14-04-2018 06:04 PM
Zauważyłem, ze S3 ma problem z GPS w aplikacjach.
Nie chodzi mi o to, że długo łapie fixa i nie chodzi też o to, że gubi sygnał.
Jest ogólnie jakiś błąd w oprogramowaniu TIZEN3, który powoduje złe przeliczanie odległości na podstawie odczytów GPS.
Dokladność liczenia odległości wychodzi z tolerancją +/-10%. Od ponad miesiąca porównuję dystans jaki rejestruje mi Endomondo uruchomione na iPhone i dystans zarejestrowany przez natywną aplikację SHealth. Wyniki są zawsze na niekorzyść SHealth, wskazuje dystans krótszy o 1km na każde 10km. To bardzo duża niedokładność i jako taka dyskwalifikuje używanie Gear S3 do treningów biegowych.
Co ciekawe, niedokładność wyniku pomiaru dystansu przez SHealth jest niezależnie od tego, czy zegarek korzysta z odczytów wbudowanego modułu GPS, czy odczytuje wskazania pozycji z telefonu. Dziwi minie szczególnie ta druga sytuacja, gdzie zegarek i telefon korzystają z tego samego modułu GPS (w telefonie) wiec rejestrują (w teorii) te same odczyty pozycji. To właśnie skłania mnie do wysnucia teorii, że problem nie leży po stronie modułu GPS, tylko jest to błąd systemu TIZEN3. Jeżeli błąd oprogramowania, to do naprawienia w kolejnej aktualizacji systemu.
Pytanie, czy wasze doświadczenia z GPS w app SHealth są takie same?
17-04-2018 08:34 AM
Cześć @Elanski
Próbowałeś przed rozpoczęciem treningu ręcznie wybrać na zegarku dyscyplinę?
Jeśli to nie poprawi sytuacji, pozostaje kontakt z punktem serwisowym lub poczekanie na kolejną aktualizację.
17-04-2018 10:07 PM
@KrzysiekK
Zawsze wybieram dyscyplinę ręcznie. Zauważyłem też, że po złapaniu fix-a i wystartowaniu biegania, pierwsze 150-250m nie rejestruje się. Potem już normalnie.
Obstawiam, że to problem softu.
18-04-2018 06:45 AM
19-04-2018 02:54 PM
18-05-2018 03:07 PM
ja mam problem w drugą stronę- wskazanie Endomondo po treningu to ok. 20% więcej. Co ciekawe i w czasie treningu na zegarku czy telefonie (Samsung Galaxy S6 Edge) jest tak samo. Mapka po treningu wygląda tak, jakbym co chwila odskakiwał po kilka metrów w bok itp.
19-05-2018 04:46 PM
31-05-2018 10:02 PM
Niestety sprawdza się. Kupiłem Gear s3 i na pierwszym treningu na dystansie 10 km wskazanie GPS w Endomondo (w zegarku) 9 km. Tragedia. Wysłałem opinię w Samsung Members, ale nie wiem czy to ktoś czyta....
01-06-2018 03:07 AM
Zgłoszenia z Samsung Members trafiają do inżynierów. Zapewniam Cię, że są czytane i analizowane.
12-07-2018 05:33 PM
Mam to samo 1 km na 10 km różnicy. Napisałem do Samsung members. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam