02-11-2018 01:18 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:17 PM przez EwaK
Cześć forumowicze.
Dzisiaj mam dla Was prosty temat, ale powracający co jakiś czas na naszym forum.
Poniżej przedstawię Wam krótkie wskazówki, jak skonfigurować e-mail w Waszych telefonach.
W telefonach Samsung domyślnie dostępne są dwie aplikacje przeznaczone do obsługi poczty elektronicznej.
Są to "E-mail" oraz "Gmail". Ich ikony możecie zobaczyć powyżej.
Zacznijmy od aplikacji "E-mail".
Po włączeniu przywita nas ekran z polami dla danych naszej skrzynki mailowej.
Wystarczy uzupełnić pola i wybrać opcję "Zaloguj". Skrzynka skonfiguruje się automatycznie w ramach protokołu IMAP.
Jeżeli podczas autoryzacji danych pojawią się utrudnienia lub chcielibyście ustawić skrzynkę według własnych preferencji, możecie skorzystać z Konfiguracji ręcznej.
W ramach ręcznych ustawień możemy zmienić nazwę użytkownika (niektóre serwisy mogą wymagać pełnego adresu e-mail w tym polu) oraz skonfigurować dane serwera poczty przychodzącej, jak i wychodzącej.
Dane konfiguracyjne znajdziecie na stronie internetowej dostawcy waszej skrzynki.
Konfiguracja ręczna może okazać się szczególnie przydatna przy konfiguracji poczty służbowej.
Uwaga. W wypadku niektórych skrzynek pocztowym, w tym widocznego tu przykładu "wp.pl" należy najpierw włączyć obsługę poczty przez programy pocztowe oraz wysłać jedną wiadomość bezpośrednio ze strony.
Drugą omawianą aplikacją jest "Gmail", klient pocztowy firmy Google.
Większość z nas korzysta z niego codziennie obsługując najpopularniejszy wśród użytkowników systemu Android adres z @gmail.com na końcu.
Nie wszyscy wiedzą jednak, że w ramach tej aplikacji możemy dodać również inne adresy mailowe.
Jak to zrobić?
Po włączeniu Gmail rozwijamy boczne menu i naciskamy na zaznaczoną ikonkę.
Następnie wybieramy opcję Dodaj konto.
Po wybraniu rodzaju poczty uzupełniamy dane tak jak w aplikacji E-mail.
Co na tym zyskujemy? Choćby bardzo dobry filtr spam-u, czy wszystkie nasze skrzynki w jednym uporządkowanym miejscu.
Mam nadzieję, że ten krótki poradnik będzie dla Was pomocny. Jeśli macie pytania odnośnie ustawień poczty lub napotkaliście utrudnienia, piszcie w odpowiedzi do tego tematu.
Pozdrawiam.
04-02-2020 01:54 PM
Cześć, przyłącze się do tematu z zapytaniem czy można ustawić kolejność wyświetlania maili , jeśli mamy opcję rozmowy?
Aktualnie gdy wchodzę w rozmowę i gdy mam klika nowych maili to przede wszystkim otwarty jest najświeższy, żeby przeczytać pozostałe nieprzeczytane w rozmowie muszę rozwinąć listę z całą korespondencją i wtedy ostatnie wiadomości są na samym dole. Brakuje mi tu opcji sortowania która jest przed wejściem w rozmowę.
Pozdrawiam
04-02-2020 02:02 PM
@Esaone której aplikacji używasz do odbioru poczty? Brak informacji na ten temat w twoim poście.
04-02-2020 03:18 PM
04-02-2020 03:51 PM
@Esaone Sortowanie wiadomości możesz ustawić dla każdego konta osobno, jeżeli masz ich w aplikacji kilka lub dla wszystkich jednocześnie.
Po otwarciu aplikacji klikasz na hamburgera [3 kerski] i wybierasz konto dla którego chcesz zmienić ustawienia lub w widoku wszystkich kont klikasz na trzy kropki i wybierasz opcję Sortuj według.
I w tym oknie możesz ustawiasz sortowanie według swoich potrzeb. Dostępne opcje na załączonej grafice.
04-02-2020 06:19 PM
04-02-2020 08:52 PM
@Esaone dobrze Cię zrozumiałem i pokazałem ustawienia dla trybu "Rozmowa".
Problem, że nie napisałeś jaki model i na jakiej wersji systemu. U mnie S10+ na A10.
05-02-2020 01:03 AM
25-02-2020 09:48 PM
Na początek chciałem się przywitać jako nowy użytkownik 🙂
Mam pytanie dot. konfiguracji poczty Mail w Samsungu S9 (Android 10).
Poczta mi działa i jak dotąd nie miałem problemów.
Mam do niej podpiętą skrzynkę na WP. Ostatnio na WP ustawiłem sobie nowy folder, do którego wpadają wiadomości z określonych adresów (wg filtra). Niestety ten folder nie wyświetla mi się na poczcie Mail Samsunga.
Jak to zrobić???
25-02-2020 10:28 PM
@Tomy1000 próbowałeś usunąć konto z telefonu i dodać jeszcze raz?
25-02-2020 10:54 PM