08-02-2019 02:21 PM – ostatnio edytowany 23-07-2019 10:59 AM przez RadekK
Dziś przygotowałem dla Was poradnik, który opisuje z pozoru proste kwestie, ale myślę, że warte omówienia. Mam nadzieję, że informacje zawarte poniżej wyczerpią temat całkowicie, choć z drugiej strony zawsze służymy pomocą w przypadku ewentualnych pytań
Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie średnio co 2-3 lata zmieniamy telefony, przenoszenie kontaktów z jednego urządzenia na drugie jest podstawową rzeczą, którą wykonujemy za każdym razem. Jednakże, wiele osób ma kontakty pozapisywane w kilku miejscach, co niekiedy utrudnia ich przenoszenie. Chcę w tym poradniku opisać pewne funkcje, które mogą się przydać w kontekście dodanych przez nas numerów telefonów.
Do testów użyłem Galaxy S8+ z Androidem Oreo, jednakże na Androidzie Nougat będą dostępne takie same opcje. Większość z nich w Androidzie Pie znajduje się również w tym samym miejscu. Odpowiednie screeny zamieścił @mirudo24 w poście niżej.
Pierwszą rzeczą, którą chciałbym opisać jest to, gdzie wyszukiwane są ustawienia dotyczące kontaktów.
Dlaczego? Otóż kontakty mamy dostępne z poziomu kilku miejsc, gdzie możemy z nich skorzystać w sposób praktyczny (napisać, zadzwonić).
Zapisane przez nas numery telefonów możemy podejrzeć zarówno z poziomu tak zwanego dialera, czyli aplikacji Telefon (1).
Mamy tam odpowiednią zakładkę 'Kontakty. I o ile w przypadku codziennego korzystania z telefonu nie robi to większej różnicy, to globalne zarządzanie kontaktami nie jest możliwe z poziomu tej aplikacji.
Taką możliwość daje właśnie aplikacja Kontakty (2).
Po wejściu w aplikację Telefon > zakładka kontakty i wybraniu klawisza menu (3a), a następnie sekcji Ustawienia (3b), pojawią nam się jedynie ustawienia połączeń. A to nas nie interesuje. Jednakże, to właśnie w tym miejscu ustawienia dotyczące zarządzania kontaktami są tak często poszukiwane.
Przejdźmy jednakże do właściwego miejsca, czyli aplikacji Kontakty (2).
Tutaj, po naciśnięciu na klawisz menu, dostępne są dwie, najważniejsze pozycje, umożliwiające nam przenoszenie, czy też modyfikację dodanych numerów telefonów:
- Zarządzanie kontaktami (4) - miejsce, gdzie możemy kontrolować miejsce zapisu istniejących oraz nowych kontaktów
- Ustawienia (5) - tu możemy głównie dostosować listę wyświetlania zapisanych już numerów telefonów.
ZARZĄDZANIE KONTAKTAMI
W tym miejscu możemy zdziałać najwięcej, ale nie są to wszystkie narzędzia, które oferuje nam urządzenie.
Opcja Scal kontakty (4a) pozwala połączyć wiele kontaktów o tych samych danych w jeden kontakt. Ważną informacją jest to, że żadne dane nie są nadpisywane. Gdy będziemy mieli dwa kontakty o takim samym imieniu i nazwisku, ale różnych numerach telefonów, urządzenie scali je w jeden kontakt zawierający dwa numery. Im mniej mamy takich dubli, tym lepiej, ponieważ każdą pojedynczą sugestię scalania trzeba zaznaczyć ręcznie.
Importuj/Eksportuj kontakty (4b), jak sama nazwa wskazuje, pozwala nam na wgranie na urządzenie kontaktów z pliku .vcf lub z karty SIM. Drugą możliwością będzie eksport do pliku o takim samym rozszerzeniu.
Funkcja Przenieś kontakty z telefonu (4c), jak zostało to opisane na screenie, daje możliwość zsynchronizowania kontaktów znajdujących się w pamięci telefonu z kontem Google lub Samsung.
Pozycja Synchronizuj kontakty (4d) daje możliwość włączenia/wyłączenia synchronizacji dla każdego z zalogowanych kont w prostszy sposób, niż z ustawień telefonu. Tam trzeba wchodzić w każde konto z osobna i wybierać z listy danych do synchronizacji, czy kontakty mają być synchronizowane. Tu wyodrębniona jest opcja synchronizacji samych kontaktów dla każdego z kont.
Domyślna lokalizacja pamięci (4e) to miejsce, gdzie docelowo zapisywane są wszystkie nowe kontakty. Możemy tu oczywiście wybrać kartę SIM, zalogowane w telefonie konto, czy też pamięć urządzenia.
Poniżej dodatkowo podrzucam Wam screeny z funkcji opisanych powyżej
Scalanie kontaktów
Import/eksport
Przenieś kontakty z tel
Synchronizuj kontakty
Domyślna lokalizacja
USTAWIENIA
W tym miejscu mamy pozostałe funkcje, które pozwalają na personalizację sposobu wyświetlania zapisanych już kontaktów.
Udostępnianie profilu (5a) jest rodzynkiem, który nie ma nic wspólnego z tym, jak wyświetlane są kontakty. Jest to opcja, która pozwala na udostępnianie wybranych przez nas danych osobom, które mamy w kontaktach i które posiadają telefon Samsung.
Opcja Kontakty do pokazania (5b) jest z kolei jedną z istotniejszych. To tutaj wybieramy, jakie kontakty są wyświetlane na liście. Mamy możliwość wybrać pamięć urządzenia, konkretne konto, kartę SIM, wszystkie dostępne kontakty (z każdego źródła), ale również listę niestandardową, gdzie możemy wybrać konkretne grupy kontaktów z różnych źródeł.
Oczywiście po wybraniu każdej innej pozycji, niż 'Wszystkie kontakty', lista będzie niepełna, pomimo tego, że zapisane wcześniej numery telefonów będą dostępne.
Pozycja Sortuj według (5c) określa, czy lista kontaktów ma być sortowana alfabetycznie na podstawie imienia, czy nazwiska.
Format nazwy (5d), to sposób wyświetlania pojedynczych kontaktów. Możemy ustawić, czy jako pierwsze będzie wyświetlane imię, czy też nazwisko.
Jak sama nazwa wskazuje, opcja Pokaż często wybierane (5e) definiuje, czy na liście kontaktów ma być wyświetlana lista numerów, z którymi rozmawiamy najczęściej.
No dobrze, w takim razie w jaki sposób przesłać kontakty na inne urządzenie?
- Jeżeli kontakty są zsynchronizowane z kontem Google/Samsung, wystarczy zalogować to samo konto na drugim urządzeniu
- Jeżeli kontakty znajdują się na karcie SIM, wystarczy włożyć ją do drugiego telefonu. Gdyby był problem z rozmiarem karty, wystarczy skorzystać z opcji 4b, następnie Importuj > Z karty SIM > wybieramy miejsce docelowe (najlepiej konto Google/Samsung)
- Eksport kontaktów do pliku .vcf (również opcja 4b, a następnie Eksportuj > Do pliku), przesłanie go na drugie urządzenie, na którym wybierzemy opcję importu do pamięci urządzenia
- Transfer kontaktów poprzez narzędzie do przenoszenia danych, jak chociażby Smart Switch.
Jak sprawdzić, czy kontakty są zsynchronizowane z kontem?
W przypadku kontaktów połączonych z kontem Google, mamy do nich dostęp za pomocą strony https://contacts.google.com/ . Niestety, takiej możliwości nie ma dla kontaktów zsynchronizowanych z kontem Samsung. Możemy jedynie sprawdzić ich ilość po zalogowaniu na stronie usługi Samsung Cloud.
Ograniczenia dla kontaktów z karty SIM
Na koniec dosyć istotna informacja. Jeżeli kontakty zapisane są na karcie SIM, można spotkać się z różnymi utrudnieniami. Wliczają się do nich między innymi:
- do kontaktów na SIM nie dodacie zdjęcia, kolejnych numerów telefonów, adresu mailowego i innych dodatkowych informacji. W skrócie - pola edycji ograniczone są jedynie do dwóch: nazwy kontaktu oraz numeru telefonu
- kontakty przeniesione na SIM z innego miejsca tracą wszystkie dodatkowe pola opisane powyżej
- brak możliwości dodawania tych kontaktów do grup w telefonie
- potencjalnie brak możliwości poprawnego odczytywania kontaktów przez zewnętrzne aplikacje, które z nich korzystają
- ograniczenie maksymalnej liczby kontaktów na SIM do 250 lub 500 (w zależności od profilu karty SIM)
- prawdopodobieństwo pojawienia się błędów w nazwach kontaktów po ich zaimportowaniu z karty (zwłaszcza w miejscu gdzie były polskie znaki)
Mam nadzieję, że post zawiera przydatne dla Was informacje. Jestem świadomy tego, że powyższe kwestie, choć dla części osób są dosyć oczywiste, pomogą tym którzy nie czują się pewni w tym temacie.
Oczywiście sugestie i pytania są zawsze mile widziane.
08-02-2019 03:39 PM
@Damian K Bardzo dobry poradnik ladnie opisany i pokazany.
08-02-2019 03:40 PM
Pardzo ciekawy i przydatny poradnik
08-02-2019 10:17 PM
@Damian K, porcja solidnej wiedzy! Świetna robota! Po przeczytaniu Twojego poradnika nie powinno być żadnych wątpliwości co do zarządzania kontaktami
Mam tylko jedną drobną uwagę. Myślę, że warto dodać informację, że poradnik został przygotowany w oparciu o system Android Oreo z nakładką Samsung Experience. Dostęp do zarządzania kontaktami wygląda nieco inaczej w wersji Android Pie z nakładką One UI.
W Android Pie uruchamiamy aplikację Kontakty, klikamy w hamburger menu znajdujący się w lewym górnym rogu i wybieramy opcję Zarządzanie kontaktami. Nie widzę również opcji przenoszenia kontaktów z telefonu, ale być może dlatego, że nie posiadam żadnych w pamięci telefonu.
09-02-2019 02:03 PM
Dziękuję za miłe słowa chłopaki
@mirudo24 zdecydowałem się na Oreo z prostej przyczyny. Na Nougacie wygląda to tak samo, a obecnie Android 7/8 mają nadal największy udział na rynku smartfonów, jeżeli chodzi o soft.
Miałem zająć się również screenami z Pie, ale wszystko to co opisałem w pierwszym poście zajęło mi tyle czasu, że chciałem dodać je później. Dzięki wielkie za uzupełnienie!
09-02-2019 11:14 PM
@Damian K, według danych z października 2018, system Android Pie znajduje się na mniej niż 0,1% wszystkich urządzeń z systemem Android więc opisanie na podstawie systemu Oreo to był strzał w dziesiątkę. Nie mam żadnych uwag co do poradnika, który przygotowałeś. Miałem na myśli zwrócenie użytkownikom uwagi na fakt, że poradnik dotyczy wersji Oreo i dostęp do niektórych opcji może wyglądać nieco inaczej w wersji Pie
08-08-2019 07:41 AM
USTAWIENIA
W tym miejscu mamy pozostałe funkcje, które pozwalają na personalizację sposobu wyświetlania zapisanych kontaktów.
Opcja Kontakty do pokazania (5b) jest z kolei jedną z istotniejszych. To tutaj wybieramy, jakie kontakty są wyświetlane na liście. Mamy możliwość wybrać pamięć urządzenia, konkretne konto, kartę SIM, wszystkie dostępne kontakty (z każdego źródła), ale również listę niestandardową, gdzie możemy wybrać konkretne grupy kontaktów z różnych źródeł.
Oczywiście po wybraniu każdej innej pozycji, niż 'Wszystkie kontakty', lista będzie niepełna, pomimo tego, że zapisane wcześniej numery telefonów będą dostępne.
WITAM,
POSIADAM SAMSUNGA S10 PLUS I OPCJI POWYŻEJ CZYLI KONTAKTY DO POKAZANIA NIE MA W MENU, JEST TO BARDZO IRYTUJACE BO POSIADAM KILKA KONT Z RÓŻNYMI LISTAMI KONTAKTÓW I WSZYSTKIE SA WYSWIETLANE W JEDNYM CZASIE NIE MA MOZLIWISCI WYBORU KONTA Z KTOREGO MAJA BYC WYSWIETLANE KONTAKTY. CZY BEDZIE JAKAS AKTUALIZACJA W TEJ SPRAWIE CZY JEST MOZE JAKIES INNE OBEJSCIE TEGO PROBLEMU ?
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
08-08-2019 09:30 AM
@13Radi, w telefonie S10+ jak i w pozostałych telefonach z systemem Android Pie filtrowanie kontaktów odbywa się w następujący sposób. Uruchamiamy aplikację Kontakty a następnie klikamy w menu znajdujące się w lewym górnym rogu (hamburger menu). Wysuną się opcje związane z kontaktami, w tym możliwości filtrowania.
18-08-2019 05:32 PM
Po wizycie z Note 8 w serwisie straciłem Oreo na rzecz Pie. I mam problem z "Kontaktami", a mianowicie mam je na swoim koncie Google, wchodzę w zarządzanie kontaktami - import/eksport kontaktów - importuj - do wyboru pamięć wewnętrzna< karta pamięci (mam tam plik kontakty.vcf ) i chcę zaimportować kontakty na "telefon" klikając importuj wyskakuje komunikat "importowanie wizytówki nie powiodło się" .. I tu moje pytanie co robię źle że nie mogę przenieść kontaktów z jakiegoś konta Google na telefon lub inne konto ?
18-08-2019 06:06 PM
Spróbuj przenieść plik do pamięci telefonu i sprawdź, czy jest taka sama sytuacja.
Opcjonalnie upewnij się, że plik nie jest uszkodzony - najprościej to sprawdzić importując go w innym telefonie.
Pamiętaj też, że możesz zaimportować plik VCF bezpośrednio z webowej wersji podglądu kontaktów z Google. Wystarczy wejść na http://contacts.google.com/