Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

etui Clear view s20 ultra

(Temat utworzony: 17-01-2021 12:53 PM)
940 Wyświetlenia
gambler2600
Journeyman
Opcje

Smart View Cover nie działa jak powinno. Sprawdziłem czujnik Halla (działa 1/2 punktów przy otwieraniu/zamykaniu pokrowca). Robiłem restart fabryczny telefonu, wyciągałem i wkładałem ponownie etui - nie pomogło. Wykorzystując inne etui Smart view z telefonu s10+ w testach Halla zrobiłem 2 czujnik na pass. Przez jakiś czas etui zaczęło działać poprawnie.. Po parunastu godzinach (bez restartu itp) problem wrócił - etui nie reaguje. 

PS. Zapoznałem sie z postem
https://eu.community.samsung.com/t5/akcesoria/poradnik-clear-view-nie-dzia%C5%82a-oto-mo%C5%BCliwe-p...

Pytanie:
Czy w testach Halla muszą być 2/2 punktów sprawdzone ? 

0 Like
10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wynik testu powinien wyglądać tak jak na poniższym zrzucie ekranowym. Czy tak to wygląda u Ciebie?

Screenshot_20190628-134018_HwModuleTest.jpg

gambler2600
Journeyman
Opcje

po włożeniu etui nie mam żadnej informacji dot. nowego akcesoria.
Gdy etui nie działa, robię testy  Hall'a (wg. Twojego zalecenia -dziękuje) - pojawiaj się jedynie Realase 1 PASS/PASS (dotyczy tego na dole czujnika). -nadal NIE DZIAŁA
i teraz uwaga :smiling-face:

Mam inna obudowę Smart (S10+) gdy przyłożę magnesik w miejsce górnego czujnika etui zaczyna działać przez jakiś czas -Testy Halla wskazuja wtedy tak jak u Ciebie powyżej
[1]: Working: Pass/ Release PASS ,
[2] Working: Pass/ Release ---

Problem z tym ze po jakimś czasie (parę/paręnaście godzin) ( bez restartów/ nic nie ruszając) nagle ponownie etui nie działa.

Wiec poniekąd rozwiązaniem jest -Magnesik na test drugiego czujnika (tego na górze) -aby uzyskać efekt jak w/w.
Tylko pytanie dlaczego ponownie problem wraca?

Dodam że gdy etui nie działa - nie mam opcji "Ustawienia zaawansowane/Akcesoria" <Gdy działa opcja jest dostępna :smiling-face:  

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W pierwszej kolejności spróbuj wykonać wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu. W ostateczności wykonaj hard reset, który usunie wszystkie dane. Pamiętaj żeby nie przywracać kopii zapasowej ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy. Jeżeli problemy z etui będą występować w dalszym ciągu to obstawiam, że w etui wystąpiła usterka sprzętowa co powoduje właśnie takie zachowanie.

wipe cache partition: https://eu.community.samsung.com/t5/Telefony-i-smartfony/Poradnik-Soft-Hard-Reset-Tryb-Bezpieczny-i-...

hard reset: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Opcja w ustawieniach zaawansowanych jest widoczna tylko w momencie kiedy telefon wykrywa etui.

gambler2600
Journeyman
Opcje

Witam,

Niestety pomimo wipe cache problem nadal występuje.

U mnie to wygląda tak:
Screenshot_20210117-112343_HwModuleTest.jpg

Po uruchomieniu testu halla ( i wykorzystaniu innego etui ) aby wzbudzić czujnik -ten górny (nie wiem dlaczego u Ciebie jest w innym miejscu aniżeli u mnie 😕 )  etui S20 ultra działa (w menu pojawia się menu akcesoria)

Natomiast zaobserwowałem ze po czasie przestaje działać (zastanawiam się czy może jakieś funkcje uśpienia aplikacji / oszczędność energii nie wyłącza tego 😕

Ciekawi mnie dlaczego u Ciebie w innym miejscu jest czujnik 😕 (czy powinny być w tym samym miejscu ? ) 
Na powyższym screenie -test który został zaliczony "PASS" dotyczy tego dolnego (zamykając etui robi się czerwony)
Gdzie powinny być umieszczone magnesiki na oryginalnym etui S20 Ultra ? 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

To jest wyłącznie przykładowy zrzut z innego telefonu. Pozostaje wykonać hard reset bez kopii zapasowej. Jeżeli to nie pomoże to na Twoim miejscu zgłosiłbym reklamację na etui jeżeli jeszcze posiada ważną gwarancję. 

gambler2600
Journeyman
Opcje
Etui dopiero co kupiłem więc jeszcze mam gwarancję :).. Dziękuję za pomoc
0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@gambler2600 to teraz zasadnicze pytanie, gdzie zakupiłeś etui? Być może to jakiś "chińczyk"? Były już tu takie przypadki z różnymi akcesoriami.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Rozwiązanie
gambler2600
Journeyman
Opcje

Miałeś racje :smiling-face: -odesłałem etui do sprzedawcy (na szczecie nie mial na wymianę i oddał mi kasę) - praktycznie w tej samej cenie zakupilem w EuroRtvAGD - działa poprawnie:)
Natomiast należy uważać (zakupione etui miało wszystkie znaczki Samsung'a, hologramy itp ... wygladalo jak oryginalne)
Porównując z tym działającym z Euro - inny troszkę materiał, w środku sam steropian zabezpieczejący ma już inny kształt. 
Temat można maknąć dla potomnych:) 

PS. sprawdziłem czujnikiem Halla - okazuje się ze 
1 czujnik (Realas1) odpowiada za NFC (czyli jak założymy etui to powinien wykryć właśnie tym czujnikiem)
2 czujnik odpowiada za ten magnesik który mamy w etui (przy zbliżeniu/zamknięciu reaguje :smiling-face: 

Dziękuje panowie :smiling-face: 

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@gambler2600 Chińczycy starają się jak mogą, aby wszystko wyglądało prawie jak oryginalne. 😉😀

Ważne, że problem został rozwiązany.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że te polskie, domorosłe biznesmeny chcą się dorobić na czyjejś krzywdzie i sprzedają podróbki. 🙄

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like