Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Dziwne zachowanie telefonu - aplikacja wiadomości

(Temat utworzony: 17-09-2021 09:01 AM)
6546 Wyświetlenia
BasiaCh
Explorer
Opcje

Dzień dobry,

Od kilku dni mam problem z telefonem. Podczas użytkowania następuje mignięcie ekranu jakby został wykonany zrzut i w tle otwiera się pusta aplikacja wiadomości, w która nie można wejść. Jeśli w tym czasie pisany jest tekst to on znika i trzeba pisać od nowa. Rozmawiałam na czacie z konsultantem ze wsparcia i wykonałam wczoraj wipe cache partition oraz app recovery i nic nie pomogło. Powiedział, że nigdy się z czymś takim nie spotkał i polecił oddanie telefonu na gwarancję. Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi i jak to naprawić ? :smiling-face:

Pozdrawiam Screenshot_20210915-185147_One UI Home.jpgScreenshot_20210915-125349_One UI Home.jpg

61 Odpowiedzi
BasiaCh
Explorer
Opcje

Sprawdziłam obecny biling - nie ma nic podejrzanego.

Members_PtPMuP3
Journeyman
Opcje
Ja obecnie używam Norton 360, a poprzednio Eset Mobile Security. Generalnie, zwłaszcza na Androidzie, bez przyzwoitego antywirusa raczej nie działam. Trudno coś doradzić - jest dużo darmowych programów, są skanery różnego rodzaju. Jeśli to faktycznie wina jakiegoś złośliwego oprogramowania, to może też się zdarzyć, że program nie wykryje infekcji - teraz dużo różnych robali jest tak robiona, że maskują się przed antywirusami. Na początku sprawdziłbym aktualizację systemu, potem rozejrzał się za antywirusem, a na koniec oddał do serwisu, żeby wyzerowali urządzenie i zainstalowali na świeżo.. Ale może to po prostu jakiś błąd w systemie jest, albo jakaś apka miesza, którą zainstalowałaś?
Members_PtPMuP3
Journeyman
Opcje
To ja zrobiłbym tak - wyzerował urządzenie, zainstalował po kablu oprogramowanie od zera i nie przywracał kopii zapasowej. Potem bym porobił aktualizacje systemu, zainstalował antywirus i skonfigurował wszystko od nowa. Oczywiście nadal zakładając, że może to wirus. Ale taki reset pomaga i na inne niedomagania systemu.
BasiaCh
Explorer
Opcje

Ostatnio nic nowego nie instalowałam, w sumie już od dawna nic nie instaluje tylko aktualizuje to, co jest. Jedyne co może zrobiłam inaczej niż zwykle byłam w Polsce na urlopie i wróciłam do siebie (inny kraj). Nie łączyłam się z żadną siecią WI-FI inną niż domowa... posprawdzam jeszcze na antywirusie czy coś znajdzie a jeśli nic to hard reset...

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BasiaCh  Proszę wykonać na razie wipe cache partition i zobaczymy czy problem będzie nadal.

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn... 

Nie zalecam też instalować zewnętrznych antywirusów. 

BasiaCh
Explorer
Opcje

Wykonałam wipe cache partition wczoraj i problem jest nadal, od razu po załączeniu telefonu stało się to samo. Miałam na telefonie już ESET i przeskanowałam nim teraz, nic nie wykazało.

0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Spróbuj jeszcze wyczyścić dane aplikacji Wiadomości. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > Wiadomości > Domyślna pamięć > Wyczyść dane. Jeżeli to nie pomoże to wykonaj hard reset, o którym wspomniałem w poprzedniej mojej wiadomości.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@BasiaCh, jeśli zakładamy, że to jakieś złośliwe oprogramowanie (najprawdopodobniej po prostu szpiegujące), to tak:

a) standardem jest, że raczej na własną rękę tego nie wykryjesz, a tym bardziej mizerna szansa, że którykolwiek antywirus Ci w tym pomoże. Antywirusy na telefon to nie to samo, co na komputer. W wykryciu pomogą tylko specjalistyczne firmy, które zajmują się takimi rzeczami;

b) jeśli często siedzisz na WiFi, to możesz nie zauważyć drastycznej różnicy w przesyle danych komórkowych;

c) tak jak kolega @Members_PtPMuP3 radzi, hard reset telefonu powinien ubić wszystko, "co jest złego" w Twoim telefonie. Tylko nie zaciągaj później kopii zapasowej aplikacji;

d) znikome są szanse, że cokolwiek ściągnąłaś z internetu, obstawiałbym bardziej, że ktoś miał dostęp do Twojego telefonu. Pożyczałaś komuś telefon do "zadzwonienia, bo jemu/jej się rozładował"? Czy na granicy zabierali Ci telefon do sprawdzania (są udokomentowane przypadki, kiedy na granicach zabierają sprzęty/pendrive'y niby do sprawdzenia, czy nie ma tam nielegalnych treści, a później instalują soft szpiegujący)?

Zrób też to, co mówił @mirudo24, jeśli jeszcze nie robiłaś.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

BasiaCh
Explorer
Opcje

Witam,

Wykonałam i po pierwszym czyszczeniu danych okno jeszcze raz się samo otworzyło, potem powtórzyłam dwa razy i od tego czasu spokój, ani rano nie otworzyło się w tle. Nie mam pojęcia co mogło być tego przyczyną ale na razie jest spokój. Dziękuję za poradę ! :smiling-face:

0 Like
BasiaCh
Explorer
Opcje

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Zwłaszcza podpunkt D) dał mi do myślenia ale nie pożyczałam nikomu telefonu ani też nie sprawdzali zawartości urządzenia podczas kontroli bezpieczeństwa. Telefon po prostu przejechał na taśmie razem z innymi rzeczami osobistymi.

Wyczyściłam dzisiaj kilkukrotnie dane aplikacji i po tym przestało się otwierać. Mam nadzieję, że to już będzie koniec tego problemu :).

Pozdrawiam