Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z wysokosciomierzem

(Temat utworzony: 09-01-2025 02:25 PM)
42 Wyświetlenia
DoxBTW
First Poster
Opcje
Witam. Mam problem z Galaxy Watch 6. Wczoraj spacerując po górach miałem włączony trening i zauważyłem zakłamanie wysokości. Na Kalenicy zegarek pokazywał 1075m. Szczyt Kalenicy ma 964. Jak skalibrować zegarek, aby pokazywał poprawną wysokość podczas trybu wycieczek?
0 Like
5 Odpowiedzi
PatrykF
Expert
Opcje

@DoxBTW Zegarek sprawdza wysokość głównie na podstawie danych o ciśnieniu, lokalizacji - a także o pogodzie. Jeżeli zegarek złapie nieco inną lokalizację, bądź dane z innej stacji pomiarowej, może wtedy wskazywać nieco zakłamaną wysokość - szczególnie w górach.

DoxBTW
First Poster
Opcje
Czyli jedna z głównych opcji dla których kupuje się taki zegarek jest wadliwa. Dobrze, że chociaż godzinę dobrze pokazuje.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@DoxBTW Nie powiedziałbym, że wadliwa - działa de facto najdokładniej jak to tylko możliwe. Nie istnieje żadna metoda super dokładnego globalnego pomiaru wysokości bo i jak miałaby wyglądać i na jakiej podstawie działać? To samo z pedometrem - zegarek nie ma oczu i nie liczy kroków, które wykonujemy. Liczy naszą szybkość, ułożenie ciała i wstrząsy i na tej podstawie wylicza sobie ilość postawionych kroków, chociaż w rzeczywistości mogłeś zrobić ich więcej (bądź mniej).

DoxBTW
First Poster
Opcje
Nie ma szans na kalibrację tej wysokości?
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@DoxBTW Niekoniecznie. Dane są z wielu czujników i gdyby faktycznie był z nimi poważny problem, notorycznie pokazywałoby Ci, że jesteś gdzieś pod ziemią, albo kilka tysięcy metrów nad chmurami. Problem mógł przykładowo pojawić się z powodu opóźnienia synchronizacji danych o warunkach pogodowych, dane mogły zaciągnąć się z innej stacji niż najbardziej optymalna (częste w górach) i stąd taki, a nie inny wynik. Oczywiście obserwuj uważnie jaką wysokosć wskazuje Ci na codzień (w internecie dość łatwo sprawdzić jak wysoko nad poziom morza tak mniej więcej jest dana miejscowość, więc porównuj sobie wskazania.