Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak skonfigurować pocztę e-mail.

(Temat utworzony: 11-03-2021 09:37 PM)
372 Wyświetlenia
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

4cc2578409e13a206804a375841814af_icon.pnggmail_logo_500-300x300.jpg

Cześć forumowicze. :smiling-face:

Dzisiaj mam dla Was prosty temat, ale powracający co jakiś czas na naszym forum.

Poniżej przedstawię Wam krótkie wskazówki, jak skonfigurować e-mail w Waszych telefonach.

W telefonach Samsung domyślnie dostępne są dwie aplikacje przeznaczone do obsługi poczty elektronicznej.

Są to "E-mail" oraz "Gmail". Ich ikony możecie zobaczyć powyżej.

Zacznijmy od aplikacji "E-mail".

Screenshot_20181102-095145_Email.jpg     Screenshot_20181102-101429_Email.jpg

Po włączeniu przywita nas ekran z polami dla danych naszej skrzynki mailowej.

Wystarczy uzupełnić pola i wybrać opcję "Zaloguj". Skrzynka skonfiguruje się automatycznie w ramach protokołu IMAP.

Jeżeli podczas autoryzacji danych pojawią się utrudnienia lub chcielibyście ustawić skrzynkę według własnych preferencji, możecie skorzystać z Konfiguracji ręcznej.

2018-11-2_10-31-31.PNG

W ramach ręcznych ustawień możemy zmienić nazwę użytkownika (niektóre serwisy mogą wymagać pełnego adresu e-mail w tym polu) oraz skonfigurować dane serwera poczty przychodzącej, jak i wychodzącej.

Dane konfiguracyjne znajdziecie na stronie internetowej dostawcy waszej skrzynki.

Konfiguracja ręczna może okazać się szczególnie przydatna przy konfiguracji poczty służbowej.

Uwaga. W wypadku niektórych skrzynek pocztowym, w tym widocznego tu przykładu "wp.pl" należy najpierw włączyć obsługę poczty przez programy pocztowe oraz wysłać jedną wiadomość bezpośrednio ze strony.

wp.png

Drugą omawianą aplikacją jest "Gmail", klient pocztowy firmy Google.

Większość z nas korzysta z niego codziennie obsługując najpopularniejszy wśród użytkowników systemu Android adres z @gmail.com na końcu. :smiling-face:

Nie wszyscy wiedzą jednak, że w ramach tej aplikacji możemy dodać również inne adresy mailowe.

11111.jpg

Screenshot_20181102-105501_Gmail.jpg    

Jak to zrobić?

Po włączeniu Gmail rozwijamy boczne menu i naciskamy na zaznaczoną ikonkę.

Następnie wybieramy opcję Dodaj konto.

Po wybraniu rodzaju poczty uzupełniamy dane tak jak w aplikacji E-mail.

Co na tym zyskujemy? Choćby bardzo dobry filtr spam-u, czy wszystkie nasze skrzynki w jednym uporządkowanym miejscu.

Mam nadzieję, że ten krótki poradnik będzie dla Was pomocny. Jeśli macie pytania odnośnie ustawień poczty lub napotkaliście utrudnienia, piszcie w odpowiedzi do tego tematu.

Pozdrawiam. :smiling-face:

111 Odpowiedzi
Tomy1000
First Poster
Opcje
A może jest jednak jakaś opcja, żeby zaznaczyć (przy dodawaniu konta) wybrane foldery i to wcześniej przeoczyłem?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Tomy1000 co oznacza, że serwery pocztowe przesyłają do klientów tylko standardowa konfigurację skrzynki. W tej kwestii zwróciłbym się raczej do wsparcia WP.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Tomy1000
First Poster
Opcje
Mimo wszystko spróbuję najpierw pójść za Twoją radą i dodać konto ponownie. Może tym razem automagicznie ten folder się pojawi 😉
Już nie pamiętam, czy podczas pierwszej synchronizacji pobierze mi ostatnie wiadomości?
0 Like
szarikXRV
Student
Opcje

Dzień dobry , mały "odkop" w temacie dodawania konta . Pacjent to Galaxy M21 , konto gmail , konto które chciałbym dołożyć , a następnie wykorzystywać jako "główne" to "onet"@op.pl 

Przeczytałem cały wątek i po wielu próbach doszedłem do wniosku że jestem zbyt mało inteligentny  aby samodzielnie dodać konto na tym modelu telefonu. Każda próba kończy się komunikatem "nie można połączyć się z serwerem" . Wrrrr...

Dodam że moi chłopcy (tzn synowie 🙂 ) mają chińską konkurencję xiaomi i huawei równie budżetowe co M21 ,i te "ichnie    " androidy to wzór intuicyjności w porównaniu do M21 . To taki kamyczek do ogródka Samsunga , ale już nie będę się pogrążał i po prostu poproszę o jakieś "łopatologiczne" wskazówki jak dokonać cudu.

Pozdrawiam Jarek

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
szarikXRV
Student
Opcje

Dziękuję kolego , trochę po "niewczasie" (przypadek losowy) . Nie wiem czy ja się uwsteczniam czy urządzenia są coraz mniej intuicyjne , tak czy siak już działa. Dzięki 👍

0 Like
tomek-waw
Explorer
Opcje

Screenshot_20210308-222014_Email.jpgS10, najnowsza wersja aplikacji poczty.

Nie synchronizuje mi folderu Spam i Kosz. Na serwerze pocztowym foldery te są puste a w telefonie zostają wiadomości. Reszta folderów synchronizuje się prawidłowo. Odświeżanie folderu nie pomaga. Musze z palca usuwać zawartość obydwu folderów. 

Jakiś pomysł ?

0 Like
IgorM
Navigator
Opcje

@tomek-waw Sugerowałbym w pierwszej kolejnośći wyczyścić dane aplikacji E-mail: Ustawienia > Aplikacje > E-mail > Domyśla pamięć > Wyczyść dane. Ewentualnie trzeba będzie ponownie się zalogować w aplikacji na konto pocztowe i wtedy sprawdzić czy coś sie w tym względzie zmieniło. 

tomek-waw
Explorer
Opcje

@IgorM Niestety ten zabieg nie pomógł. Mam ustawione 3 konta mailowe. 

Na Gmail-u jest OK, na dwóch firmowych kontach wiadomości spam i w koszu z tych kont zostają w telefonie pomimo że ich na serwerze już nie ma. Katalogi do synchronizacji zaznaczone wszystkie. Screenshot_20210311-213421_Email.jpg

0 Like
Agnieszka 1977
First Poster
Opcje

Od wczoraj nie dziale e-mail i niektóre aplikacje.

0 Like