Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Porady i wskazówki dotyczące serii Galaxy S20

(Temat utworzony: 18-03-2020 11:16 PM)
34927 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Ostatnio w sieci pojawiły się ciekawe poradnik na temat ustawień oraz funkcji dostępnych w modelach z serii Galaxy S20. Myślę, że to bardzo dobry pomysł, ponieważ wielu użytkowników po raz pierwszy korzysta z flagowych urządzeń Samsunga a od teraz z modeli z serii S20. Dlatego na podstawie poradnika przygotowanego przez serwis Sammobile postanowiłem przygotować wersję dla naszych użytkowników.

forum.jpg

Wskazówki i porady

Zapewne każdy z nas ma swoje upodobania jeżeli chodzi o niektóre ustawienia telefonu, tapety, ikony, układ ekranów itp. Warto jednak zauważyć, że model S20 wprowadzają kilka nowych funkcji, na które należy zwróci uwagę, a zwłaszcza powiedzieć o nich nowym użytkownikom. W tym właśnie celu chcę rozpocząć ten poradnik.

Wyświetlacz: odświeżanie 120Hz lub rozdzielczość WQHD +

Każdy z modeli S20 ma opcję ustawienia odświeżania wyświetlanego obrazu na poziomie 120 Hz. Trzeba jednak wiedzieć, że po wyjęciu z pudełka odświeżanie ustawione jest na poziomie 60 Hz. Aby włączyć 120 Hz należy wejść w Ustawienia > Wyświetlacz > Płynność ruchu tu wybieramy i zatwierdzamy Wysoki współczynnik odświeżania.

60Hz-120Hz.png

Trzeba wiedzieć, że częstotliwość odświeżania 120 HZ nie działała przy wszystkich rozdzielczościach. Ekran musi być ustawiony na rozdzielczość FHD+ (2400 x 1080) – domyślna, po wyjęciu z pudełka lub niższą – HD+ (1600 x 720). Alternatywą dla 120 Hz odświeżania może być wysoka rozdzielczość WQHD+ (3200 x 1440). Aby ją włączyć należy ponownie wejść w ustawienia > Wyświetlacz > Rozdzielczość ekranu. Po wybraniu najwyższe rozdzielczości ustawienia odświeżania automatycznie zostaną przestawiona na 60 Hz.

rozdzielczość ekranu.png

Dłuższa żywotność baterii

W tym miejscu muszę jednak napisać, że wyższa rozdzielczość i szybsze odświeżania wyświetlanego obrazu, to również większe użycie baterii.

Bądźmy szczerzy, płynny odświeżany z częstotliwością 120 Hz ekran wygląda i działa super. Z drugiej jednak strony kogo nie cieszy dłuższa żywotność baterii? A te w serii S20 są naprawdę duże, warto zatem z nich korzystać. Mamy zatem wybór, płynne działanie ekranu lub żywotność baterii. Co wybrać? Podpowiem, to co lubimy.

Jeżeli nadal nie możecie się zdecydować, to rozwiązanie jest proste. Na co dzień korzystamy z płynnego działania ekranu, ale jeżeli wiemy, że mamy przed sobą długi dzień bez dostępu do gniazdka, wybieramy/przełączamy ustawienia na 60 Hz w FHD+. W ten sposób natychmiast wydłużamy żywotność baterii o około 20%.

Ekranu – więcej ustawień: Tryb ekranu, Powiększenie ekranu

Ekran to nie tylko rozdzielczość i częstotliwość, są również inne ustawienia. Tu zaczniemy od Trybu ekranu, którego fabryczne ustawienia nie zawsze muszą się podobać. Nie każdy lubi jasne i intensywne kolory AMOLEDów. Ja np. cenię sobie odcienie naturalne. Wybór obu opcji znajdziemy właśnie w zakładce Tryb Ekranu.

ekran pozostałe.png

Tuż pod zakładką Tryb Ekranu znajdziemy kolejne ustawienia: Rozmiar i styl czcionki oraz Powiększanie ekranu. Ustawienia te pozwalają na pełne wykorzystanie dużych ekranów modeli S20. Pierwsze ustawienie pozwala na zwiększenie wielkości tekstu oraz czcionki, której chcemy używać. Druga, pozwala na powiększenie wszystkich elementów wyświetlanych na ekranie.

Pasek nawigacji, czy gesty?

Kolejne ustawienie nie jest bezpośrednio związane z samym wyświetlaczem, znajduje się jednak w ustawieniach ekranu i dlatego o nim wspominam w tym miejscu. Ustawienie to daje możliwość wyboru sposobu interakcji z interfejsem systemu. Możemy to robić za pomocą standardowego paska nawigacji lub gestów pełnoekranowych.

pasek nawigacji.png

Domyślnie w systemie włączony jest standardowy pasek nawigacyjny, który zawiera zwykłe przyciski Ostatnie (aplikacje), Home (Ekran główny) i Wstecz. Przełączając się na gesty pełnoekranowe, uzyskujemy możliwość korzystania z funkcji przycisków poprzez przeciągnięcia po ekranie. W przypadku samych gestów również mamy wybór między opcjami: Przeciągnij od dołu i Przeciągnij od lewej/prawej strony i od dołu. Druga opcja działa w następujący sposób:

• Powrót do ekranu głównego: przesuń palcem w górę od dolnej krawędzi ekranu.
  • Ostatnie aplikacje: przesuń palcem w górę od dolnej krawędzi i przytrzymaj.
  • Wstecz: przesuń palcem z jednego z boków boku do środka ekranu.

Tu sami musicie wybrać, która wersja przeciągania po ekranie jest dla Was optymalna, wygodniejsza. Podpowiem, że zaletą gestów jest pozyskanie dodatkowej przestrzeni na ekranie. Oczywiście trzeba poświęci troszkę czasu, aby nauczyć się i przywyknąć do gestów.

Więcej elementów na ekranie głównym (pulpitach) i w drawerze

Pozostając w ustawieniach ekranu możemy znaleźć więcej opcji, m.in. takich jak sekcja ustawień ekranu głównego – Pulpit(ów). Chodzi o tzw. „siatki”, dzięki którym możemy wybrać zagęszczenie obiektów (ikon i widżetów) wyświetlanych na pulpicie, a także ikon aplikacji w szufladzie – drawerze.  

W sekcji tej możemy również wybrać, czy chcemy aby interfejs użytkownika podzielony był na ekran główny (pulpity) i szufladę (drawer), czy wszystko ma być wyświetlane na ekranie głównym bez szuflady.

siatki.png

Procent baterii na pasku stanu [status bar]

Podobnie jak we wszystkich telefonach Samsung, tak i w serii Galaxy S20, wyświetlanie procentowego stanu naładowania baterii (%) jest domyślnie wyłączone. Aby procenty naszej baterii pojawiały się na pasku stanu – status barze,  musimy wejść w zakładkę Powiadomienia > Pasek stanu a następnie włączyć opcję Pokaż naładowanie baterii w %.

status bar.png

Zarejestruj odciski palców

Seria Galaxy S20 ma wbudowany skaner linii papilarnych, Który możemy skonfigurować przy pierwszym uruchomieniu urządzenia. W czasie tej operacji konfigurujemy jeden odcisk lub wcale. Warto jednak wiedzieć, że warto skonfigurować te formę biometrii oraz, że możemy zarejestrować do czterech różnych odcisków, co w efekcie może być bardzo wygodne. To ile odcisków dodamy zależy od nas samych. Poniżej, do rozważenia, możliwe kombinacje:  

• Rejestracja czterech różnych odcisków, aby móc odblokować urządzenie na jak najwięcej sposobów.
  • Rejestracja jednego odcisku 4 razy, aby zmaksymalizować szybkie rozpoznanie przez czujnik.
  • Kombinacja obu powyższych metod. Podwójne zapisanie odcisku jednego kciuka i wykorzystanie dwóch pozostałych miejsc dla drugiego kciuka lub drugiego kciuka i palca wskazującego. W ten sposób urządzenie rozpoznaje najczęściej używane odciski, a dodatkowo możemy odblokować je drugą ręką.

Aby dodać odciski palców już w skonfigurowanym urządzeniu, w menu ustawień przechodzimy do zakładki Biometria i zabezpieczenia następnie Odciski palców i klikamy na Dodaj odcisk palca.  Od teraz postępujemy zgodnie z komunikatami wyświetlanymi na ekranie.

biometria.png

Rozpoznawanie twarzy – dodaj inny wygląd

Jak wiadomo w biometrycznych zabezpieczeniach telefonu mamy jeszcze możliwość skorzystania z opcji rozpoznawania twarzy. I tu uwaga, Samsung wprowadził fajny dodatek. Teraz możemy dodać jeszcze alternatywny wygląd, aby poprawić rozpoznawalność w przypadku, gdy np. będzie zmuszeni użyć okularów.

Alternatywnego wyglądu możemy na przykład użyć do dodania wizerunku osoby zaufanej, gdy np. zajdzie konieczność odblokowania telefonu przez inną (zaufaną) osobę. Opcja ta daje wiele korzyść i tylko od nas zależy czy z nich skorzystamy.

twarz.png

Włącz maksymalną wydajność

Samsung wyposażył serię Galaxy S20 w najmocniejszy dostępny obecnie hardware. Domyślnie jednak telefony skonfigurowane są do działania w trybie zoptymalizowanym. Ma to na celu utrzymanie równowagi między wydajnością a żywotnością baterii, co jest zrozumiałe. Ale przychodzą takie momenty i zadania, ze potrzebujemy wykorzystać cały potencjał naszego urządzenia, bez względu na zużycie energii.

Jeżeli właśnie jesteśmy w takiej sytuacji to wystarczy przejść ścieżkę: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Bateria. Następnie klikamy Tryb zasilania. Tutaj widać, że S20 ma domyślnie aktywny tryb Optymalizacja. Jeżeli potrzebujemy większej mocy wystarczy, że uaktywnimy tryb Wysoka wydajność. W tym trybie zniesione zostaną ograniczenia, procesor pracować będzie z wyższymi częstotliwościami taktowania, jasność i rozdzielczość ekranu osiągną wartość maksymalną. W tej zakładce dostępne są również tryby Średniego oszczędzania energii oraz Maksymalnego oszczędzania energii.

pielęgnacja urządzenia.png

Aparat: wyłącz Optymalizator scenerii

Różne konfiguracje aparatów zastosowane w modelach w serii S20 wymagają osobnego tematu aby móc opisać wszystko ze szczegółami. Odniosę się wiec tylko do podstawowych opcji, a posiłkował się będę screenami z wersji Ultra.

Warto wiedzieć, ze wszystkie modele uruchamiają się z aktywna opcja Optymalizatora scenerii. Warto również wiedzieć, że w wielu przypadkach robienie zdjęć z tą funkcją może spowolnić cały proces i nie zawsze jest to gwarancja, że optymalizator zapewni doskonałe wyniki. Miejcie to na uwadze i przemyślcie, czy nie warto wyłączyć tej funkcji. Ja osobiście mam wyłączoną.

Aby włączyć Optymalizator scenerii, wystarczy dotknąć niebieskiej ikony widocznej nad przyciskiem lub obok przycisku migawki. To działanie chwilowe. Aby całkowicie wyłączyć funkcję, należy wejść do ustawień aparatu klikając w ikonę „koła zębatego” a następnie skorzystać z przełącznika Optymalizator scenerii i ustawić go w pozycji „wyłączony”.

optymalizacja scenerii.png

A co ze skanowaniem dokumentów?

W tym miejscu mała, ale ważna uwaga i ostrzeżenie! Po wyłączeniu Optymalizatora scenerii tracimy automatycznie możliwość skanowania dokumentów. Funkcja bardzo przydatna, pozwalająca dzięki aparatowi wykonać skan dokumentu z pomocą sztucznej inteligencji. Gdy żółta ramka pojawi się wokół dokumentu, możesz go „zeskanować” zamiast fotografować. Aparat automatycznie przytnie boki dokumentu, usunie wszystko poza nim a na koniec automatycznie go „wyprostuje”.

Krótko mówiąc, funkcja przydatna. Warto więc zadać sobie pytanie: jak często skanujemy/fotografujemy dokumenty? Czy możemy pozwolić sobie na wyłączenie Optymalizatora scenerii?. Szybkość fotografowania, czy łatwość skanowania?

Inteligentny kąt autoportretu [selfie] – jak włączyć?

W ustawieniach aparatu jest jeszcze jedna ciekawa funkcja. Co dziwne, w niektórych egzemplarzach jest domyślnie aktywowana, a w niektórych nie. Chodzi mi o dodatek nazwany Inteligentny kąt autoportretu.

Po włączeniu funkcji inteligentnego kąta, układ automatycznie przełącza się między dwoma „trybami obiektywu” dostępnymi dla selfie. Zwykłego selfie i selfie szerokokątnego. Oznacza to, że Galaxy S20 automatycznie przełączy się na obiektyw szerokokątny, gdy wykryje więcej niż dwie osoby w kadrze.

Teraz nie trzeba już ręcznie przełączać trybu w sytuacjach grupowego selfie. Funkcja na chwilę obecna dostępna tylko w modelach z serii Galaxy S20. Mam nadzieję, że w przyszłości, poprzez aktualizację oprogramowania trafi również do innych modeli producenta.

Aby włączyć Inteligentny kąt autoportretu w aplikacji aparatu klikamy w ikonę koła zębatego, aby otworzyć ustawienia aparatu, i przełącznik funkcji ustawiamy w pozycji „włączony”.

kąt autoportretu.png

Nagrywanie wideo 8K

Seria Galaxy S20 jest w stanie nagrywać filmy w rozdzielczości 8K, ale po wyjęciu z pudełka nowe modele są skonfigurowane na nagrywanie filmów w rozdzielczości Full HD. Aby nagrywać filmy 8K, tę rozdzielczość należy ustawić samodzielnie.

Aby to zrobić, wchodzimy w ustawienia aplikacji Aparat i przewijamy ekran do sekcji Wideo klikamy w zakładkę Rozmiar wideo z tyłu i wybieramy opcję 16:9 (8K), znajdującą się na samej górze listy. Należy jednak pamiętać, że filmy 8K zajmują dużo miejsca w pamięci a ich realizacja potrafi znacznie nagrzać telefon. Alternatywą dla rozdzielczości 8K może być nagrywanie filmów 4K z 60 klatkami na sekundę. 4K, To dobry kompromis między jakością wideo a wielkością plików.

Aby ustawić nagrywanie 4K, w sekcji rozmiaru tylnego wideo klikamy w 16:9, a następnie w znajdujące się pod linia rozwijane menu Rozdzielczość i wybieramy UHD (60 kl./s) 3840 × 2160.

wideo 8K.png

Dostosowywanie klawisza bocznego - Power

Klawisz boczny Power (Włącz / Wyłącz) ma kilka różnych funkcji, które możesz wybrać w zależności czy klikniemy go dwukrotnie, czy naciśniemy i przytrzymamy.

Aby wybrać ustawić żądaną funkcję przechodzimy przez ścieżkę: Ustawienia >  Zaawansowane funkcje >  Klawisz boczny. Teraz możemy wybrać, co się stanie po dwukrotnym naciśnięciu klawisza bocznego: Szybkie uruchomienie aparatu, Otwarcie Bixby lub Otwórz aplikację. Po naciśnięciu i przytrzymaniu: Obudź Bixby lub Menu wyłączania.

funkcje zaawansowane.png

Na chwilę obecną to wszystko co chciałem Wam zaprezentować. Na początku postu napisałem również, że chcę ten watek tylko rozpocząć. A w związku z moją pracą i powstałym brakiem czasu po zaistniałej na świeci sytuacji, która dotknęła nas wszystkich, tak pewnie się stanie na dłuższy czas.

Stąd moja prośba do posiadaczy modeli z serii S20. Dopisujcie się w tym temacie. Opisujcie ciekawe waszym zdaniem funkcje i metody ich konfiguracji, uzupełnione grafikami.

A nam Wszystkim życzę zdrówka!!!

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
129 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72  W kwestii czytnika lini papilarnych to rzeczywiście zauważyłem u siebie że jak dodałem kilka razy ten sam odcisk to mimo założonego szkła działa zdecydowanie lepiej. 🙂

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dorzucę od siebie kilka przydatnych odnośników do wątków znajdujących się na forum. Z pewnością będą przydatne dla posiadaczy modeli S20:

Wskazówki dotyczące czytnika linii papilarnych

Jak zmienić rozdzielczość zdjęcia w aparacie?

Szybkie spojrzenie na ładowarkę Samsung 45W

Dlaczego aktualizacja nie jest dostępna dla mojego telefonu?

MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Jeden odcisk kilka razy to trik już znany z S10;) osobiście preferuję dwa razy prawy kciuk, raz lewy i prawy wskazujący;)

0 Like
casper77
Navigator
Opcje

Dla mnie super opcją jest ekran krawędziowy. Od początku przygody z S20 Ultra staram się korzystać z niego regularnie.

Duża liczba dostępnych ustawień oraz sklep z dodatkowymi aplikacjami do pobrania.

Aby włączyć panel krawędziowy/ekran należy wejść w Ustawienia>Wyświetlacz>Ekran krawędziowy

1.jpg

Aby go skonfigurować, wystarczy nacisnąć ikonę koła zębatego w lewym dolnym rogu.

Untitled-2.jpg

Viki
Helping Hand
Opcje

A czy jest możliwość włączenia informacji o czasie zasilania od ostatniego ładowania? Żeby było widać ile telefon pracuje na jednym ładowaniu? W androidzie 10 nie widzę tej informacji, jest tylko wykres, który dla mnie osobiście jest mało czytelny 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Viki na stockowej aplikacji, nie ma takiej możliwości. 😞

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Viki, jeżeli uważasz, że taka funkcja powinna pojawić się w telefonie to koniecznie zgłoś sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.

0 Like
Viki
Helping Hand
Opcje

Do czego służy zaznaczona czesc obiektywu? Chciałam osłonić obiektyw naklejając na niego fokie/szklo ale jak jest zasłonięte to miejsce to zdjęcia z lampą wychodza jak w załączeniu20200413_140613.jpg

20200413_141937.jpg

0 Like
Viki
Helping Hand
Opcje

@mirudo24 A dokładnie w którym miejscu robi się takie zgłoszenia? Tu gdzie  zaznaczyłam?Screenshot_20200413-142213_Samsung Members.jpg

0 Like