Jako że niektóre usługi użytkowane codziennie, są usługami od Google - np mapy, mail, wyszukiwarka (nie trzeba argumentów) to do tego ekosystemu dorzucam Dysk (Samsunga jest ograniczony, a do OneDrive mam mniejsze zaufanie w kwestii wykorzystania pod kątem prywatności - na podstawie doświadczeń wyniesionych z interakcji z komputera). Skoro Dysk, to i Zdjęcia Google - korzysta z tych rozwiązań więcej osób, niż z aplikacji Samsunga bo Samsung swoimi urządzeniami nie pokrywa całego popytu przecież.. Nawet połowy - chodzi więc o kompatybilność z innymi użytkownikami. Kontakty i Wiadomości również od Google - te od Samsunga nie mogą równać się w kwestii filtrów spamu; u mnie w domu niektórzy korzystają z natywnych aplikacji Samsunga - Kontakty, Wiadomości, Telefon i mam porównanie: u mnie 99% odfiltrowane (oprócz zero day), a u nich temat leży - skuteczność ok 35% bo te same nr spamowe dzwonią do nas i przysyłają SMS.
Kwestia zabezpieczeń i potrzebnych dodatkowych aplikacji od Google, że to niby jakie utrudnienia... Ten temat praktycznie nie istnieje - w rozumieniu trudności. Po prostu ściągam aplikację (jeśli jej nie ma na nowym telefonie) loguję się na niej i wszystko już jest.. Nic nie muszę przywracać z kopii zapasowej. Na bieżąco podczas użytkowania telefonu robi się synchronizacja, więc konieczność kopii odpada - wszystko jest na koncie Google. Aplikacje Google to też lepsze udostępnianie i interakcję z innymi - Kalendarz, Notatki... Kalendarz Samsung jest na pierwszy rzut oka gorszy wg mnie, a Notatki to już w ogóle - zbyt daleko posunięta asceza. Nie mam chęci przyzwyczajać się do tego bo dopiero po pewnym okresie użytkowania widać zalety. Mówię tu np o Galerii - na pierwszy rzut oka dla nowicjuszy, jest tragiczna, nie intuicyjna itd. Dopiero później, po użytkowaniu widać że jest lepsza. Menedżer plików - wolę ten od Google bo daje lepszy wgląd w drzewo plików karty SD, która jest dla mnie jakby backupem niektórych rzeczy. Zegar - to dwie osobne kwestie: minutnik ten od Samsunga bo od Google nie działa, gdy zablokuje się automatycznie ekran. Z kolei budzik to ten z Zegara Google bo Samsung nie ma narastającego dźwięku..
Aplikacje różnych innych deweloperów, to kwestia przywrócenia z kopii zapasowej. Tutaj Samsung. Gdy nie wejdzie, to ponowne pobranie. Ostatnio na jeden telefon wszystko poszło gładko, a drugi się zbiesił - obydwa dawcy, to te same modele Nokii i obydwa biorcy, to te same modele Samsunga.
Podsumowując - wolę ekosystem Google. Trochę z kwestii przyzwyczajenia, trochę z kompatybilności z innymi. Dodatkowym argumentem jest kwestia tego, że Google ma jasno wszystko opisane w internecie i wszystko można znaleźć - niektórych aspektów działania aplikacji bądź rozwiązań Samsunga, trudno znaleźć - brakuje tematów pomocy, wyjaśnienia sposobów działania itd. Stosuję jedną zasadę - aplikacje Google trzymam backup na Google, aplikacje i ustawienia systemowe Samsung mam na Samsung. Nie miksuję jednego z drugim, nie migruję jednego na drugie. U mnie się sprawdza. BTW - jakiej pomocy brakuje odnośnie Samsunga? Np w kwestii baterii - sposób zarządzania energią, którą regulują dwa aspekty (Android optymalizacja i Samsung optymalizacja) trzeba było dojść do tego poprzez praktykę bo nie sposób szybko znaleźć coś w Samsung Members, a merytorycznie niektóre tamtejsze wypowiedzi użytkowników są na poziomie papki marketingowej służącej starzeniu produktów ...
Zabezpieczenia Google są lepsze bo to firma mająca więcej pieniędzy i możliwości (problem użytkowników S9 - materiały z galerii były bez wiedzy użytkownika rozsyłane do kontaktów i był to wg mnie atak hakerski ze strony konkurencji; problemy z baterią w S9; problemy z kartami pamięci Samsung; sosób, w jaki Samsung konkurował w mediach z SONY; pomoc Google jest cała po polsku - Samsung mimo obowiązku po polsku, nie robi tego - w Olsztynie w szkole do 1994 był tylko rosyjski)