Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odzyskiwanie treści notatki w Notatki Samsung

(Temat utworzony: 13-02-2023 01:35 PM)
6192 Wyświetlenia
ComplicatedBoy27
Apprentice
Opcje
Witam. Czy istnieje jakikolwiek sposób, by przywrócić nieopatrznie usunięty tekst w notatce podczas edycji? Spróbuję dokładnie opisać problem. Posiadam Samsung Galaxy A21s. W czwartek między 3 a 4 w nocy dopisywałem coś w istniejącej od wielu miesięcy notatce, niestety zasnąłem w trakcie. Po obudzeniu odblokowałem telefon, aby dokończyć pisanie i spostrzegłem, że co prawda notatka jest nadal w stanie edycji (kursor migał), ale zamiast obszernego tekstu zawiera tylko zrzut ekranu ze schowka i wciśnięty po nim Enter. Skorzystałem z opcji Cofnij, dotykając małej strzałki po prawej w pasku narzędzi, przekonany, że stan wyjściowy powróci. Enter i screen, owszem, zniknęły, ale tekst się nie pojawił - notatka była pusta. Jestem na 99% pewien, że wtedy strzałka była już wyszarzona (co zrozumiałem tak, że w tej edycji jedynymi operacjami było wstawienie screena i entera). Wyszedłem z notatki, zapisała się i pomyślałem, że przywrócę ją z kopii zapasowej. Od razu wyłączyłem wifi, dane komórkowe i synchronizację. Kopie mam zarówno w Samsung Cloud, jak i na Dysku Google. Obie utworzyły się 08.02.2023 ok. 14:30, więc kilkanaście godzin wcześniej. Bojąc się, że zrobię coś nie tak, skontaktowałem się z przyjaciółką po informatyce. Zadawałem mnóstwo pytań, więc zanim uzyskałem odpowiedzi, nastała sobota, sam też miałem inne obowiązki. Chciałem się zabrać za to w sobotę, jednak źle się poczulem. Podłączyłem telefon do ładowarki, bo miał 1% i poszedłem spać. Niestety nie wyłączyłem wifi (a przez te 3 dni pilnowałem tego internetu przy ładowaniu jak oka w głowie). Wiem, koszmarny błąd, bo backup tworzy się po 2h bezczynności i ładowania przy włączonym wifi (tak podaje Google w ustawieniach kopii). Rano zobaczyłem, że kopia Google powstała ok. 4:30. Niestety z backupem Samsung stało się to samo (nie pomyślałem, że dla tej chmury też muszą być spełnione te same warunki). Otworzyłem ustawienia synchronizacji Notatek Samsung w tej chmurze - ostatnia była 09.02.2023 o 3:34. Za radą przyjaciółki pobrałem tę aplikację na Windowsa i dokonałem synchronizacji, niestety pojawiła się notatka już zmieniona. Doszedłem do wniosku, że był to stan z 3:34, więc najprawdopodobniej wtedy "zniszczyłem" pierwotną zawartość notatki. Przypuszczam, że ciąg zdarzeń był następujący: kliknąłem niechcący Zaznacz wszystko, wkleiłem na miejsce tekstu screen (używam klawiatury Gboard, gdzie ostatni element schowka po zaznaczeniu pojawia się tuż pod polem tekstowym), wcisnąłem enter i zamknąłem notatkę, tym samym ją zapisując (wtedy się zsynchronizowała), po czym znów otworzyłem i w takim stanie została do rana. Przepraszam za długi post, to mój pierwszy, poza tym jestem załamany, bo ta notatka była niezwykle ważna, oddałbym wszystko za chociaż jej część... Czy byłbym w stanie uporać się z tym sam? Czy lepiej udać się osobiście do informatyka? A może jakiś serwis? Błagam o pomoc!
0 Like
niczkawka
First Poster
Opcje
Tak, na obu telefonach są najnowsze wersje aplikacji
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@niczkawka Wygląda na to, że nie masz włączonej synchronizacji notatek na starym urządzeniu i stąd nie da się ich pobrać. Wygląda na to, że jedynym rozwiązaniem byłaby wymiana wyświetlacza z prośbą o nie usuwanie danych, które są na telefonie, bądź wykonanie ich kopii przez serwis.

Vito_
Student
Opcje

Witam i proszę o pomoc
Padł mi Galaxy A52s - nie widzi zupełnie sieci, choć reszta działa. Zrobiłem więc kopię zapasową całego telefonu na komputer używając Smart Switch. Chciałem zrobić Restart telefonu - miałem nadzieję że telefon odżyje, ale nie pomogło. Następnie chciałem przywrócić całą zawartość telefonu. Udało się, ale bez Samsung Notes. Miałem tam sporo ważnych dla mnie notatek.. Przy próbie przywracania w Smart Switch na komputerze, na widoku wyboru przywracanych aplikacji, przy Samsung Notes widać informację "Elementu nie można przywrócić na podłączonym urządzeniu". O co chodzi? Wcześniej przy przesiadkach na kolejne modele Galaxy A, zawsze bez problemu przenosiłem te notatki używając właśnie Smart Switch. Proszę o pomoc

Witek

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Vito_, Zaktualizuje Samsung Notes do najnowszej wersji i wtedy spróbuj przywrócić kopię. Jest jeszcze szansa, że notatki zapisały się w chmurze, jeśli miałeś włączoną synchronizację.

Vito_
Student
Opcje

Dzięki za sugestię. Nie pomogło, aludało się innym sposobem: odinstalowałem WhatsApp i wtedy nagle w SmartSwitch już auktywnił opcję przywrócenia Notatek i zadziałało :smiling-face:

Jaśminowa
Student
Opcje
Witam 😊 Mam przeokropny problem. Przenosilam mamie dane z Samsunga S24+ na Huawei, nie przeniosły się notatki z Samsung Notes. Nie zwróciła na to uwagi i przy pytaniu czy na pewno ma wszystko przywróciłam Samsunga do ustawień fabrycznych, (poszedł do naprawy) co spowodowało oczywiście usunięcie wszystkiego. Czy istnieje jakakolwiek szansa na odzyskanie tych notatek? Były dla niej szczególnie ważne... Mam też w szufladzie wcześniejszy telefon, Samsung S22, na którym była część tych notatek, ale ręcznie usunęła je jakieś 3 miesiące temu. Może tu coś zostało i jakimś cudem da się przywrócić. Dodam, że mama nie ma nigdzie kopii zapasowej bym mogła to odzyskać. Nie pomyślałam, że ma notes Samsunga i notatki się nie przeniosą. Pomocy 🙏
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jaśminowa, Jeśli dane kopii zapasowej w Samsung Cloud zostały usunięte, to nie ma szans na odzyskanie notatek.

Jaśminowa
Student
Opcje
Dziękuję bardzo za odpowiedź 😔
GrażynaMalgorzata
Apprentice
Opcje
Usunięte notatki w notes samsung nie wpadają do kosza..zostają jakby usunięte od razu czy jest możliwość zmiany tak aby usunięte przebywaly w koszu
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@GrażynaMalgorzata, Jaką wersję aplikacji posiadasz ? Notatki zawsze powinny trafiać do kosza. Nie widzę opcji jego wyłączenia.

Screenshot_20250215_152234_Samsung Notes.jpg