Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak polskich znaków we wiadomościach SMS/ustawienie polskich znaków

(Temat utworzony: 25-12-2019 12:51 PM)
26289 Wyświetlenia
CezaryJ
First Poster
Opcje

Witam, czy wie ktoś jak włączyć polskie znaki podczas pisania Sms'ów, bo w ustawieniach SMSów nie ma nic (mam ustawiony Tryb wprowadzania na ALFABET GSM, ale to nic nie daje.

z góry dzięuję za podpowiedź.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MichalAlex14  Dobrze, dziękujemy za informacje.

0 Like
Wookash_
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Chciałbym dołączyć do tematu. Samsung A13. Telefon z dual sim. Karta Orange i Play.

Kiedy chcę wysłać wiadomość z karty Play, wyświetla się komunikat:

"Tylko proste znaki. Aby operator mógł wysłać tą wiadomość..." Finalnie nie mogę wysłać wiadomości spod karty Play z polskimi znakami. Tryb wprowadzania jest na "Automatyczne".

Ten problem nie występuje, kiedy wysyłam sms z karty Orange.

Z góry dziękuję za pomoc!

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Wookash_, karta Play, oprócz Samsungów, sprawdzone na tanim Xiaomi Redmi Note 8T oraz flagowym Asus Zenfone 8 z A12, jest to samo, brak możliwości wysyłania SMS z polskimi znakami.

Obstawiam, że kwestia tylko i wyłącznie operatora.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

markizoo
First Poster
Opcje

Odkopuję, bo po powrocie do Samsunga nie mogłem tej opcji nigdzie znaleźć.
Teraz nazywa się to nieco inaczej.

Wiadomości -> trzy kropki -> ustawienia -> zaawansowane -> używaj prostych znaków -> wyłączamy.

Pzdr
M.

1234q
First Poster
Opcje
Mam problem z Samsung s22 ultra dlaczego mi urywa litery np. ś , ć ,ę w czym jest problem. proszę o informację pozdrawiam.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@1234q, czy mógłbyś jaśniej opisać problem? W jakich aplikacjach pojawia się problem? Problem dotyczy odczytywania wiadomości, pisania wiadomości czy czegoś innego?

msss95
Pioneer
Opcje
Jakie ustawienie zmienić aby smsy wysyłały się bez znaków polskich i tak szybko nie zmieniały się przez to w mmsy. Kiedy zacznę pisać SMS po dwóch zdaniach wyczerpują się już znaki i zmienia się szybko w MMS. .
Używam oryginalnej samsungowskiej aplikacji wiadomości, a nie wiadomości Google 
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@msss95  Cześć

Bez znaków polskich maja się wysyłać?

Przy sms w ustawieniach ustaw na tryb wprowadzania "Automatyczny",  dodatkowo włącz Czat RCS

slawoLord
Voyager
Opcje
Czat RCS i zmiana trybu nie pomoże. Bo jak druga osoba nie ma włączonego rcs to nie wyślesz do niej długiego smsa. Tylko max. O długość 3smsów. I nie przejdzie automatycznie na mmsa. Wyskoczy że osiągnięto maksymalną liczbę znaków. Już był nie raz poruszany temat na forum. Są dwa rozwiązania ponieważ bo samsung od pewnego czasu jako dedykowaną aplikację do wysyłania są wiadomości od google gdzie nie ma takich problemów nawet bez czatu RCs. I każdy nowy telefon ma z automatu ja ustawioną. Albo zmienić na samsung i sprawdzić czy taki problem wyskakuje bo w różnych model działa to inaczej.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Żeby SMS-y wysyłały się bez Polskich znaków musimy ustawić w Trybie Wprowadzania Alfabet GSM zamiast Automatyczny, wtedy kiedy będziemy pisać że znakimi Polskimi odbiorca odbierze juz bez. Funkcja nie działa w przypadku Czatu RCS.Screenshot_20221225-101316_Messages.jpg