Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak włączyć i korzystać z ciekawego narzędzia jakim jest schowek w klawiaturze Samsung.

(Temat utworzony: 16-04-2022 08:47 PM)
3901 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

klwawiatura_small.jpg

Klawiatura Samsung to jedna z najlepszych klawiatur, jakich można używać na smartfonach Galaxy. Ma wiele opcji dostosowywania i ułatwień dostępu. Dzisiaj chcę zaprezentować jedną z jej funkcjonalności, a chodzi mi o funkcję schowka. Jak ułatwić dostęp do niego i jak z niego korzystać? O tym właśnie chcę napisać.

Schowek to funkcja wbudowana w klawiaturę Samsung, która umożliwia wizualizację, łatwy dostęp oraz wykorzystanie wcześniej skopiowanych elementów w postaci grafik, tekstów oraz zrzutów ekranu przechwyconych z urządzenia Galaxy. Dzięki schowkowi można łatwo wkleić te elementy w pole tekstowe, a nawet przypiąć elementy w schowku, aby później uzyskać szybki dostęp do nich. Poniżej wszystko, co należy wiedzieć, jeżeli chcemy korzystać funkcji schowka.

Jak włączyć schowek na klawiaturze Samsunga w urządzeniach Galaxy:

Po pierwsze, przed włączeniem funkcji schowka należy zacząć używać klawiatury Samsunga jako domyślnej. Następnie należy się upewnić, że pasek narzędzi klawiatury jest włączony.

Jak to zrobić?

Otwórz Ustawienia w telefonie i wejdź do Zarządzanie ogólne, a następnie kliknij na Lista klawiatur i klawiatura domyślnaKlawiatura domyślna i wybierz Klawiatura Samsung.

Następnie należy kliknąć w ikonę koła zębatego (Ustawienia) powiązanej z Klawiatura Samsung i upewnić się, że przełącznik Pasek narzędzi klawiatury jest włączony.

włączenie.jpg

Korzystanie ze schowka w klawiaturze Samsung:

Po włączeniu paska narzędzi na Klawiaturze Samsung, z wykorzystaniem powyższych kroków, warto przemyśleć „wyciagnięcie na wierzch” opcji/ikony Schowka. Nie jest to oczywiście konieczne, ale dodanie skrótu do paska narzędzi klawiatury ułatwi i przyśpieszy korzystanie z jego dobrodziejstw.

Aby dodać schowek do paska narzędzi klawiatury Samsung: aktywuj pole tekstowe w aplikacji wykorzystującej klawiaturę, aby wywołać samą klawiaturę Samsung. Następnie dotknij przycisku z trzema kropkami. Z okna, które się nam otworzy przeciągnij i upuść ikonę Schowka na pasek narzędzi klawiatury.

Od teraz wystarczy dotknąć ikony Schowka, aby uzyskać dostęp do wszystkich skopiowanych elementów i ostatnich zrzutów ekranu w nim przechowywanych, aby łatwo wkleić je do pól tekstowych, pasków adresu i innych miejsc. W tym miejscu można także zarządzać swoimi elementami w schowku, usuwać pojedyncze elementy ze schowka lub przypinać ulubione, aby mieć później szybki dostęp do nich.

schowek na pasek.jpg

Schowek choć prosty, to jednak dość potężne narzędzie, które dodaje przydatną rozbudowaną warstwę do zwykłych funkcji kopiowania i wklejania. Nikogo nie zmuszam, ale może warto wypróbować tę funkcjonalność, jeżeli jeszcze tego nie robiliście. Być może sprawi to, że ją polubicie i może to stanie się kolejnym powodem do korzystania z klawiatury Samsung w porównaniu do innych rozwiązań.

A przy okazji może warto sprawdzić i pobrać najnowszą wersję klawiatury Samsung, jeżeli planujemy korzystać ze schowka. Ponieważ należy wiedzieć, że nowa wersja [5.4.70.25] dodaje garść ulepszeń do aplikacji schowka, są to między innymi lepsze przewidywanie dotyku i niższy wskaźnik literówek.

źródło: www.watchfaces.art

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
7 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Nie używałem klawiatury Samsung ale ustawiłem z ciekawości schowek i skonfigurowałem ją wg własnych potrzeb.
Potestuję 🙂
0 Like
Gryni81
Student
Opcje
mam pytanie po aktualizacji dnia 14-11-2022 mowiąc do mikrofonu na klawiaturze nie pijawia sie teks po polsku tylko po angielsku i to jeszcze nie to co sie mowi???
0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Gryni81 Sprawdź w Ustawienia > Zarządzanie ogólne > Lista klawiatur i kl. domyślna czy masz włączone pisanie głosowe Google czy Samsung. Jeżeli masz włączone wpisywanie głosowe Samsung, to wyłącz tę opcję i włącz Googlowską. Jeszcze możesz kliknąć w ustawienia Pisanie głosowe Google i sprawdzić, czy masz wybrany język polski. 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Gryni81
Student
Opcje
JustynaM Dzięki za pomoc ogarnięte
Wookson
First Poster
Opcje
Mam ustawione w managarze haseł, żeby czyścił się schowek po 30 sekundach. Jednak w schowku samsunga na stałe się zapisują wszystkie skopiowane rzeczy. Czy jest możliwość, żeby wybrać program, który nie ma być zapamiętywany na stałe? Albo czy jest możliwość, żeby schowek sam się czyścił ze wszystkiego po jakimś czasie?
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Wookson Nie widzę żadnej opcji, która czyściłaby schowek automatycznie. Trzeba raz na jakiś czas wyczyścić go ręcznie.

Wookson
First Poster
Opcje
Ok. Dziękuję :smiling-face: (chciałem dać like, ale nie działa ...)
0 Like