20-06-2020 09:37 PM
Witam
Chociaż dedykowana dla tego etui aplikacja Edytor ikon LED posiada kilkadziesiąt „gotowców” od producenta, jednak próżno szukać ikon łatwo kojarzących się np. z mailem czy innym popularnymi apkami. Oczywiście można sobie przyjąć, że e-mail to np. filiżanka, a uśmiechnięta buźka to powiadomienie z banku (o wpływie, rzecz jasna 😉). Jednak mi z mailem bardziej kojarzy się koperta, a z bankiem znak $ czy zł, dlatego postanowiłem spróbować swoich sił i stworzyć kilka swoich ikon.
Dodam tylko, że z tzw. „plastycznego” w szkole nigdy nie miałem zachwycających ocen
Dodam również, że aplikacja niestety nie pozwala na eksport/import ikon, a przynajmniej nie znalazłem takiej opcji (nawiasem: może producent by pomyślał?). Dlatego wklejam zrzuty ekranu. Z drugiej strony matryca, na której możemy tworzyć nasze „dzieła” wynosi zaledwie 17x9 punktów, zatem ewentualne odwzorowanie nie powinno być trudne.
Może ktoś także podzieli się swoimi ikonkami?
P.S. Dla wyjaśnienia: moje ikonki dla powiadomień z aplikacji bankowych (mam dwie) obok „ZŁ” mają dodatkowe literki „m” i „s” - ponieważ nazwy banków zaczynają się właśnie od tych liter.
21-06-2020 01:47 PM
@Stanley88, ciekawe ikonki. Też kiedyś bawiłem się tworzeniem ikon na telefonie Galaxy S8+. Niestety, tak jak napisałeś, ikon nie można zapisać co oznacza, że po ewentualnym hard resecie lub po zmianie telefonu nasze małe dzieła przepadają. Mam nadzieję, że pojawią się jeszcze w tym wątku jakieś ciekawe propozycje.
Jeżeli uważasz, że aplikacja do edycji ikon powinna posiadać dodatkowe możliwości to zachęcam do zgłoszenia takiej sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members.
21-06-2020 07:22 PM
Zgłoszone. Dodałem jeszcze pomysł, aby po naciśnięciu przycisku zasilania etui wyświetlało stopień naładowania baterii (%) także podczas normalnego użytkowania, gdy ładowarka jest odłączona, a nie tylko podczas ładowania.
@nismo: mała uwaga - samodzielnie utworzone ikonki są gdzieś zapisywane (np. po wyłączeniu/włączeniu czy restarcie telefonu wciąż istnieją ), sęk w tym, że nie wiadomo gdzie. Myślę, że muszą być przechowywane w jakimś pliku lub plikach. Niestety nie potrafię go zlokalizować. Pytałem w innym wątku, ale nikt nie odpowiedział.
Tak czy siak opcja eksportu/importu ikon na pewno by się przydała - w celu wzajemnej wymiany "dzieł", backupu, archiwizacji, itd.
21-06-2020 09:47 PM
@Stanley88, szukałem w Internecie wskazówek odnośnie zapisywania ikon, ale wygląda na to, że nie ma możliwości zrobienia kopii zapasowej. Jeżeli szukasz inspiracji to wpisz w wyszukiwarkę np. frazę "galaxy led view cover custom icons". W ten sposób znajdziesz sporo ciekawych propozycji.
21-06-2020 10:35 PM — edytowano 21-06-2020 10:41 PM
Hm, tak się głośno zastanawiam czy ikonki nie są zapisywane w... samym etui. Myślę, że jest to możliwe - pamiętam jak pierwszy raz je założyłem, na telefonie wyświetlił się komunikat o aktualizacji oprogramowania... etui. Pomyślałem sobie wtedy nawet, że do czego to doszło - już nawet etui mają swój software i hardware Z drugiej strony logiczne: coś tymi diodami LED musi sterować.
Zastanawia mnie również, w jaki sposób etui komunikuje się z telefonem. Przed chwilą z ciekawości włączyłem tryb samolotowy, czyli powyłączałem wszystkie bluetoothy, wifi, NFC - a etui nadal się komunikuje, bo gdy podłączę ładowarkę, wyświetla aktualny stan naładowania baterii. Czyżby ładowanie indukcyjne - bo niewątpliwie etui w ten sposób jest zasilane z telefonu - posiadało również jakiś protokół komunikacji?
Ale to tylko takie lużne pytania "przy okazji". Myślę, że nawet gdyby ikonki były przechowywane w pamięci etui, to ich edycja jest przecież możliwa w aplikacji na telefonie. Czyli zrobienie importu/eksportu ikon do "normalnych" plików jest możliwe, kwestia "chęci" twórców aplikacji.
Co do poszukiwań inspiracji - dzięki za wskazówkę. W wolnej chwili spojrzę co tam w necie piszczy
28-08-2020 10:46 PM
28-08-2020 10:51 PM
@remlin : odpowiedź masz w pierwszym zdaniu pierwszego postu tego topicu. Wytłuszczoną dodam dla ułatwienia 😉
28-08-2020 11:03 PM
28-08-2020 11:44 PM
Opcja pojawia się w telefonie po założeniu etui LED View Cover. Czy korzystasz z tego typu etui?
29-08-2020 07:22 AM