Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z programem Odkup i Foxway

(Temat utworzony: 14-03-2025 06:50 PM)
924 Wyświetlenia
mpikos
Journeyman
Opcje
Witam wszystkich,

Niestety swoją przygodę z Samsung Community muszę rozpocząć od problemów związanych z programem Odkup i firmą Foxway.

Na wstępie przyznaję, że popełniłem błąd – nie udokumentowałem stanu urządzenia przed wysyłką. Nie przyszło mi jednak do głowy, że może dojść do takiej sytuacji. Niewykluczone, że zbytnia ufność będzie mnie kosztować 336 zł.

Przebieg sytuacji:

1. Kupiłem w przedsprzedaży Samsunga S25 z opcją odkupu S21. Wstępna wycena mojego S21 wynosiła 1000 zł. Przygotowałem telefon do wysyłki, solidnie go zabezpieczyłem, ale niestety nie zrobiłem zdjęć ani filmu dokumentującego jego stan (mój błąd).

2. Czekałem prawie trzy tygodnie na wycenę i nic. Dopiero po komentarzu na Facebooku otrzymałem natychmiastową wycenę na 664 zł z lakoniczną informacją o wykrytych uszkodzeniach oraz 14-dniowym terminem na ewentualną rezygnację.

3. Dzień po otrzymaniu wyceny zapytałem o powody jej obniżenia. Ku mojemu zdziwieniu, jeszcze tego samego dnia otrzymałem przelew na kwotę odpowiadającą nowej wycenie – bez mojej akceptacji.

4. Następne dwa dni później dostałem odpowiedź, że przyczyną obniżki są plecki odklejone od reszty urządzenia. W załączniku znajdowało się zdjęcie pokazujące szczelinę między pleckami a ramką telefonu. Byłem w niemałym szoku, ponieważ na 100% wysyłany przeze mnie telefon nie miał takiej wady. Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia przedstawiające całość urządzenia i inne boki obudowy.

5. Foxway odpowiedział dopiero po 8 dniach, odmawiając dostarczenia dodatkowych zdjęć – akurat w ostatnim dniu roboczym, kiedy mogłem jeszcze odrzucić wycenę. Samsung natomiast nie widzi problemu i odsyła mnie do Foxway.

Na ten moment sytuacja wygląda tak, że mój telefon jest w znacznie gorszym stanie niż w momencie wysyłki. Czas na podjęcie decyzji dobiega końca, a jednocześnie zauważyłem, że wielu innych klientów również zgłaszało problem z „odklejającymi się pleckami” w ramach programu Odkup.

Dodatkowo znalazłem wpisy pokazujące, że osoby, które odrzuciły zaniżoną wycenę, otrzymywały swoje urządzenia w gorszym stanie, bez oryginalnych pudełek itd.

Czy jest coś sensownego, co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wrażenie, że mój S21 został albo uszkodzony, albo rozebrany podczas testów. Zdaję sobie sprawę, że to tylko słowo przeciwko słowu, ale na moją korzyść zdaje się działać to, że takich przypadków było więcej, gdzie poszkodowani byli w stanie potwierdzić brak szczeliny przed wysyłką.

Drugie pytanie – czy ktoś ma informacje na temat testów, które przeprowadza Foxway? Czy urządzenia są rozbierane, aby sprawdzić ich wnętrze?

Będę wdzięczny za każdą pomoc i radę. Na zakończenie zdjęcie od Foxway. 

image

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mpikos
Journeyman
Opcje
Odświeżę temat, może komuś się to przyda.
Po zgłoszeniu tematu na infolinii, wytknięciu kilku naruszeń regulaminu promocji, 3 moich pytaniach do Foxway zadanych przez Samsunga żeby wyjśnić sprawę i kilkukrotnym upomnieniu się na infolinii w tygodniowych odstępach, dostałem maila z uznaniem reklamacji i zapowiedzią przelewu brakującej kwoty.
Odopowiedzi na pytania zadane Foxwayowi oczywiście nie uzyskałem, ale po uznaniu reklamacji nie jest to już dla mnie problem.
Strasznie słabe jest to, że Samsung decyduje się na jakąkolwiek współpracę z taką firmą.
Najpierw jakieś niejasne praktyki, łamanie własnego regulaminu, ignorowanie uczestników programu, a finalnie potrzebna jest interwencja Samsunga.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
18 Odpowiedzi
mpikos
Journeyman
Opcje
Po szybkim przeglądzie Samsung Community znalazłem 4 identyczne przypadki w ostatnim czasie. Pewnie jest tego znacznie więcej.
Amazigh
Black Belt 
Opcje
Nie. Telefony nie są rozbierane do testów. Nie sądzę też, żeby to był "chytry" sposób na kasę (przyp.: chytry dwa razy traci. Raz - zatrudnianie osób do rozbierania i składania kosztuje, dwa - Taka praktyka ma krótkie nogi, ktoś nawet z "rozbierajacych" wcześniej czy później zadenuncjuje i żegnaj kontrakt z Samsungiem, witaj wypłaty odszkodowań). Natomiast zawsze może się zdarzyć pomyłka/błąd ludzki. Nawet w produkcji nowych powstaje jakiś odsetek wadliwych egzemplarzy. Niestety, wobec braku (skąd rozbierający mieliby to wiedzieć?) i twojego błędu (mimo wyraźniej instrukcji) dokumentacji stanu - nie ma żadnych szans na reklamację. Przyjmujesz albo odrzucasz.
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Jest wiele firm w PL które płacą nie mniej niż w promocji Odkup. Ekspertyza jest przy właścicielu tel. Nie korzystałem z odkupu i po tym co czytam na temat tej firmy F to raczej nie skorzystam.
atvandal
Troubleshooter
Opcje
Mam pytanie czy osobiście uważasz że kwota ponad 600 zł za używany telefon nawet w stanie bdb ale już z minimum 2 letnia bateria to mało.Rozuniem Twoje rozgoryczenie liczyłeś na 1k ale gdybyś próbował sprzedać ten telefon na rynku wtórnym chyba że chciałeś go zostawić w rodzinie to gwarantuje nikt nie dal by więcej niż 600 zł czy to portal na olx czy komis
0 Like
mpikos
Journeyman
Opcje
Gdybym miał świadomość, że będzie to 600-700zł nie zdecydowałbym się na sprzedaż, bo drugi telefon jest potrzebny. Miał to być pewnie sposób na napędzanie przedsprzedaży, a w wielu przypadkach był to zwykły wałek.
atvandal
Troubleshooter
Opcje
Rozumie bo sam tego doświadczyłem 2 lata temu,pomimo nakręcenia filmiku co wkładam do paczki odpuściłem temat bo tak naprawdę po konsultacji z rzecznikiem konsumenta szansa na wygranie z firmą posiadającą sztab prawników jest z góry skazana na porażkę.Zalecenie unikać tego typu akcji gdzie kupujący nie widzi towaru a określoną kasa nie jest dawana do ręki
miroON
Big Cheese
Opcje
 W podanych do publicznej wiadomosci informacjach było wyraźnie napisane że ekran może mieć rysy, pęknięte szkło, ale nie może mieć wypaleń, czarnych kropek, rozlania pod szkłem itp. No i musi dać się wejść do ustawień. Takie było kryterium przy serii S23 S24 odnośnie telefonow.
Niestety przy wycenach ogledzinach nie ma swiadkow Wiec zapewne nie dowiemy sie co i jak to przebiega. 2lata temu zrezygnowalem z ODKUPU pobierajac jedynie gwarantowane 500 zl i chyba dobrze zrobilem Choc takie przypadki jak twoj i tutaj opisujacy wydaje mi sie ze sa marginalne Wiekszosc nawet gorszego stanu otrzymywalo zaproponowana kwote
mpikos
Journeyman
Opcje
Zaryzyukję, że ekran był w idealnym stanie. Jedna rzecz, do której można by było mieć zarzuty, to ramka, na której były drobne ślady użytkowania od jakichś paprochów pod silikonowym etui. Gdy przeczytałem o odklejonych pleckach, szczęka mi opadła ze zdziwienia.
miroON
Big Cheese
Opcje
@Maniollo wlasnie . Natknąłem sie na pare komentarzy gdzie w co niektorych elektrosklepach taka wycena jest na miejscu i kasa zaraz tez jest od reki