, dla pewności pobierz apke phone info i tam również powinno sie pokazać 0x1 jesli flaga knox została nabita jesli nie będzie 0x0, foto pogladowe pobrane z neta.PI Knox_1000029610_1699786011.png

mati1010
Explorer
Opcje
Nie ma żadnej możliwości? Najbardziej zależy mi na sejfie
0 Like
PrzemoL82
Helping Hand
Opcje
Niestety jesli flaga knox została nabita już jej nie wyzerujesz, przez to właśnie niektóre apki od Google i nie tylko mogą nie działać, zostaje tylko wgranie jakiegoś custom romu np. LineageOS i dogranie jakiś dodatków ktore umożliwiają korzystanie z apek zablokowanych przez knox,wiem że kiedyś takie coś było, ale od lat sie już nie bawię w rootowanie, musisz poszukać.
mati1010
Explorer
Opcje
Tylko z tego co czytałem na lineageos nie działają płatności nfc

Tak jest nabita flaga 0x1
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam! Jaki był powód rotowania telefonu? Wie Pan ze po takim zabiegu traci sie wszystkie certyfikaty, a po drugie bardzo często ubijał się telefon. Jak zaczął Pan rotować telefon to zawsze nabije się knox.
mati1010
Explorer
Opcje
Padła decyzja o zmianie stockowego oprogramowania na lineage os , gdyż jestem po wymianie baterii na nową oryginalną jednak nie jestem zadowolony z tego jak trzyma bateria. Czytałem że na custom Romie lineage os bateria trzyma dużo dłużej.
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Dziwne ja mam na s5 lineage os z andkiem 13 i wszystko lata jak talala . Jest dużo szybciej i lepiej. Płatności dzialaja ale musi być orginalna apka od banku. Wszystko jeat na necie. Root to prawa administratora ktore dla naszego bezpiecznstwa sa wylaczona. Nic nie ubija telefonu 😀