02-11-2018 01:18 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:17 PM przez EwaK
Cześć forumowicze.
Dzisiaj mam dla Was prosty temat, ale powracający co jakiś czas na naszym forum.
Poniżej przedstawię Wam krótkie wskazówki, jak skonfigurować e-mail w Waszych telefonach.
W telefonach Samsung domyślnie dostępne są dwie aplikacje przeznaczone do obsługi poczty elektronicznej.
Są to "E-mail" oraz "Gmail". Ich ikony możecie zobaczyć powyżej.
Zacznijmy od aplikacji "E-mail".
Po włączeniu przywita nas ekran z polami dla danych naszej skrzynki mailowej.
Wystarczy uzupełnić pola i wybrać opcję "Zaloguj". Skrzynka skonfiguruje się automatycznie w ramach protokołu IMAP.
Jeżeli podczas autoryzacji danych pojawią się utrudnienia lub chcielibyście ustawić skrzynkę według własnych preferencji, możecie skorzystać z Konfiguracji ręcznej.
W ramach ręcznych ustawień możemy zmienić nazwę użytkownika (niektóre serwisy mogą wymagać pełnego adresu e-mail w tym polu) oraz skonfigurować dane serwera poczty przychodzącej, jak i wychodzącej.
Dane konfiguracyjne znajdziecie na stronie internetowej dostawcy waszej skrzynki.
Konfiguracja ręczna może okazać się szczególnie przydatna przy konfiguracji poczty służbowej.
Uwaga. W wypadku niektórych skrzynek pocztowym, w tym widocznego tu przykładu "wp.pl" należy najpierw włączyć obsługę poczty przez programy pocztowe oraz wysłać jedną wiadomość bezpośrednio ze strony.
Drugą omawianą aplikacją jest "Gmail", klient pocztowy firmy Google.
Większość z nas korzysta z niego codziennie obsługując najpopularniejszy wśród użytkowników systemu Android adres z @gmail.com na końcu.
Nie wszyscy wiedzą jednak, że w ramach tej aplikacji możemy dodać również inne adresy mailowe.
Jak to zrobić?
Po włączeniu Gmail rozwijamy boczne menu i naciskamy na zaznaczoną ikonkę.
Następnie wybieramy opcję Dodaj konto.
Po wybraniu rodzaju poczty uzupełniamy dane tak jak w aplikacji E-mail.
Co na tym zyskujemy? Choćby bardzo dobry filtr spam-u, czy wszystkie nasze skrzynki w jednym uporządkowanym miejscu.
Mam nadzieję, że ten krótki poradnik będzie dla Was pomocny. Jeśli macie pytania odnośnie ustawień poczty lub napotkaliście utrudnienia, piszcie w odpowiedzi do tego tematu.
Pozdrawiam.
25-02-2020 10:59 PM
25-02-2020 11:00 PM
@Tomy1000 co oznacza, że serwery pocztowe przesyłają do klientów tylko standardowa konfigurację skrzynki. W tej kwestii zwróciłbym się raczej do wsparcia WP.
25-02-2020 11:05 PM
03-08-2020 03:18 PM
Dzień dobry , mały "odkop" w temacie dodawania konta . Pacjent to Galaxy M21 , konto gmail , konto które chciałbym dołożyć , a następnie wykorzystywać jako "główne" to "onet"@op.pl
Przeczytałem cały wątek i po wielu próbach doszedłem do wniosku że jestem zbyt mało inteligentny aby samodzielnie dodać konto na tym modelu telefonu. Każda próba kończy się komunikatem "nie można połączyć się z serwerem" . Wrrrr...
Dodam że moi chłopcy (tzn synowie 🙂 ) mają chińską konkurencję xiaomi i huawei równie budżetowe co M21 ,i te "ichnie " androidy to wzór intuicyjności w porównaniu do M21 . To taki kamyczek do ogródka Samsunga , ale już nie będę się pogrążał i po prostu poproszę o jakieś "łopatologiczne" wskazówki jak dokonać cudu.
Pozdrawiam Jarek
03-08-2020 03:31 PM
@szarikXRV Masz napisane jak skonfigurować pocztę onet.https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedzy/konfiguracja-poczty-na-urzadzeniach-mobilnych/
22-09-2020 05:07 PM
Dziękuję kolego , trochę po "niewczasie" (przypadek losowy) . Nie wiem czy ja się uwsteczniam czy urządzenia są coraz mniej intuicyjne , tak czy siak już działa. Dzięki 👍
08-03-2021 10:13 PM — edytowano 08-03-2021 10:21 PM
S10, najnowsza wersja aplikacji poczty.
Nie synchronizuje mi folderu Spam i Kosz. Na serwerze pocztowym foldery te są puste a w telefonie zostają wiadomości. Reszta folderów synchronizuje się prawidłowo. Odświeżanie folderu nie pomaga. Musze z palca usuwać zawartość obydwu folderów.
Jakiś pomysł ?
11-03-2021 03:04 PM
@tomek-waw Sugerowałbym w pierwszej kolejnośći wyczyścić dane aplikacji E-mail: Ustawienia > Aplikacje > E-mail > Domyśla pamięć > Wyczyść dane. Ewentualnie trzeba będzie ponownie się zalogować w aplikacji na konto pocztowe i wtedy sprawdzić czy coś sie w tym względzie zmieniło.
11-03-2021 09:37 PM — edytowano 11-03-2021 09:39 PM
@IgorM Niestety ten zabieg nie pomógł. Mam ustawione 3 konta mailowe.
Na Gmail-u jest OK, na dwóch firmowych kontach wiadomości spam i w koszu z tych kont zostają w telefonie pomimo że ich na serwerze już nie ma. Katalogi do synchronizacji zaznaczone wszystkie.
24-03-2021 02:18 PM
Od wczoraj nie dziale e-mail i niektóre aplikacje.