Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Funkcje Bezpieczeństwa w urządzeniach Galaxy 🤫.

(Temat utworzony: 30-12-2023 06:11 PM)
2120 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje

Hejka 😃

Bezpieczeństwo naszych urządzeń to podstawa. Bezpieczeństwo, wg piramidy Maslowa, jest drugą najistotniejszą potrzebą. W XXI wieku oprócz fizycznego i mentalnego bezpieczeństwa, liczy się także bezpieczeństwo cyfrowe. W tym poście znajdziecie najważniejsze informacje dotyczące bezpieczeństwa. Oczywiście wszystkie informacje będą z czasem aktualizowane i będzie się pojawiać coraz to więcej szczegółów.

image

1. Ekran Blokady (Hasło, Biometria)

image

Ustawienie kodu PIN, wzoru lub hasta jest ważne, aby zapewnić bezpieczeństwo telefonu. Dla uzyskania najlepszej ochrony użyj silnego hasła, które będzie trudne do odgadnięcia dla innych. Tutaj znajdziemy:

• Blokadę hasłem
• Blokadę PIN
• Blokadę z pomocą symbolu
• Przeciągnięcie (mało bezpieczne)
• Twarz (średnio bezpieczne)
• Czytnik linii papilarnych/odcisk palca (bezpieczne)

2. Bezpieczeństwo konta Samsung/Google

Najlepszym (pod kątem bezpieczeństwa) rozwiązaniem, będzie ustawienie na koncie Samsung:

• Hasła dla konta Samsung
• Weryfikacji dwuetapowej
• Ustawienie dodatkowego e-maila w celu prostego odzyskania konta Samsung
• Wyłączenie " Ulepsz spersonalizowane reklamy"

3. Ochrona utraconego urządzenia

W celu umożliwienia nam odnalezienia naszego urządzenia w wypadku kradzieży/utraty należy ustawić kilka dodatkowych opcji.

• Zezwól na wyszuk. tego telefonu
• Wyślij ostatnią lokalizację
• Znajdowanie offline ☑️ (W ten sposób możemy pomóc innym odnajdywać ich urządzenia)

4. Bezpieczeństwo aplikacji

W tej zakładce możemy skanować aplikacje pod kątem bezpieczeństwa. Pierwsza opcja o nazwie "Ochrona aplikacji" dostarczana jest przez McAfee dla Samsunga.

Druga opcja o nazwie "Google Play Protect" sama automatycznie skanuje telefon codziennie. Skanuje również aplikacje, ale tylko te z Google Play. Aplikacje z Galaxy Store nie będą skanowane.

image

5. Poprawki Bezpieczeństwa

W celu dbania o bezpieczeństwo naszego urządzenia, należy sprawdzać regularnie aktualizacje dostępne na nasze urządzenia.

Prócz aktualizacji systemowych, należy też sprawdzać aktualizacje Systemu w Google Play.

image

6. Mój sejf

image

Jeżeli posiadamy cenne dla nas zdjęcia (bądź te z przesadną golizną 🤫) i wolelibyśmy je gdzieś ukryć, to funkcja "Mój Sejf" jest idealnym rozwiązaniem.

Funkcja ta oferuje nam możliwość ukrycia różnych zdjęć, filmów, wyników wyszukiwania i wiele innych, a dzięki możliwości dodawania wszystkich aplikacji jako ich duplikaty w funkcji "Mój Sejf" możemy ukryć tam dosłownie wszystko, nawet gry bądź różnego rodzaju podejrzane portale.

7. Bezpieczne połączenie Wi-Fi

Usługa Bezpiecznego połączenia Wi-Fi zapobiega dostępowi do naszych danych przez osoby trzecie. Plan darmowego bezpiecznego połączenia Wi-Fi oferuje podstawową ochronę z limitem zużycia danych wynoszącym 1024mb.

Plan Premium oferuje ulepszoną ochronę danych (nawet taką, która uniemożliwia firmie Samsung dostęp do naszych danych) wraz z nielimitowanym pakietem zużycia danych.

Więcej o tej funkcji możecie przeczytać w tym miejscu:
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/moja-ocena-usługi-quot-bezpieczne-połączenie-...

8. Szyfrowanie danych z kopii zapasowej.

image

Chroń swoje dane w chmurze za pomocą szyfrowania typu end-to-end, aby tylko zaufane urządzenia miały do nich dostęp. Dzięki temu, nawet w przypadku ataku hakerskiego na Samsung Cloud, nikt oprócz Ciebie nie bedzie mógł uzyskać dostępu do Twoich danych - tak przynajmniej pisze Samsung.

9. Samsung Pass

Samsung Pass jest bezpiecznym "schowkiem" oferującym automatyczne zapisywanie i autouzupełnianie haseł oraz kart z pomocą czytnika linii papilarnych (ewentualnie twarzy).

image

10. Dodatkowe Funkcje

Samsung oferuje także kilka dodatkowych funkcji takich jak:

• Widoczne hasła (polecam wyłączyć)
• Aplikacje administratora urządzenia (można ustawić)
• Blokowanie karty SIM
• Menedżer uprawnień (można konfigurować uprawnienia dla danych aplikacji)
• Private Share (wysyłanie prywatnych plików, które uniemożliwia ich rozsyłanie i robienie zrzutów ekranu)
• Zarządzanie aktywnością związaną z Google
• Usługi personalizacji systemu Android (polecam wyłączyć)
• Wysyłanie danych diagnostycznych do Samsunga
• Blokowanie spamu w aplikacji telefon 

11. ID rozmówcy i Ochrona przed spamem

image

Funkcja ta ma na celu identyfikowanie spamu i rozmówców przekazujących spam, jak również innych dzwoniących, którzy nie są naszymi kontaktami.

Funkcja oferuje blokowanie spamu ogólnie bądź tylko spamu o wysokim ryzyku.

Dostawcą usług jest Hiya

12. Automatyczna Blokada

Na deser mam dla Was prawdopodobnie dwie najciekawsze funkcje.

Blokada automatyczna zapewnia bezpieczeństwo telefonu, blokując zagrożenia i inne podejrzane działania.

Blokuje aplikacje z nieautoryzowanych źródeł. Można instalować tylko aplikacje z autoryzowanych źródeł.

Włącza kontrolę bezpieczeństwa aplikacji. Aplikacje zainstalowane na telefonie bedą sprawdzane pod kątem złośliwej aktywności.

Blokuje polecenia wydawane przez kabel USB. Złośliwe ładowarki, komputery i inne urządzenia nie bedą w stanie wysyłać poleceń do telefonu po podłączeniu za pomocą kabla USB.

Funkcja ta oferuje także:

image

Więcej poradników o bezpieczeństwie znajdziecie o tutaj:

15 Odpowiedzi
stanko
Black Belt 
Opcje
Potrzebne informacje.
Jasny wizualny przekaz.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@FG_Test23  ID rozmówcy i Ochrona przed spamem bardzo przydatna rzecz👍🙂

W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
W moim przypadku najbardziej pomocne są
Ochrona przed spamem, Mój Sejf oraz Bezpieczne połączenie Wi-Fi
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
U mnie podobnie, plus jeszcze do tego dochodzi Samsung Pass, jako że dużo tych haseł mam i mogę szybko się wszędzie logować.
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dokładnie. 😃
kaaya
Navigator
Opcje
Bardzo przydatny poradnik dziękuję
Danylewy
Troubleshooter
Opcje
Co zrobi automatyczna blokada gdy mamy już zainstalowane aplikacje z nieznanych źródeł?
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Nie pozwoli Ci ich uruchomić i zablokuje takowe działanie.
0 Like
Danylewy
Troubleshooter
Opcje
Aha, szkoda że nie da się wykluczyć niektórych aplikacji
0 Like