17-01-2020 04:41 PM
Cześć!
Jeżeli Twój zegarek wymaga resetu, a nie chcesz stracić informacji na nim zawartych, ten krótki poradnik jest dla Ciebie.
Na początek przypomnę tylko, że sam proces resetowania w świetny sposób opisał @RadekK w tym poście.
Z uwagi na to, że zegarka nie połączymy fizycznie z komputerem za pomocą kabla, kopia zapasowa wykonywana jest poprzez synchronizację danych z kontem Samsung.
Konto powinno być zalogowane z poziomu aplikacji Galaxy Wearable. W tym celu wchodzimy w sekcję 'Konto i kopia zapasowa':
Tutaj wybieramy 'Konto Samsung' i logujemy się posiadanym kontem. Możemy też założyć w tym miejscu nowe konto. Po zalogowaniu, w sekcji 'Konto i kopia zapasowa' wybieramy opcję 'Kopia zapasowa i przywracanie':
Na tym ekranie mamy możliwość wykonania kopii lub jej przywrócenia:
Przywrócenie sprowadza się tak naprawdę jedynie do wybrania kopii zapasowej z listy, natomiast nieco inaczej wygląda kwestia jej wykonywania. Po wejściu w sekcję 'Backup', domyślnie zaznaczona jest opcja 'Automatyczna kopia zapasowa'. Jednakże, pierwszą kopię zapasową trzeba wykonać ręcznie, naciskając 'Kopia zapasowa' na dole ekranu - oczywiście po uprzednim wybraniu z listy, które rzeczy mają zostać zsynchronizowane. Następne kopie zapasowe będą już wykonywane automatycznie.
Gdyby reset był konieczny, warto pamiętać o kopii zapasowej. Dzięki temu, wybrane przez Ciebie dane z zegarka są zawsze bezpieczne.
18-08-2023 05:10 PM
@PrzemekM napisał(a):
@kamil40013 Jak to wygląda u Ciebie?
Przyznam szczerze, że nie zwracałem na to uwagi, ale po sprawdzeniu ostatnia kopia zapasowa pochodzi z 14 sierpnia, więc raczej działa poprawnie. Galaxy Watch6 + Z Flip5.
18-08-2023 05:14 PM
18-08-2023 07:18 PM
18-08-2023 07:27 PM
@jaari Dzięki za informacje, miłego wieczoru
05-09-2023 05:30 PM — edytowano 05-09-2023 05:32 PM
Posiadam zegarek Galaxy Watch 5 połączony z telefonem(nie jest to telefon Samsung,a telefon innego producenta,ale działa z nim zegarek) i zainstalowaną na nim aplikacją Galaxy Wearable.Sama aplikacja jest w wersji 2.2.56.23071861 czyli jest to ostatnia dostępna wersja aplikacji z lipca 2023.Chciałem za pomocą aplikacji Galaxy Wearable zrobić dla bezpieczeństwa kopię zapasową zegarka.W aplikacji w Ustawienia zegarka/Konta i kopia zapasowa mam Konta:Samsung i Google,a odnośnie Kopia zapasowa mam: Ostatnia kopia zapasowa-Brak kopii zapasowej dla tego zegarka i pisze: Gdy zegarek jest połączony z telefonem,Smart Switch automatycznie okresowo tworzy backup danych i plików zegarka w telefonie.Jeśli odinstalujesz Smart Switch,backupy zapisane w telefonie zostaną usunięte.
Nie ma żadnej możliwości zrobienia kopii zapasowej zegarka za pomocą aplikacji-nie ma opcji ,która pozwoli na zrobienie kopii zapasowej zegarka. Odinstalowałem z telefonu aplikację Galaxy Wearable i ponownie zainstalowałem,ale dalej nie ma możliwości wykonania w aplikacji kopii zapasowej zegarka.
Co teraz zrobić by za pomocą aplikacji Galaxy Wearable bez problemu zrobić kopię zapasową zegarka?
Liczę na pomoc Dzięki
05-09-2023 08:37 PM
@lukcio39, Czy w Galaxy Wearable masz włączoną opcję Zapisz kopię zap. w Samsung Cloud ?
05-09-2023 09:05 PM — edytowano 05-09-2023 09:43 PM
Zainstalowałem. Na watch5 pro bt oprogramowanie muliło, a po kilkunastu godzinach podczas włączenia Wearable pojawiał się co kilka sekund komunikat o przerwaniu połączenia bt. Jak się okazało, w aplikacji nie było kopii zapasowej "brak kopii zapasowej dla tego zegarka". Nie znalazłem możliwości ręcznego jej wykonania, pomimo włączenia zgodnie z poleceniem "Zapisz kopię w Samsung Cloud". Po włączeniu resetu z poziomu zegarka kopia została wykonana. Nie ma opcji wyboru co ma być w kopii, kopia jest siłą rzeczy wielka, 150 MB. Po uruchomieniu zegarka po resecie padły propozycje instalacji kopii zapasowej lub pozostawienia zegarka "w stanie fabrycznym". Czy jest możliwość ręcznego wykonania kopii, czy dzieje się to tylko automatycznie? W opisach One UI 5,0 pisano, że jest możliwość samodzielnego wykonania kopii. Jak?
05-09-2023 11:33 PM — edytowano 05-09-2023 11:42 PM
Nie mam w Galaxy Wearable opcji zapusu kopii zapasowej w Samsung Cloud 😞
06-09-2023 08:51 AM
@lukcio39, w tym wątku jeden z użytkowników wspomniał, że dostał informację od Obsługi Klienta Samsung, że na chwilę obecną nie da się zrobić kopii zapasowej na telefonach innych producentów. Trzeba czekać, kiedy taka możliwość zostanie przywrócona.
@tarant, również odsyłam do dyskusji w tym wątku. W teorii dobrze mówisz, powinna być opcja ręcznego zrobienia kopii, ale pojawił się jakiś błąd i obecnie kopia robi się tylko automatycznie po zresetowaniu zegarka. Dotyczy to tylko smartfonów Samsung. Jeśli masz właśnie taki smartfon, zachęcam do zgłoszenia błędu w następujący sposób: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b%C5%82%C...
06-09-2023 10:06 AM — edytowano 06-09-2023 10:36 AM
Telefon to SG S23 U. W nocy wykonała się automatycznie kopia (197 MB!) na Smart Switch i została przekazana do Samsung Cloud (o czym telefon powiadomił donośnym sygnałem budząc mnie - nigdy wcześniej nie dostawałem informacji od SS, więc powiadomienia nie były wyciszone). Kiedy znajdę chwilę, prześlę zgłoszenie, aczkolwiek raport błędów nic nie da, bo to nie błąd. Po prostu nie ma takiej opcji jak ręczne utworzenie kopii.
Edit. Wysłałem zgłoszenie przez SM.