15-04-2019 07:47 AM
Witam
Od kilku dni mam Galaxy Watcha Active i mam kilka nurtujących mnie pytań
1. Wiadomo, że zdarzają się sytuacje, kiedy to np. wychodzimy, wiemy, że będziemy ileś godzin poza domem a mamy mało czasu i mały stan baterii.
a) Czy można go doładowywać (znalazłam info, że powinno się ładować do 100%, znowu w przypadku telefonów często się czyta, że optymalny zakres to 20-80%)
b) Czy każde ładowanie musi się skończyć na 100%? (w kontekście optymalnej pracy baterii)
c) Jakie aplikacje najmocniej angażują baterię/co można wyłączyć? Może któryś tryb oprócz oszczędzania energii (kinowy)?
2. Ile czasu trzyma wam bateria (tak realnie, nie według opisu producenta). Wydaje mi się, że mój jest dosyć... Mało energetyczny
I tak z innej beczki - czy da się zsynchronizować Endomondo z Samsung Healh, ale na iPhonie? Wiem, że na Samsungach tak, ale na IP nie widzę takiej opcji w ustawieniach Endomondo. Trochę to irytujące, bo nie wlicza się trening z Endo do wskaźników na zegarku...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
16-04-2019 07:44 AM — edytowano 16-04-2019 11:02 AM
Cześć @badgirl,
Poniżej odpowiedzi na Twoje pytania:
1.
a) i b) Ładuj tak, jak Ci wygodnie. Aktualnie urządzenia są na tyle inteligentne, że mają masę zabezpieczeń optymalizujących ładowanie. Dokładna specyfikacja zegarka nie wskazuje, aby ładowanie do 100 procent, albo niedoładowanie miało negatywny wpływ na żywotność baterii. Osobiście zegarek zostawiam na ładowarce na noc i nie zauważyłem spadku wydajności baterii z czasem.
c) Z pewnością źle zaprojektowane akcesoryjne aplikacje i tarcze zegarka. Z opcji mających największy wpływ na pracę baterii: zegarek zawsze włączony, automatyczne ciągłe mierzenie pulsu, wi-fi. Dobrze jest ograniczyć synchronizację/powiadomienia wyłącznie do aplikacji, których używamy najczęściej. Używaj trybu oszczędzania energii, kiedy nie korzystasz z zegarka.
2. Galaxy Watch i Gear s3 trzymał mi około 2 dni. Jest to bardzo indywidualna sprawa, zależna od wielu czynników.
3. Obawiam się, że nie ma opcji synchronizacji Endomondo z sHealth na IPhone.
15-04-2019 08:49 AM
Witaj @badgirl. Odnośnie wskazówek związanych z baterią to zachęcam do zapoznania się z tym wątkiem. Co prawda wątek ten dotyczy dbania o baterię w smartfonach, ale kilka z opisanych tam wskazówek można z powodzeniem wykorzystać w przypadku zegarka, w szczególności porady opisane w rozdziale Bateria/ładowanie.
16-04-2019 07:44 AM — edytowano 16-04-2019 11:02 AM
Cześć @badgirl,
Poniżej odpowiedzi na Twoje pytania:
1.
a) i b) Ładuj tak, jak Ci wygodnie. Aktualnie urządzenia są na tyle inteligentne, że mają masę zabezpieczeń optymalizujących ładowanie. Dokładna specyfikacja zegarka nie wskazuje, aby ładowanie do 100 procent, albo niedoładowanie miało negatywny wpływ na żywotność baterii. Osobiście zegarek zostawiam na ładowarce na noc i nie zauważyłem spadku wydajności baterii z czasem.
c) Z pewnością źle zaprojektowane akcesoryjne aplikacje i tarcze zegarka. Z opcji mających największy wpływ na pracę baterii: zegarek zawsze włączony, automatyczne ciągłe mierzenie pulsu, wi-fi. Dobrze jest ograniczyć synchronizację/powiadomienia wyłącznie do aplikacji, których używamy najczęściej. Używaj trybu oszczędzania energii, kiedy nie korzystasz z zegarka.
2. Galaxy Watch i Gear s3 trzymał mi około 2 dni. Jest to bardzo indywidualna sprawa, zależna od wielu czynników.
3. Obawiam się, że nie ma opcji synchronizacji Endomondo z sHealth na IPhone.
03-06-2019 09:12 AM
Mój Galaxy watch active po 3 miesiącach nie jest w stanie przetrwać 10 godzin po naładowaniu do 100%
03-06-2019 06:58 PM
Cześć,
Dobrym rozwiązaniem jest sprawdzić działanie Watcha prosto po resecie. Jak napisał powyżej @RadekK głównym czynnikiem drenażu baterii są aplikacje i tarcze.
Zrób test i podziel się z nami czy jest efekt.
„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ — Nikola Tesla