Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odzyskiwanie treści notatki w Notatki Samsung

(Temat utworzony: 13-02-2023 01:35 PM)
6171 Wyświetlenia
ComplicatedBoy27
Apprentice
Opcje
Witam. Czy istnieje jakikolwiek sposób, by przywrócić nieopatrznie usunięty tekst w notatce podczas edycji? Spróbuję dokładnie opisać problem. Posiadam Samsung Galaxy A21s. W czwartek między 3 a 4 w nocy dopisywałem coś w istniejącej od wielu miesięcy notatce, niestety zasnąłem w trakcie. Po obudzeniu odblokowałem telefon, aby dokończyć pisanie i spostrzegłem, że co prawda notatka jest nadal w stanie edycji (kursor migał), ale zamiast obszernego tekstu zawiera tylko zrzut ekranu ze schowka i wciśnięty po nim Enter. Skorzystałem z opcji Cofnij, dotykając małej strzałki po prawej w pasku narzędzi, przekonany, że stan wyjściowy powróci. Enter i screen, owszem, zniknęły, ale tekst się nie pojawił - notatka była pusta. Jestem na 99% pewien, że wtedy strzałka była już wyszarzona (co zrozumiałem tak, że w tej edycji jedynymi operacjami było wstawienie screena i entera). Wyszedłem z notatki, zapisała się i pomyślałem, że przywrócę ją z kopii zapasowej. Od razu wyłączyłem wifi, dane komórkowe i synchronizację. Kopie mam zarówno w Samsung Cloud, jak i na Dysku Google. Obie utworzyły się 08.02.2023 ok. 14:30, więc kilkanaście godzin wcześniej. Bojąc się, że zrobię coś nie tak, skontaktowałem się z przyjaciółką po informatyce. Zadawałem mnóstwo pytań, więc zanim uzyskałem odpowiedzi, nastała sobota, sam też miałem inne obowiązki. Chciałem się zabrać za to w sobotę, jednak źle się poczulem. Podłączyłem telefon do ładowarki, bo miał 1% i poszedłem spać. Niestety nie wyłączyłem wifi (a przez te 3 dni pilnowałem tego internetu przy ładowaniu jak oka w głowie). Wiem, koszmarny błąd, bo backup tworzy się po 2h bezczynności i ładowania przy włączonym wifi (tak podaje Google w ustawieniach kopii). Rano zobaczyłem, że kopia Google powstała ok. 4:30. Niestety z backupem Samsung stało się to samo (nie pomyślałem, że dla tej chmury też muszą być spełnione te same warunki). Otworzyłem ustawienia synchronizacji Notatek Samsung w tej chmurze - ostatnia była 09.02.2023 o 3:34. Za radą przyjaciółki pobrałem tę aplikację na Windowsa i dokonałem synchronizacji, niestety pojawiła się notatka już zmieniona. Doszedłem do wniosku, że był to stan z 3:34, więc najprawdopodobniej wtedy "zniszczyłem" pierwotną zawartość notatki. Przypuszczam, że ciąg zdarzeń był następujący: kliknąłem niechcący Zaznacz wszystko, wkleiłem na miejsce tekstu screen (używam klawiatury Gboard, gdzie ostatni element schowka po zaznaczeniu pojawia się tuż pod polem tekstowym), wcisnąłem enter i zamknąłem notatkę, tym samym ją zapisując (wtedy się zsynchronizowała), po czym znów otworzyłem i w takim stanie została do rana. Przepraszam za długi post, to mój pierwszy, poza tym jestem załamany, bo ta notatka była niezwykle ważna, oddałbym wszystko za chociaż jej część... Czy byłbym w stanie uporać się z tym sam? Czy lepiej udać się osobiście do informatyka? A może jakiś serwis? Błagam o pomoc!
0 Like
28 Odpowiedzi
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Notatki leca do kosza najpierw sprawdz w koszu
0 Like
ComplicatedBoy27
Apprentice
Opcje
Nie ma. Zresztą ona nie była usunięta jako całość, tylko zedytowana. Edycja usunęła początkową zawartość.
0 Like
relativ
Helping Hand
Opcje
Jak słusznie zauważyłeś to było przypadkowe usunięcie podczas edycji a nie świadome usunięcie pliku. Kosz się nie przyda w tej sytuacji. Apk Notatki Samsung nie ma historii zmian tak jak choćby dokumenty Google. Tam każda sesja modyfikacji jest rejestrowana jako nowa wersja. Do wszystkich wersji można łatwo wrócić, po za tym można łatwo monitorować co, kiedy, jak i przez kogo było zmodyfikowane. Niestety NS nie ma takich możliwości. Jedyna rada na przyszłość to w przypadku długich, ważnych treści zapisywać bieżący stan co jakiś czas ręcznie jako kopie tymczasowe. W przypadku jakiegoś nieprzewidzianego wydarzenia przynajmniej nie przepadnie całość.
PS Synchronizacja to super sprawa ale trzeba pamiętać, że jest to miecz obosieczny. Synchronizowane są wszystkie działania, zarówno te pożądane jak i niepożądane
0 Like
ComplicatedBoy27
Apprentice
Opcje
Czyli przepadło na amen? Nie ma żadnej możliwości?
0 Like
Davvid1985
Voyager
Opcje
przepadło na amen niestety
0 Like
ComplicatedBoy27
Apprentice
Opcje
Masakra 😭
Cóż, dziękuję za odpowiedzi...
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, czy w ustawieniach aplikacji Notatki Samsung jest włączona synchronizacja?
Sprawdź dla pewności -> Notatki Samsung-> ustawienia-> synchronizuj
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@niczkawka, Czy na obu urządzeniach masz tą samą wersję aplikacji Notes ?

niczkawka
First Poster
Opcje
Tak, mam włączoną synchronizację, ale zadne notatki z poprzedniego telefonu nie pojawiają się na zastępczym
0 Like