Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Karta Bankowa – niemożność lub problem z dodaniem – wcześniej było OK.

(Temat utworzony: 09-10-2018 01:41 PM)
2024 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Witam, to kolejny wątek, który tworzę po kontaktach i prośbach o pomoc z Waszej strony kierowanych do mnie na privie, a związany z problemami występującymi z dodawaniem kart bankowych do usługi płatności google.

W swoich wiadomościach piszecie, że do tej pory, od nowości wszystko działało okey. Ale problem zaczął się po powrocie telefonu z serwisu lub samodzielnej naprawie polegającej na samodzielnej instalacji, reinstalacji system. Jak to rozwiązać.

Rozwiązanie jest prozaiczne, ale aby do niego przejść, wyjaśnię może kilka kwestii związanych z jego pojawianiem się.

Otóż od pewnego czasu zarówno Google jak i Samsung wprowadziły do systemu narzędzia odpowiadające i weryfikujące bezpieczeństwo samego systemu oraz naszych danych i plików nim przechowywanych. Niepoprawna weryfikacja funkcjonowania zasad bezpieczeństwa na naszym urządzeniu skutkuje brakiem możliwości dodania karty płatniczej i co za tym idzie korzystania z dogodności jaką jest możliwość płacenia telefonem.

Kiedy się tak dzieje? To chyba wynika po części z treści trzeciego akapitu. Telefon po naprawie serwisowej lub samodzielnym wgraniu systemu.

Ale dlaczego się tak dzieje?

Jeżeli chodzi o samodzielną instalację systemu, to jestem to wstanie zrozumieć i wytłumaczyć. W celu samodzielnego „naruszenia zapisów gwarancyjnych😉 i nie przysparzania sobie problemów z samodzielną naprawą konieczna jest aktywacja zakładki „Opcje programisty” i zaptaszenie w nim funkcji „Odblokowania OEM”. Działania te (nie będę ich tu opisywał) naruszają po części zasady bezpieczeństwa systemu i po zweryfikowaniu tych działań przez aplikacje google tracimy możliwość dodania karty bankowej.

Jak to zweryfikować? Nic trudnego. Uruchamiamy aplikację Sklep Play klikamy w ikonę hamburgera ≡ i przewijamy okno w dół. Wchodzimy w zakładkę „Ustawienia” i ponownie przewijamy okno w dół. A na samym dole mamy opcję „Certyfikat Play Protect” i informację o statusie naszego urządzenia.

Są tylko dwie opcje: Urządzenie jest certyfikowane lub Urządzenie nie jest certyfikowane. Przykłady na grafikach poniżej.

CPP ok.jpgGP status.png

Nas interesuje drugi przypadek – brak certyfikacji. To przez brak certyfikacji nie możemy korzystać z naszej karty.

Jak to naprawić?

Wchodzimy w menu ustawień naszego telefonu przewijamy pulpit do dołu a tam powinna ukazać się naszym oczom zakładka „Opcje programisty”. Tak jak poniżej.                                                                                                                                                                                                                             

opcje programisty.png

Następnie wchodzimy w to submenu i widzimy opcję „Odblokowanie OEM”. Wyłączamy ją a na górze strony wyłączamy też suwakiem zakładkę „Opcje programisty”. Grafika poniżej.                                                                                                                                                                                                

OEM wył..png

I teraz UWAGA!!!

Czynności te spowodują ponowne uruchomienie telefonu z jednoczesnym przywróceniem go do ustawień fabrycznych, co oczywiście skutkuje usunięciem z pamięci telefonu (karta microSD nie jest ruszana) wszystkich naszych danych i plików.

Pamiętajmy zatem, aby wcześniej wykonać sobie ich kopię, by móc po wszystkim je przywrócić.

Po wykonaniu opisanych powyżej czynności, nie powinno już być problemów z dodaniem karty bankowej.

Powyższy opis dotyczy problemu powstałego w wyniku samodzielnych działań domorosłych serwisantów i programistów.

Dlaczego telefony do użytkowników w takim stanie wracają z serwisów? Nie wiem!!! Nawet nie chcę o tym gdybać, domyślać się lub cokolwiek sugerować. 😉 😊 😊 😊

Warto jednak wiedzieć, co należy zrobić, gdy powrocie z serwisu mamy takie właśnie problemy.

A co gdy postąpiliśmy z godnie z opisaną tu procedurą i teoretycznie wszystko powinno być OK? A nie jest!

Już teraz powiem, że może to być PROBLEM NIE DO USUNIĘCIA!!!

Ale o tym przeczytacie już w tym wątku: Mój sejf, KNOX i inne aplikacje - korzystające z zasad bezpieczeństwa – problem z uruchomieniem - ro...

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
5 Odpowiedzi
iwoziebro
First Poster
Opcje

Hej. Nie mogę dodać karty płatniczej.. wciąż pokazuje mi problem typu że dane z karty nie są zgodne. Używałam NFC aparatu a także ręcznego wpisywania i wciąż nic.. jak to naprawić. Mam certyfikowane urządzenie

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@iwoziebro próbowałaś np. wykonać soft reset telefonu? Dodawałaś kiedyś tę kartę do innej aplikacji?

0 Like
iwoziebro
First Poster
Opcje

Nigdy nic nie dodawałam czytałam też na forum wszystko co zrobić niby telefon w Vodafone myślałam że będzie bez problemu tym bardziej że koleżanki w Anglii mają dodane karty

0 Like
iwoziebro
First Poster
Opcje

Używam karty płatniczej na ebayu i aliexpress działa bez zarzutu

0 Like
Pitteer
First Poster
Opcje
A czy może być problemem to że karty są zarejestrowane na innym telefonie?
0 Like