17-01-2021 12:21 PM — edytowano 17-01-2021 12:25 PM
Smart View Cover nie działa jak powinno. Sprawdziłem czujnik Halla (działa 1/2 punktów przy otwieraniu/zamykaniu pokrowca). Robiłem restart fabryczny telefonu, wyciągałem i wkładałem ponownie etui - nie pomogło. Wykorzystując inne etui Smart view z telefonu s10+ w testach Halla zrobiłem 2 czujnik na pass. Przez jakiś czas etui zaczęło działać poprawnie.. Po parunastu godzinach (bez restartu itp) problem wrócił - etui nie reaguje.
PS. Zapoznałem sie z postem
https://eu.community.samsung.com/t5/akcesoria/poradnik-clear-view-nie-dzia%C5%82a-oto-mo%C5%BCliwe-p...
Pytanie:
Czy w testach Halla muszą być 2/2 punktów sprawdzone ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
17-01-2021 12:53 PM
Wynik testu powinien wyglądać tak jak na poniższym zrzucie ekranowym. Czy tak to wygląda u Ciebie?
17-01-2021 01:05 PM
po włożeniu etui nie mam żadnej informacji dot. nowego akcesoria.
Gdy etui nie działa, robię testy Hall'a (wg. Twojego zalecenia -dziękuje) - pojawiaj się jedynie Realase 1 PASS/PASS (dotyczy tego na dole czujnika). -nadal NIE DZIAŁA
i teraz uwaga !
Mam inna obudowę Smart (S10+) gdy przyłożę magnesik w miejsce górnego czujnika etui zaczyna działać przez jakiś czas -Testy Halla wskazuja wtedy tak jak u Ciebie powyżej
[1]: Working: Pass/ Release PASS ,
[2] Working: Pass/ Release ---
Problem z tym ze po jakimś czasie (parę/paręnaście godzin) ( bez restartów/ nic nie ruszając) nagle ponownie etui nie działa.
Wiec poniekąd rozwiązaniem jest -Magnesik na test drugiego czujnika (tego na górze) -aby uzyskać efekt jak w/w.
Tylko pytanie dlaczego ponownie problem wraca?
Dodam że gdy etui nie działa - nie mam opcji "Ustawienia zaawansowane/Akcesoria" <Gdy działa opcja jest dostępna
17-01-2021 01:47 PM — edytowano 17-01-2021 01:47 PM
W pierwszej kolejności spróbuj wykonać wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu. W ostateczności wykonaj hard reset, który usunie wszystkie dane. Pamiętaj żeby nie przywracać kopii zapasowej ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy. Jeżeli problemy z etui będą występować w dalszym ciągu to obstawiam, że w etui wystąpiła usterka sprzętowa co powoduje właśnie takie zachowanie.
wipe cache partition: https://eu.community.samsung.com/t5/Telefony-i-smartfony/Poradnik-Soft-Hard-Reset-Tryb-Bezpieczny-i-...
hard reset: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...
Opcja w ustawieniach zaawansowanych jest widoczna tylko w momencie kiedy telefon wykrywa etui.
17-01-2021 06:32 PM
Witam,
Niestety pomimo wipe cache problem nadal występuje.
U mnie to wygląda tak:
Po uruchomieniu testu halla ( i wykorzystaniu innego etui ) aby wzbudzić czujnik -ten górny (nie wiem dlaczego u Ciebie jest w innym miejscu aniżeli u mnie 😕 ) etui S20 ultra działa (w menu pojawia się menu akcesoria)
Natomiast zaobserwowałem ze po czasie przestaje działać (zastanawiam się czy może jakieś funkcje uśpienia aplikacji / oszczędność energii nie wyłącza tego 😕
Ciekawi mnie dlaczego u Ciebie w innym miejscu jest czujnik 😕 (czy powinny być w tym samym miejscu ? )
Na powyższym screenie -test który został zaliczony "PASS" dotyczy tego dolnego (zamykając etui robi się czerwony)
Gdzie powinny być umieszczone magnesiki na oryginalnym etui S20 Ultra ?
17-01-2021 06:36 PM
To jest wyłącznie przykładowy zrzut z innego telefonu. Pozostaje wykonać hard reset bez kopii zapasowej. Jeżeli to nie pomoże to na Twoim miejscu zgłosiłbym reklamację na etui jeżeli jeszcze posiada ważną gwarancję.
17-01-2021 07:02 PM
17-01-2021 07:24 PM
@gambler2600 to teraz zasadnicze pytanie, gdzie zakupiłeś etui? Być może to jakiś "chińczyk"? Były już tu takie przypadki z różnymi akcesoriami.
31-01-2021 01:30 PM
Miałeś racje -odesłałem etui do sprzedawcy (na szczecie nie mial na wymianę i oddał mi kasę) - praktycznie w tej samej cenie zakupilem w EuroRtvAGD - działa poprawnie:)
Natomiast należy uważać (zakupione etui miało wszystkie znaczki Samsung'a, hologramy itp ... wygladalo jak oryginalne)
Porównując z tym działającym z Euro - inny troszkę materiał, w środku sam steropian zabezpieczejący ma już inny kształt.
Temat można maknąć dla potomnych:)
PS. sprawdziłem czujnikiem Halla - okazuje się ze
1 czujnik (Realas1) odpowiada za NFC (czyli jak założymy etui to powinien wykryć właśnie tym czujnikiem)
2 czujnik odpowiada za ten magnesik który mamy w etui (przy zbliżeniu/zamknięciu reaguje
Dziękuje panowie
31-01-2021 01:56 PM
@gambler2600 Chińczycy starają się jak mogą, aby wszystko wyglądało prawie jak oryginalne. 😉😀
Ważne, że problem został rozwiązany.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że te polskie, domorosłe biznesmeny chcą się dorobić na czyjejś krzywdzie i sprzedają podróbki. 🙄