Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualne promocje

Sprawdź swoje korzyści

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto dodał ten temat do Ja też

mpikos
Journeyman
Opcje
Witam wszystkich,

Niestety swoją przygodę z Samsung Community muszę rozpocząć od problemów związanych z programem Odkup i firmą Foxway.

Na wstępie przyznaję, że popełniłem błąd – nie udokumentowałem stanu urządzenia przed wysyłką. Nie przyszło mi jednak do głowy, że może dojść do takiej sytuacji. Niewykluczone, że zbytnia ufność będzie mnie kosztować 336 zł.

Przebieg sytuacji:

1. Kupiłem w przedsprzedaży Samsunga S25 z opcją odkupu S21. Wstępna wycena mojego S21 wynosiła 1000 zł. Przygotowałem telefon do wysyłki, solidnie go zabezpieczyłem, ale niestety nie zrobiłem zdjęć ani filmu dokumentującego jego stan (mój błąd).

2. Czekałem prawie trzy tygodnie na wycenę i nic. Dopiero po komentarzu na Facebooku otrzymałem natychmiastową wycenę na 664 zł z lakoniczną informacją o wykrytych uszkodzeniach oraz 14-dniowym terminem na ewentualną rezygnację.

3. Dzień po otrzymaniu wyceny zapytałem o powody jej obniżenia. Ku mojemu zdziwieniu, jeszcze tego samego dnia otrzymałem przelew na kwotę odpowiadającą nowej wycenie – bez mojej akceptacji.

4. Następne dwa dni później dostałem odpowiedź, że przyczyną obniżki są plecki odklejone od reszty urządzenia. W załączniku znajdowało się zdjęcie pokazujące szczelinę między pleckami a ramką telefonu. Byłem w niemałym szoku, ponieważ na 100% wysyłany przeze mnie telefon nie miał takiej wady. Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia przedstawiające całość urządzenia i inne boki obudowy.

5. Foxway odpowiedział dopiero po 8 dniach, odmawiając dostarczenia dodatkowych zdjęć – akurat w ostatnim dniu roboczym, kiedy mogłem jeszcze odrzucić wycenę. Samsung natomiast nie widzi problemu i odsyła mnie do Foxway.

Na ten moment sytuacja wygląda tak, że mój telefon jest w znacznie gorszym stanie niż w momencie wysyłki. Czas na podjęcie decyzji dobiega końca, a jednocześnie zauważyłem, że wielu innych klientów również zgłaszało problem z „odklejającymi się pleckami” w ramach programu Odkup.

Dodatkowo znalazłem wpisy pokazujące, że osoby, które odrzuciły zaniżoną wycenę, otrzymywały swoje urządzenia w gorszym stanie, bez oryginalnych pudełek itd.

Czy jest coś sensownego, co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wrażenie, że mój S21 został albo uszkodzony, albo rozebrany podczas testów. Zdaję sobie sprawę, że to tylko słowo przeciwko słowu, ale na moją korzyść zdaje się działać to, że takich przypadków było więcej, gdzie poszkodowani byli w stanie potwierdzić brak szczeliny przed wysyłką.

Drugie pytanie – czy ktoś ma informacje na temat testów, które przeprowadza Foxway? Czy urządzenia są rozbierane, aby sprawdzić ich wnętrze?

Będę wdzięczny za każdą pomoc i radę. Na zakończenie zdjęcie od Foxway. 

image

Kto dodał ten temat do Ja też