18-01-2019 01:32 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 11:01 PM przez EwaK
Witajcie!
W związku z tym, że na forum pojawiają się ostatnio częstsze pytania dotyczące Asystenta Google z uwagi na udostępnienie jego obsługi w języku polskim, chciałbym zebrać wszystkie materiały w jednym miejscu, a także sprowadzić dyskusję wyłącznie do tego tematu, celem zachowania względnego porządku na forum.
Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu naszych użytkowników - @Szewcu72 oraz @mirudo24, wiele informacji już pojawiło się na forum, za co chciałbym podziękować. Na podstawie tej wiedzy łatwiej było mi stworzyć ten post.
Na początku może krótkie info, jak rozróżnić Asystenta Google od usługi Google Now. Najprostszym sposobem będzie zwrócenie uwagi na ikonę:
Google Now
Google Assistant
Google Now
Usługa ta działa po polsku już od 2015 roku, czyli 3 lata po pierwszym jej zaprezentowaniu w Stanach. To pierwsza przyczyna mylenia jej z polskim asystentem w ostatnim czasie. Samo Google Now pozwala co prawda na sprawdzenie takich rzeczy, jak pogoda, wyszukanie czegoś w sieci, wyznaczenie trasy w aplikacji Mapy. Jednakże, nie jest to w pełni interaktywna komunikacja. Usługa Google Now nie rozpozna w pełni wszystkich poleceń, które mają ten sam sens wypowiedzi, ale różną składnię. Dlatego też używanie jej jest dosyć schematyczne i sprowadza się do konkretnych komend, obsługiwanych przez to narzędzie. Nie ukrywam, że nawet przed pojawieniem się asystenta pomagało, a właściwie ułatwiało wyszukiwanie treści w sieci. Podejrzewam, że wielu kierowców którzy żyją z 'siedzenia za kółkiem', regularnie stosuje nawigowanie za pomocą komend Google Now. Sam byłem świadkiem kilku takich sytuacji, gdy musiałem skorzystać z taksówki. Jednakże, okrojony skrypt, uniemożliwiający pełną interakcję z użytkownikiem był czymś, co skłoniło firmę Google do stworzenia następcy tej usługi, jakim jest właśnie...
Google Assistant
Swoje początki asystent miał w 2016 roku. Tak naprawdę ja sam dopiero teraz, szukając informacji na potrzeby tego postu, dowiedziałem się jak krótko asystent istnieje. I biorąc pod uwagę, że jego zaprezentowanie miało miejsce ledwo 3 lata temu, myślę że wprowadzenie polskiego języka w takim czasie to duży sukces, bo mimo wszystko nie należy on do najprostszych. Zamysłem asystenta również jest pomoc użytkownikowi w różnych kwestiach, jednakże komunikacja jest tutaj oparta o zdecydowanie bardziej dopracowaną sztuczną inteligencję, która przede wszystkim potrafi wyłapać kontekst wypowiedzi, tak jak w interakcjach międzyludzkich.
Oczywiście skrypt ten nie jest jeszcze idealny i w wielu przypadkach będzie jeszcze podawał wyniki wyszukiwania, zamiast podać gotową odpowiedź. Zwłaszcza w języku polskim wciąż brakuje jeszcze funkcji ciągłej rozmowy, która pozwala doświadczyć możliwości asystenta w pełni. Jednakże jestem pewien, że będzie on ciągle rozwijany i wkrótce będziemy mogli cieszyć się pełną funkcjonalnością.
Na obecną chwilę asystent może nam pomagać w takich kwestiach, jak te wymienione na poniższych screenach (dzięki @Szewcu72 !)
W sieci pojawiła się również lista działających komend:
(źródło: Marcin Tymków, 17.01.2019, rootblog.pl)
Przyznam, że gdy testowałem osobiście asystenta zanim poznałem powyższą listę, wiele zapytań kończyło się wyszukaniem dyktowanej frazy w Google. Jednakże, do powyższej zapożyczonej listy pozwoliłem sobie dodać 2 pozycje, które odkryłem samodzielnie. Chodzi tu o komendę pokazującą koncerty i seanse kinowe w okolicy. Jest to dowód na to, że asystent potrafi zapewne nieco więcej, niż sugeruje ta lista, jednakże musimy być świadomi tego, że usługa ta dopiero weszła w naszym kraju i wymaga dopracowania. Pozwoliłem sobie również zebrać informacje z założonych wcześniej wątków o asystencie.
-brak obsługi funkcji 'Ciągła rozmowa' w języku polskim pomimo możliwości włączenia tej funkcji
-wybiórczo brak możliwości połączenia kont Spotify i Netflix bezpośrednio przez Asystenta (konieczne wykonanie tej czynności przez aplikację Google Home)
-brak możliwości sterowania urządzeniami zewnętrznymi
Tym samym chciałbym, żeby ten wątek stał się oficjalnym w kwestii zgłaszania funkcji asystenta, które nie zostały tutaj wymienione, ale także jego błędów. @mirudo24 @Szewcu72 - pozwoliłem sobie zablokować nowe odpowiedzi w Waszych wątkach tak, aby opanować prowadzoną w nich dyskusję, póki jeszcze można.
Poniżej linki do tych wątków:
Premiera Asystenta Google w Polsce
Oczywiście będę aktualizował ten temat o dodatkowe informacje, bo pomimo tego, że post wyszedł dosyć obszerny, wciąż nie umieściłem wszystkich informacji, które chciałem tu zawrzeć
Postaram się zrobić to w możliwie najkrótszym czasie
18-01-2019 02:02 PM — edytowano 18-01-2019 02:24 PM
@Damian K, istne kompendium wiedzy o polskim Asystencie Google! Super, że zebrałeś wszystkie informacje w jedno miejsce.
Zachęcam do odwiedzenia oficjalnej strony poświęconej Asystentowi gdzie znajdziecie wszystkie jego możliwości z podziałem na kategorie. Możemy również przejrzeć najpopularniejsze akcje oraz te, które zostały dodane w ostatnim czasie.
Co do problemów to początkowo miałem problem z konfiguracją opcji Voice Match, dzięki której możemy uruchamiać Asystenta za pomocą głosu wypowiadając frazę "Ok Google". Po czterokrotnym wypowiedzeniu tej frazy w trakcie konfiguracji nic się nie działo. Proces identyfikacji zawieszał się i nie mógł być ukończony. Jeżeli macie taki lub podobny problem to musicie wyczyścić dane aplikacji oraz cache. W tym celu należy kolejno przejść do: Ustawienia > Aplikacje > Google > Domyślna pamięć > Wyczyść pamięć a następnie Zarz. pamięcią > Wyczyść wszystkie dane. W ten sposób aplikacja zostanie przywrócona do ustawień fabrycznych i zostaną usunięte wszystkie nasze ustawienia z nią związane włączając w to widżety. U mnie ten sposób rozwiązał problem.
Na koniec wskazówka dotycząca ustawień Asystenta. Aby zmienić ustawienia należy uruchomić aplikację Google a następnie kliknąć w opcję Więcej i wybrać Ustawienia.
18-01-2019 02:43 PM
@mirudo24Też miałem ten błąd z funkcją "Voice Match", ale obyło się bez czyszczenia danych.
Wystarczy wejść w Google --> Więcej --> Ustawienia --> Wyszukiwanie głosowe --> Voice Match --> Usuń model głosu / Nauczy ponownie modelu głosu.
Natomiast mam problem z asystentem na S7 Edge. Nie mogę go tak ustawić, aby był aktywny nawet na wyłączonym ekranie. Ktoś miał podobny problem ?
18-01-2019 03:03 PM
@kamil40013 kamil, czy chodzi ci o ciągłość rozmowy? Jeżeli tak, to w naszym języku to jeszcze nie działa 😞 trzeba klikać w mikrofon.
18-01-2019 03:12 PM
@kamil40013, pytasz o wybudzanie telefonu czy o komunikację z Asystentem na wyłączonym ekranie?
18-01-2019 07:08 PM — edytowano 18-01-2019 07:09 PM
Chodzi oto, aby asystent włączał się po wydaniu komendy "Ok Google" na zablokowanym/wyłączonym ekranie. Choć z tego, co widze, to funkcja ta nie działa jeżeli nie mamy ustawionej blokady ekranu. Zrzut z S7E z blokadą typu "Przeciągnij"
Natomiast na S9+ z włączoną blokadą "Inteligentne skanowanie" jest napisane, że funkcja nieobsugiwana w języku polskim, ale telefon wybudza się po wypowiedzniu komendy na wyłączonym ekranie.
Możecie, to sprawdzić u siebie ?
18-01-2019 09:33 PM
@kamil40013, na Note9 jest dokładnie tak samo jak na S9/S9+. Nie ma możliwości odblokowania telefonu za pomocą głosu. Można telefon wybudzić, ale jak jest ustawiona blokada to i tak musimy normalnie odblokować telefon. Poza tym nie uważam żeby odblokowywanie telefonu głosem było bezpieczne ponieważ ktoś może mieć podobny głos i wtedy uzyska dostęp do naszych danych.
19-01-2019 09:22 AM
czy będzie można połączyć Asystenta z Kalendarzem Samsung (preinstalowanym np. S8) a nie z Googlowskim?
19-01-2019 12:29 PM
Trudno powiedzieć, jednakże wydaje mi się, że niestety nie będzie to możliwe. Aplikacja Google jest jedna dla wszystkich, gdyby wprowadzili integrację z Kalendarzem Samsung, taka opcja byłaby wyświetlana u każdego, na telefonie dowolnego producenta.
19-01-2019 02:11 PM
@mirudo24 napisał(a):@kamil40013, na Note9 jest dokładnie tak samo jak na S9/S9+. Nie ma możliwości odblokowania telefonu za pomocą głosu. Można telefon wybudzić, ale jak jest ustawiona blokada to i tak musimy normalnie odblokować telefon. Poza tym nie uważam żeby odblokowywanie telefonu głosem było bezpieczne ponieważ ktoś może mieć podobny głos i wtedy uzyska dostęp do naszych danych.
A jak wyłączysz blokadę ekranu ? Ustawisz ją na "przeciągnij", to wtedy telefon wybudza ci się po wypowiedzniu "Ok Google" ?