Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy z zasięgiem i łącznością galaxy live buds

(Temat utworzony: 28-12-2020 09:37 PM)
1626 Wyświetlenia
Rusznic
Explorer
Opcje

Witam wszystkich,

Dostałem właśnie galaxy live buds i pomimo, że bardzo podoba mi się jak słuchawki leżą w uszach i brzmienie muzyki to mam znaczne problemy z łącznością bluetooth. Problem wydaje mi się znacznie poważniejszy na dworze (może kurtki i ciepły ubiór zimowy ma wpływ).

Co się dzieje to typowe objawy wychodzenia poza zasięg bluetooth kiedy telefon jest w kieszeni. Gdy telefon stoi na stole mogę wyjść do innego pokoju i sygnał jest idealny. Gdy położę na dworzu rękę na kieszeni sygnał znika do ZERO (przednia kieszeń spodni). W biurze jak usiądę przy stole i pomiędzy kieszenią i słuchawkami jest jeszcze blat biurka to słuchawki przerywają kompletnie. Reset i ponowne parowanie nic nie pomaga. Testowałem różne ustawienia BT i codeki i wszystko bez zmian. Testowałem też telefony Samsung Galaxy S6, S10e LG G6 oraz komputery Lenovo i Asusa - wszędzie to samo.

W takim stanie słuchawki są nie do użytku bo nawet pobiegać czy na spacer wyjść w nich nie można. Zasięg "w zasięgu 1m i wzroku" to dużo poniżej tego co najniższa klasa bt pokazywała 10 lat temu!

0 Like
12 Odpowiedzi
Stanley88
Voyager
Opcje

@Rusznic  napisał(a):

<...>

W takim stanie słuchawki są nie do użytku bo nawet pobiegać czy na spacer wyjść w nich nie można. Zasięg "w zasięgu 1m i wzroku" to dużo poniżej tego co najniższa klasa bt pokazywała 10 lat temu!

Zasięg typowych urządzeń bluetooth to max 10m. Teoretycznie. 
Ja w swoich Budsach Live aż takich efektów zrywania nie doświadczam. W mieszkaniu, czy w pracy, gdy telefon leży normalnie np. na stole/biurku, zachowują się typowo - w obrębie pomieszczenia nie zrywają, za 1 ścianą sporadycznie, za 2-ma już pojawiają się przerwy. Również nie mam kłopotów nawet jak noszę telefon w tylnej kieszeni spodni, np. na spacerze.  Jednak iż łączność BT potrafi wtedy sprawiać dziwne problemy, mam przykład na smart-zegarku (nie Samsunga): potrafi czasem zerwać, nawet gdy mam opuszczoną rękę. W jakiej jest wtedy odległości od telefonu: 20-30cm? Jeżeli telefon mam schowany np. w torbie noszonej na ramieniu, zegarek nigdy nie zerwał. Słuchawki również.
Może spójrz na ten artykuł, szczególnie p.2:
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00097458
Niemniej niewykluczone, że Twoje słuchawki kwalifikują się do reklamacji.

P.S. Mam za to inny problem, i chyba będę musiał reklamować:
https://eu.community.samsung.com/t5/akcesoria/s%C5%82uchawki-buds-live-losowe-przemieszczanie-d%C5%B...

0 Like
Rusznic
Explorer
Opcje

"W mieszkaniu, czy w pracy, gdy telefon leży normalnie np. na stole/biurku, zachowują się typowo - w obrębie pomieszczenia nie zrywają, za 1 ścianą sporadycznie, za 2-ma już pojawiają się przerwy. "

U mnie podobnie, gdy telefon leży na stole zachowują się tak jak powinny. Noszenie w kieszeni powoduje wariowanie sygnału.

"Może spójrz na ten artykuł, szczególnie p.2:
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00097458"

Większość tego to teoretyczne i przesadne, mam słuchawki Sony i trzymają sygnał twardo niezależnie od innych urządzeń, mikrofali czy trzymania w plecaku. Taki słaby sygnał to wychodzi poniżej krytyki bo mam już dużo tańsze i obiektywnie słabsze słuchawki poniżej 100zł i nie ma takich sytuacji.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

@Rusznic :  u mnie łączność w Buds Live nie odbiega od innych, a posiadam słuchawki nie tylko ze stajni Samsunga. Tak jak pisałem: nie zauważam problemów także gdy źródło BT (telefon - S10) jest noszone przy sobie, w ubraniu, kieszeni spodni  czy kurtki, w torbie na ramieniu, a słuchawki z uwagi na obecną porę roku i aurę pod czapką. 
Jeżeli u Ciebie jest inaczej, nie pozostaje Ci nic innego  jak reklamować, albo zwrócić jeśli jest jeszcze taka możliwość.

0 Like
Rusznic
Explorer
Opcje

Wymieniłem słuchawki w serwisie Samsung na nowe i nadal jest dokładnie to samo. Na wszystkich urządzeniach zasięg słuchawek jest poniżej wszelkiej krytyki. Oddałem znowu do serwisu i niby nie mogą odtworzyć problemu. U mnie czapka czy dłoń blokuje sygnał również w nowej parze.

0 Like
wiktork
Explorer
Opcje

Galaxy Buds Live z telefonem S7 - słuchawki notorycznie gubią zasięg. W pomieszczeniu w odległości 40cm od telefonu, lewa słuchawka - dźwięk niestabilny. Zakrycie dłońmi telefonu lub słuchawek natychmiast jest cisza. Spacer z telefonem w kieszeni spodni - rwie na potęgę. Telefon w górnej kieszeni kurtki - też rwie.

O co chodzi?

Jeszcze sprawdzę z S21, ale póki co używanie tego ze starszym telefonem to kompletna porażka.

Edit: z S21 nie ma tego problemu, natomiast z S7 bez problemu współpracują tanie xiaomi airdots.

Co można zrobić żeby poprawić współpracę Budsów z S7. Jakaś zmiana ustawień? Słuchawki mają najświeższe oprogramowanie. Jest tak źle, że z telefonem na wysokości klatki, odwrócenie głowy w lewo powoduje zanikanie głosu w lewej słuchawce! Dodatkowo słuchawki nie zawsze się poprawnie łączą i niby Galaxy Wearable pokazuje że wszystko jest ok ale głosu nie ma. Wydaje mi się też że odbieranie rozmów działa wtedy dobrze. Na brak dźwięku przy słuchaniu muzyki pomaga dopiero restart telefonu. 

Jakieś sugestie?

AgnieszkaG
Expert
Opcje

@wiktork  Zrób na telefonie reset ustawień sieciowych: Ustawienia > Zarządzanie ogólne > Resetowanie > Resetowanie ustawień sieciowych. Dzięki temu telefon przywróci fabryczne ustawienia dla połączenia Wi-Fi, sieci komórkowej oraz Bluetooth, ale nie wykasuje innych danych z urządzenia.

Usuń też dane BT w następujący sposób:
Ustawienia > Aplikacje > Menu (trzy kropki w prawym górnym rogu) > Pokaż aplikacje systemowe > Bluetooth > Domyślna pamięć > Wyczyść pamięć i Wyczyść dane.

Rusznic
Explorer
Opcje

Zrobiłem to jako pierwsze i nic nie zmienia tylko wszystkie sparowane urządzenia tracę i hasła wifi. Problem wraca natychmiast a słuchawki tak samo rwą na laptopach.

0 Like
Rusznic
Explorer
Opcje

Ja od 2 miesiecy walczę z salonami Samsunga ale dla nich wszystko działa jak należy. Pewnie mają najnowsze tylko samsungi i im "działa" jak 5 min testują. Szkoda, że nie napiszą że trzeba mieć wyłącznie S20 i nowsze telefony bo inaczej działać nie będzie.

0 Like
wiktork
Explorer
Opcje

Zgodnie z sugestią AgnieszkiG, zrobiłem w moim S7 reset ustawień i danych aplikacji Bluetooth a potem ustawień sieciowych oraz reset słuchawek i... jest lepiej.

Stan na 10 minut przed resetami:
W pomieszczeniu dźwięk niestabilny, po wyjściu na otwartą przestrzeń momentalnie brak dźwięku! W górnej kieszeni kurtki rwało.

Po resetach:
W pomieszczeniu jest bardzo dobrze. Dźwięk nie jest przerywany w odległości do 8-10m przy bezpośredniej widoczności i do 4m przez ścianę działową. Przy wyjściu z domu na otwartą przestrzeń i telefonie w przedniej kieszeni spodni, przy przemieszczaniu się sporadycznie przerywa (telefon ekranem do ciała). W górnej kieszeni kurtki jest chyba dobrze (nie zauważyłem przerywania). Także po wyjęciu słuchawek ze stacji nie muszę resetować telefonu żeby słuchać muzyki.

Testy z uwagi na mróz trwały krótko, ale na pierwszy rzut ucha na pewno się poprawiło. Martwi mnie jeszcze tylko to przerywanie w kieszeni spodni na zewnątrz.

Może problemem jest niedopracowanie softu słuchawek pod niższe wersje bluetooth (4.2 LE dla Galaxy S7) albo samej aplikacji Bluetooth? Może to jakiś tryb "oszczędzania energii" się włącza a nie powinien?

0 Like