Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z programem Odkup i Foxway

(Temat utworzony: 24-04-2025 01:25 PM)
260 Wyświetlenia
mpikos
Journeyman
Opcje
Witam wszystkich,

Niestety swoją przygodę z Samsung Community muszę rozpocząć od problemów związanych z programem Odkup i firmą Foxway.

Na wstępie przyznaję, że popełniłem błąd – nie udokumentowałem stanu urządzenia przed wysyłką. Nie przyszło mi jednak do głowy, że może dojść do takiej sytuacji. Niewykluczone, że zbytnia ufność będzie mnie kosztować 336 zł.

Przebieg sytuacji:

1. Kupiłem w przedsprzedaży Samsunga S25 z opcją odkupu S21. Wstępna wycena mojego S21 wynosiła 1000 zł. Przygotowałem telefon do wysyłki, solidnie go zabezpieczyłem, ale niestety nie zrobiłem zdjęć ani filmu dokumentującego jego stan (mój błąd).

2. Czekałem prawie trzy tygodnie na wycenę i nic. Dopiero po komentarzu na Facebooku otrzymałem natychmiastową wycenę na 664 zł z lakoniczną informacją o wykrytych uszkodzeniach oraz 14-dniowym terminem na ewentualną rezygnację.

3. Dzień po otrzymaniu wyceny zapytałem o powody jej obniżenia. Ku mojemu zdziwieniu, jeszcze tego samego dnia otrzymałem przelew na kwotę odpowiadającą nowej wycenie – bez mojej akceptacji.

4. Następne dwa dni później dostałem odpowiedź, że przyczyną obniżki są plecki odklejone od reszty urządzenia. W załączniku znajdowało się zdjęcie pokazujące szczelinę między pleckami a ramką telefonu. Byłem w niemałym szoku, ponieważ na 100% wysyłany przeze mnie telefon nie miał takiej wady. Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia przedstawiające całość urządzenia i inne boki obudowy.

5. Foxway odpowiedział dopiero po 8 dniach, odmawiając dostarczenia dodatkowych zdjęć – akurat w ostatnim dniu roboczym, kiedy mogłem jeszcze odrzucić wycenę. Samsung natomiast nie widzi problemu i odsyła mnie do Foxway.

Na ten moment sytuacja wygląda tak, że mój telefon jest w znacznie gorszym stanie niż w momencie wysyłki. Czas na podjęcie decyzji dobiega końca, a jednocześnie zauważyłem, że wielu innych klientów również zgłaszało problem z „odklejającymi się pleckami” w ramach programu Odkup.

Dodatkowo znalazłem wpisy pokazujące, że osoby, które odrzuciły zaniżoną wycenę, otrzymywały swoje urządzenia w gorszym stanie, bez oryginalnych pudełek itd.

Czy jest coś sensownego, co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wrażenie, że mój S21 został albo uszkodzony, albo rozebrany podczas testów. Zdaję sobie sprawę, że to tylko słowo przeciwko słowu, ale na moją korzyść zdaje się działać to, że takich przypadków było więcej, gdzie poszkodowani byli w stanie potwierdzić brak szczeliny przed wysyłką.

Drugie pytanie – czy ktoś ma informacje na temat testów, które przeprowadza Foxway? Czy urządzenia są rozbierane, aby sprawdzić ich wnętrze?

Będę wdzięczny za każdą pomoc i radę. Na zakończenie zdjęcie od Foxway. 

image

18 Odpowiedzi
Aros12
Helping Hand
Opcje
Weźcie zróbcie z tego jeden zbiorczy wątek, bo co chwilę ktoś ma problem z tych ich odkupem. Dlaczego Samsung nie widzi problemu??

Fajnie było jakby kroś poruszył ten temat na wykopie, gdzie zebrałoby się więcej poszkodowanych i można by tę sprawę jakoś ruszyć1741985955378.jpg
0 Like
Aros12
Helping Hand
Opcje
Punkt 5
"Foxway odpowiedział dopiero po 8 dniach, odmawiając dostarczenia dodatkowych zdjęć – akurat w ostatnim dniu roboczym, kiedy mogłem jeszcze odrzucić wycenę."

I już wszystko wydaje się jasne... ktoś tu nieźle robi wała.
0 Like
Aros12
Helping Hand
Opcje
Nie chcę nikogo pomawiać, ale nie można wykluczyć tego, że celowo niszczą tanie elementy telefonu przykładowo rozklejając, żeby zaniżyć wycenę.
Następnie ktoś wymienią ten tani element obudowy i opyla ten telefon po dużo wyższej cenie. W sumie dobry sposób na biznes.
Aros12
Helping Hand
Opcje
Podejrzewam, że to mogą nie być oficjalne praktyki i to może być jeden z pracowników, który mógłby tak się bawić. Może nawet ma jakąś premię jeśli zaniży parę wycen...
0 Like
Amazigh
Black Belt 
Opcje
"Podejrzewać każdy może...🎶🎵" Każdego. I o wszystko. Mógłbym nawet o tym śpiewać. Gdybym znał melodię... W sądzie liczą się dowody. Aha! Jedno jest pewne - poza tymi trzema rzeczami, co każdy wie - to nie może być "oficjalna praktyka". Jeśli już.
0 Like
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Dokładnie.
0 Like
Joannabw
Apprentice
Opcje
Możliwy jest pozew zbiorowy z art 286.1.kk nie postępowanie cywilne
Wszystkim wysyłają te same zdjęcia ...mój też był w stanie idealnym ,teraz mają wielki problem z odesłaniem trwa to już ponad 3 tygodnie a telefonu nie ma i pieniędzy też.kiedy się przeszuka neta to ten proceder trwa już dłużej i poprzednie lata.nikt jednak nie myślał o tym ,iż Samsung może współpracować w ten sposób.Zglaszane problemy są tez ignorowane przez nich .
Jeszcze perfidnie chcą zdjęć sprzed wysyłki ja odmówiłam bo w metadanych widać gdzie zdjęcie było zrobione i kiedy .....więc ile to dla nich te dane sobie przerobić czekam na tel i oddam do biegłego .I tu nie chodzi o 300-400 zł ,tylko o zwykłą rzetelność i uczciwość. Samsunga kupujcie od pierwszych modeli ten s25 jest ostatni.dla zasady.
0 Like
Rozwiązanie
mpikos
Journeyman
Opcje
Odświeżę temat, może komuś się to przyda.
Po zgłoszeniu tematu na infolinii, wytknięciu kilku naruszeń regulaminu promocji, 3 moich pytaniach do Foxway zadanych przez Samsunga żeby wyjśnić sprawę i kilkukrotnym upomnieniu się na infolinii w tygodniowych odstępach, dostałem maila z uznaniem reklamacji i zapowiedzią przelewu brakującej kwoty.
Odopowiedzi na pytania zadane Foxwayowi oczywiście nie uzyskałem, ale po uznaniu reklamacji nie jest to już dla mnie problem.
Strasznie słabe jest to, że Samsung decyduje się na jakąkolwiek współpracę z taką firmą.
Najpierw jakieś niejasne praktyki, łamanie własnego regulaminu, ignorowanie uczestników programu, a finalnie potrzebna jest interwencja Samsunga.
0 Like
adiczku93
Journeyman
Opcje
Porażka, od 15 dni nie odpisują, wycenili marne 350 zł, pomimo, że bateria w telefonie jest nowa!
Zero kontaktu, porażka. Nie polecam nikomu tego pseudo programu. Lepiej się opłaca sprzedać telefon albo komuś podarować. Wycena szacunkowa 1000 zł na stronie samsung a wycena od tego foxway 350 zł, żenada totalna...
Na szczęście zrobiłam zdjęcia przed wysyłką, więc mam nadzieję, że mnie nie zaskoczą jakimiś uszkodzeniami celowymi z ich strony.
0 Like