Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Lokalizacja zegarka z poziomu telefonu

(Temat utworzony: 19-11-2023 07:19 AM)
427 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

W poprzednim poradniku: Lokalizowanie telefonu przy użyciu zegarka - pisałem o wykorzystaniu zegarka do zlokalizowania naszego telefonu. Teraz przyszedł czas na poszukiwania zegarka z poziomu telefonu.

Nie mam możliwości sprawdzenia jak to wygląda w przypadku zegarków z modułem LTE. I tu jest pole do popisu dla WAS. Sprawdźcie i dajcie znać, czy jest możliwość namierzenia zegarka przez sieć GSM, gdy urządzenia rozłączyły się po bluetoothie i nie są w sieci wifi, a przynajmniej zegarek nie ma połączenia z siecią.

Ale korzystając tylko z łączności BT lub wifi (musi być aktywne w zegarku) jesteśmy już w stanie namierzyć nasz zegarek, np. w domu. Funkcja przydatna dla tych którzy zapominają, gdzie go odłożyli. 😉

Jak się to robi?

Uruchamiamy aplikację Galaxy Wearable i przewijamy okno do zakładki „Znajdź mój zegarek”.

Okno aplikacji Galaxy WearableOkno aplikacji Galaxy Wearable

Klikamy w tę właśnie zakładkę, aby otworzyć okno funkcji wyszukiwania.

okno funkcji wyszukiwaniaokno funkcji wyszukiwania

W nowo otwartym oknie klikamy na ikonę lupy, co skutkuje rozpoczęciem procesu lokalizowania naszego zegarka.

proces lokalizacjiproces lokalizacji

Proces lokalizowania sygnalizowany jest „radarem” obracającym się pod ikoną z zegarkiem.

Gdy nasz zegarek zostanie zlokalizowany na jego ekranie wyświetlony zostanie stosowny komunikat i odtworzony zostanie dźwięk z maksymalną głośnością.

ekran zegarkaekran zegarka

A co jeżeli nie słyszymy naszego zegarka? W tym przypadku (namierzanie np. przez sieć wifi – więcej w dalszej części) korzystamy z opcji pobrania lokalizacji.

przycisk pobierania lokalizacjiprzycisk pobierania lokalizacji

Po tym zabiegu na telefonie pojawi się informacja z dokładną lokalizacją – adresem umiejscowienia zegarka – ulica i numer posesji.

dokładny adres lokalizacjidokładny adres lokalizacji

Gdy klikniemy na widoczny w dole okna przycisk „Pokaż na mapie” lokalizacja zostanie zobrazowana na mapach google. Ten proces działa również via BT, ale jeżeli urządzenia się widzą to raczej będziemy w stanie usłyszeć dzwoniący zegarek.

lokalizacja na mapachlokalizacja na mapach

I to już wszystko jeżeli chodzi o samo lokalizowanie. Tu jednak warto wspomnieć, że nawet gdy zegarek i telefon nie widzą się via bluetooth, ale mamy aktywne wifi w zegarku i znajduje się on w zasięgu sieci wifi, z której wcześniej korzystaliśmy na zegarku, cały czas jest możliwość jego lokalizacji. Co pokazuje poniższa grafika i powyższe opisy.

zegarek w sieci wifizegarek w sieci wifi

Funkcje dotyczące ustawień są wyszarzone, ale funkcja lokalizacji jest nadal aktywna i działa.

Teraz kolejna cenna uwaga/podpowiedź, przy okazji omawiania sposobu lokalizowania zegarka.

Bezpieczeństwo danych przechowywanych na zegarku.

Opcje te są dostępne dopiero z poziomu zakładki lokalizacyjnej i gdy z niej nie korzystaliście wcześniej, to nie znajdziecie ich w głównym oknie aplikacji.

A zatem w jaki sposób możemy zabezpieczyć nasz zegarek?

W oknie lokalizacji, tym z lupą, klikamy na przycisk „Ustaw ochronę” - znajdujący się na dole okna.

przycisk wywołujący opcje ochronyprzycisk wywołujący opcje ochrony

Teraz otworzy się nam kolejne okno z dostępem do trzech opcji służących bezpieczeństwu. Są to:

- Blokada zdalna

- Reset zegarka

- Blokada ponownej aktywacji

Dostępne funkcje ochronyDostępne funkcje ochrony

W tym miejscu pokuszę się tylko o krótki opis poszczególnych opcji, gdyż bardzo dobrze zostały one opisane w poszczególnych oknach aplikacji Galaxy Wearable.

Blokada zegarka

blokada zegarkablokada zegarka

Blokowanie dostępu do zegarka, gdy znajdzie się poza zasięgiem BT naszego telefonu.

Reset zegarka

reset zegarkareset zegarka

Usunięcie wszystkich danych zegarka, przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych.

Blokada ponownej aktywacji

blokada ponownej aktywacjiblokada ponownej aktywacji

Działa to tak, jak w przypadku telefonów, nawet po przywróceniu go do ustawień fabrycznych/resecie, przy ponownym uruchomieniu zegarek zażąda uwierzytelnienia z pomocą konta Samsung. Bez tego nie będzie możliwości sparowania go z nowym telefonem.

Przydatne funkcje. Wiedzieliście o nich?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
67 Odpowiedzi
MLT5
First Poster
Opcje

Pokazuje, ale nie jest to ostatnia lokalizacja, to lokalizacja sprzed jakiś 30 minut, byłam w trasie i po takim czasie mniej więcej dotarłam do domu.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MLT5  Proszę bardzo :smiling-face:

0 Like
Aliszja
Explorer
Opcje
Mam taki problem ....niby dzięki smartthings moge wyslac dźwięk z niego do telefonu żeby go znaleźć , ale nie wiem jak ustawić żeby móc z zegarka znaleźć go na mapie. Wogule nie pokazuje mi sie opcja mapy. Proszę pomozcie....I nie nie pokazuja mi sie z prawej strony 3kropki.
0 Like
Selixo
Big Cheese
Opcje

Telefon znajdziesz na mapie, kiedy nie ma z nim połączenia po bluetooth, a sam zegarek jeśli masz wersję bt musi mieć połączenie z WiFi. U mnie działa bez problemu na gw6 classic 47mm.

Aliszja
Explorer
Opcje
A to oto chodzilo! Ze mapa jest jak nie ma polaczenia z bt:) teraz juz rozumiem.wszystko dziala! Dziękuję za pomoc i sokladne wyjasnienie! Bo nigdzie tego nie mogłam znaleźć
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Połączenie przez bluetooth musi być nie większe niż 15m od urządzeń, dlatego telefon odnajdziemy po dźwięku, a po lokalizacji dopiero po jego przekroczeniu tak jak juz wspomniał @Selixo
Aliszja
Explorer
Opcje
Dziękuję!
Mysle ze to wazna informacja dla wiekszej ilosci osób, zwlaszcza tych co nowo zakupiaja sprzet, widza usluge, w internecie pojawiają sie tylko zdjecia ze przez smartthings, ze powinny byc 3kropki z prawej, ale jak tak naprawdę funcja dziala to dowiedzialam sie tu dzisiaj!
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Po to jest właśnie to forum, by sobie nawzajem pomóc i uzyskać jakąś porade, czy tez poprawną odpowiedź. Pozdrawiamy.
Zenit780
First Poster
Opcje
Hej ostatnio zgubiłem smartwatch galaxy 4 ale jest rozładowany pomoże mi ktoś jak znalesc 
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Zenit780, Jeśli zegarek jest całkowicie rozładowany, to jego zdalne namierzenie nie jest możliwe.