Kupiłem niedawno wyżej wymienione etui dla swojego Tab A9. Zawsze odstraszała mnie cena oryginalnych akcesoriów. Tym razem, po drugim upadku tabletu z łóżka, powiedziałem sobie - kupuję jak najszybciej, bo dwa wgniecenia na tablecie co ma miesiąc to wstyd.
Trafiła się dobra cena na Book Cover Samsunga i przyznam, warto. Jest sztywne, wykonane z matowego, lekko szorstkiego materiału. Pewnie się dzięki temu trzyma w ręku. Przyciski są osłonięte dodatkowymi w etui, co zawsze preferuję. Nie tylko jedno miejsce gdzie zabrudzenia mogą sie dostać mniej, ale też dobrze są wyczuwalne w nocy. Umiejscowienie wycięć wiadomo, wzorowe. Przypadła mi do gustu klapka z magnesami. Czy to zawinięta na tył, czy po zamknięciu dobrze się trzyma i nie przeszkadza w użytkowaniu. Jeden drobny minusik to trudno ją odczepić od plecków.
Niestety jest jeden duży minus, ale to po stronie tabletu i samej firmy Samsung. Tab A9 nie obsługuje zamykania/otwierania klapki. Za to Tab A9+ już tak. Wątpię aby etui z większej wersji miało coś ekstra. W A9 jest brak opcji "Akcesoria" w ustawieniach, więc jest to celowe działanie. Testowałem czujnik Halla i zamknięcie etui powoduje spadek wartości, więc jak najbardziej można było dodać opcję blokady ekranu po zamknięciu etui. Widać Samsung chce dać użytkownikom świadomość posiadania budżetowej, mniejszej wersji.
Ogólnie wrażenia pozytywne. Budżetowemu tabletowi samo etui daje "powagi". Polecam przyszłym użytkownikom. Jest mnogość takich akcesoriów w internecie, ale z doświadczenia wiem, są one niskiej jakości. Jeśli znajdziesz, polecam przełknąć cenę i kupić etui od Samsunga. Naprawdę warto.