Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPay i zabezpieczenia

(Temat utworzony: 19-11-2021 08:12 AM)
518 Wyświetlenia
Malcerz
Pioneer
Opcje

Dlaczego mogę płacić kartą dodaną do GPay bez odblokowywania telefonu? Wystarczy że zaświecę ekran bez odblokowywania/wpisywania kodu i już mogę płacić w terminalach?
Koleżanka z pracy ma motorolę i kartę z tego samego (m)banku dodaną do GPay i z nieodblokowane telefonu już nie może płacić.
Jak zablokować NFC przy zablokowanym telefonie?

22 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Zapewne w Gpay w ustawieniach, a jeśli nie tam to w aplikacji bankowości elektronicznej chociaż w tej drugiej są ustawienia dotyczące tylko tej aplikacji. Natomiast Gpay jest osobną aplikacją do obsługi płatności i to tam bym szukał ustawień, które Cię interesują.
0 Like
szuwar1978
Voyager
Opcje
Płacę telefonem jak tylko pojawiła się taka możliwość i od zawsze mam S-ke od samsunga. Płatność przechodzi jak tylko podświetli się ekran i przyłoży do czytnika. W ustawieniach GPay jest fifka zaznaczona przy "aby zapłacić musisz odblokować telefon" ale działa jak opisano. Dlatego ja mam zawsze wyłączone NFC ... uruchamiam tylko do płatności. Może trzeba to inaczej ustawić....
0 Like
Jac00b
Journeyman
Opcje
Sprawdziłem i niezależnie od ustawień u mnie jest to samo. Kuzynka też ma Samsunga, ale musi odblokować do płatności. Nie wiem od czego to zależy... Jak się z nią spotkam to jeszcze zerknę u niej i dam znać, bo nie podoba mi się to. XD
Jac00b
Journeyman
Opcje
Jedyną opcją jest włączenie płatności zbliżeniowych BLIKiem w aplikacji banku.
0 Like
Malcerz
Pioneer
Opcje

Miałem wcześnie S9 i było tak samo. Bez zdjęcia blokady można było płacić. Wcześniej OP3T i tak samo - płatność od razu.
A motorola wymusza zdjęcie blokady. 
Jak dla mnie to błąd samsunga który aktywuje NFC od razu po zaświeceniu ekranu.

0 Like
Malcerz
Pioneer
Opcje

W Ustawieniach GPay gdzie nic nie mogę zmienić mam "ptaszka" na:

Ustawiono blokadę ekranu - Aby zapłacić telefonem musisz go odblokować

Ale oczywiście to nie prawda, nie musze odblokowywać.
Czy ktoś z Samsunga może to zweryfikować?

0 Like
Jac00b
Journeyman
Opcje
Rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem mBanku, ponieważ większość czasu jestem zagranicą, a płatność BLIKIem nie jest zbyt dobrym dla mnie wyborem ze względu na dodatkowe opłaty przewalutowania. Opisałem jej problem, pierwszy raz o nim słyszała. Napisała więc w tym przypadku reklamację, czekam na resztę informacji, podejrzewam że bank skontaktuje się z Samsungiem. Babeczka też ma telefon Samsunga i dzisiaj sprawdzi czy u niej też jest ten sam problem. Dodatkowo opisałem błąd tutaj w aplikacji do Samsunga. Miejmy nadzieję, że to naprawią.
relatyw
Helping Hand
Opcje

To nie są ustawienia. To jest "Konfiguracja płatności zbliżeniowych" - taka lista kontrolna warunków koniecznych do płatności za pomocą telefonu. Każdy warunek musi być spełniony (odfajkowany) aby można było płacić. Użytkownik może sobie tylko to obejrzeć, nie może tam nic ustawiać. Jeżeli ma problemy z płaceniem to ta lista poinformuje go o ich przyczynie. Co do sformułowania Ustawiono blokadę ekranu - Aby zapłacić telefonem musisz go odblokować to pierwszy człon jest poprawny natomiast drugi Aby zapłacić telefonem musisz go odblokować to kompletna bzdura. Specjalnie zmieniałem język na telefonie na angielski UK i US bo pomyślałem, że to z tych języków zostało coś źle przetłumaczone na polski. Ale nie, po angielsku też jest bzdura. Widać, że te informacje są napisane w określony sposób - najpierw jest istotna informacja pisana ciemną większą czcionka a następnie taka jakby dodatkowa wskazówka, opis czy uzupełnienie pisana jaśniejszą mniejszą czcionką. W zasadzie te wskazówki pisane małą czcionką nie są konieczne i można by się bez nich całkowicie obejść lub zastąpić je inną równie mało potrzebną treścią. Np. zamiast Ustawiono blokadę ekranu - Aby zapłacić telefonem musisz go odblokować mogło by być Ustawiono blokadę ekranu - Aby płacić telefonem musisz na nim ustawić blokadę. 

relatyw
Helping Hand
Opcje

Bardzo dobrze nich poprawią tę bzdurę albo niech ją usuną. Ponieważ nie ma to żadnego wpływu na działanie aplikacji myślę, że nie będzie miało to największego priorytetu.

0 Like