Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Frontier S3 GPS problem

(Temat utworzony: 20-02-2021 05:39 PM)
563 Wyświetlenia
Dizze
Journeyman
Opcje
Witam, 
Jakiś czas temu zaobserwowałem problem z GPS w moim zegarku. Mianowicie gdy zegarek jest odłączony od telefonu to zegarek nie umie w ogóle znaleźć GPS (Zielona ikonka GPS ciągle miga). Dzisiaj poszedłem biegać i przed biegiem specjalnie sprawdziłem czy zegarek ma GPS i nie umiał go złapać. Postanowiłem połączyć zegarek z telefonem i GPS się nagle znalazł (po przyjściu z biegania doczytałem że w takim przypadku zegarek działa na GPS z telefonu?). Tak więc poszedłem biegać, na bieżąco patrzalem na zegarek i widziałem, że dystans się ciągle zwiększa więc się ucieszyłem. Po przyjściu do domu i po odpaleniu samsung health zobaczyłem na mapie widok jak poniżej. Pomimo ze dystans wyszedł moim zdaniem w miar wiarygodny (liczyłem to po treningu ręcznie na google mapsach i wyszło około 19 km więc sam nie wiem ile na prawde przebieglem).

Reasumując, skąd ten widok mapy skoro gps finalnie ciagle mi liczyl dystans (nawet jak nie dzialal na GPS z zegarka tylko z telefonu). i czy te 21.1 km jest realnym zarejestrowanym przez GPS z telefonu dystansem czy jednak przez tą mapę jest mało wiarygodny. 

Po drugie czy jedyna opcja w przypadku gdy zegarek nie widzi sam GPS jest reset do ustawień fabrycznych (czego wolałbym uniknąć bo wszystko trzeba ustawiać od nowa) Zegarek ma najświeższe oprogramowanie. Czy po prostu zresetować do ustawień fabrycznych A jak nie to serwis?

P.S
lokalizacja w zegarku włączona, lokalizacja w telefonie włączona, lokalizacja w treningu biegania włączona, telefon galaxy s8

image

0 Like
5 Odpowiedzi
TomaszZG
Voyager
Opcje
W S2 też mam podobny problem. tylko z endomondo a nie health. Kiedyś czytałem że wina leży po złym ustawieniu w aplikacji z jakiego GPS ma korzystać. Prawdopodobnie w ustawieniach aplikacji bądź zegarka masz ustawione na telefon. W endomondo też pomagało uruchomienie przed startem GPS n telefonie a następnie jego odłączenie. Należy wziąść pod uwagę że antena w zegarku jak i sam moduł może mieć problem z odnalezieniem sygnału bo bazuje tylko na nim. telefon do złapania sygnału GPS bazuje na sygnale GSM i wifi. Sprawdź ta druga opcje. Przed wyjściem na trening włącz GPS na telefonie niech znajdzie sygnał na zegarku następnie odłącz telefon i do dzieła.
TomaszZG
Voyager
Opcje
Sam pomiar może być realny że względu na funkcje zegarka. Zlicza kroki i tempo później je mnoży razy jakiś tam odcinek pewnie dobierając względem tempa kroków czasu między nimi.
0 Like
Dizze
Journeyman
Opcje
Zdaje się że rozwiązaniem jest u mnie wyłączenie lokalizacji w telefonie. Wtedy zegarek łapie GPS w parę sekund. Potem jak włączę z powrotem lokalizacje w telefonie, zegarek również sam łapie GPS ale przynajmniej raz zauważyłem że po jakimś czasie znowu miał problem, wtedy powtorzylem procedurę (wyłączyłem lokalizację w telefonie) i zegarek znowu łapie GPS. Dodatkowo wcześniej miałem problem, że GPS w zegarku nie działał jak zegarek był odłączony od telefonu, a teraz łapie GPS jeżeli zegarek nie jest do niego podłączony.

Zobaczymy czy problem wróci, oby nie 🙏
0 Like
Dizze
Journeyman
Opcje
Dobra jednak problem dalej jest. Dzisiaj poszedłem biegać, gps nie chciał się znaleźć, cudowalem z 10 minut i w końcu gps został znaleziony. Przychodzę do domu a tam taka mapa. spróbuje zresetować do ustawień fabrycznych i dam znać.

Screenshot_20210222-224308_Samsung Health.jpg

0 Like
Dizze
Journeyman
Opcje
Dla potomnych. Zegarek oddałem do serwisu a tam została wymieniona płyta główna i dodatkowo ku mojemu zdziwieniu wymienili baterię, szkiełko, obudowę, pierścień itd. Zostawili tylko chyba pasek. Lokalizację znajduje teraz po paru sekundach. Nie można narzekać 👌